27.03.2012. / 12:02

Autor: Nacional.hr

Šprem u Nacionalu

Građanima će biti još lošije

"U pravu su oni koji kažu "znali ste u što idete kad ste se natjecali da zadobijete povjerenje građana" i sada moramo tu kiselu jabuku zagristi i probaviti je. A sad, u ovih prvih sto dana, tek smo je zagrizli", rekao je Šprem

Boris ŠpremBoris ŠpremPriče o nesuglasicama u Kukuriku koaliciji dodatno je pojačao svojim zahtjevom za isprikom predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. Iako ispriku nije dobio, on smatra da je pokazao kako demokracija treba funcionirati.

U razgovoru za novi broj Nacionala, Šprem je otkrio što planira napraviti u Saboru, ali i što misli o potezima Vlade.

"Predložit će se ukidanje ispravka netočnog navoda, jer, kako sam već mnogo puta rekao, taj je institut zloupotrebljavan tako što se najčešće "ispravljalo" tuđe mišljenje. Replika, naravno, ostaje i ne vidim razloga zašto se ne bi moglo replicirati i predstavnicima Vlade", rekao je Šprem te dodao kako vjeruje da je Vlada spremna na takav odnos sa zastupnicima.

Upravo nesuglasice između članova Vlade potakle su oporbu na izjave kako koalicija neće dočekati kraj mandata. Šprem odbacuje takve stavove i ističe kako on vjeruje da će koalicija ostati na čelu države dva, pa možda i tri mandata.

Iako je svjestan da u državi ne 'cvjetaju ruže' Šprem ističe kako to nije posljedica rada ove vlade. Smatra da će nakon godinu dana stanje biti drugačije.

"Vlada, svaka, pa i ova, može bolje i htio bih da i promjene budu brže, ali to je očito teško napraviti a da se ne izazovu nezadovoljstva i društveni potresi. Valja podržati Vladina nastojanja, a mislim da ih javnost dobrim dijelom i podržava. Doći će i do situacija u kojima će građani biti još nezadovoljniji radom Vlade, ali to je ulog u budućnost. Ako znamo da je ova vlada uspjela već ove godine smanjiti deficit proračuna na ispod tri posto BDP-a, što predstavnici mnogih zemalja ocjenjuju dobrim, to je i za mene dobar pokazatelj. Istovremeno se ide na investicije za koje očekujemo da će proizvesti više radnih mjesta i omogućiti bolji društveni razvoj", uvjeren je Šprem.

Kritike da se vlada svojim postupcima obrušila na srednji sloj odbacuje i dodaje kako su pokušavali zaštititi najugroženije slojeve.

Istaknuo je kako će se vlada pozabaviti i bankama i to kroz poreznu politiku. On osobno smatra da bi se trebalo oporezivati ekstra profite banaka.

Ne skriva da će vjerojatno još cijelu ovu godinu stanje biti loše, ali vjeruje da će rješavanjem teških pitanja ipak doći do otvaranja ukupnih društvenih perspektiva.

Što misli o zastupnicima koji su uzeli povlašenu mirovinu, hoće li se kandidirati za Predsjedništvo SDP-a te treba li za posao imati SDP-ovu iskaznicu pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 12:33

Sa 150+ zastupnika i 4 milijuna stanovnika hrvatska je jedna od najzastupljenijih drzava u svijetu!

5 zastupnika po izbornoj jedinici je sasvim dosta, 55 u totalu.
Od zastupnika se mora traziti da je bar dvije godine prije stupanja na polozaj zivio u izbornoj jedninici koju predstavlja, i da nakon isteka mandata mora bar godinu dana zivjeti u izbornoj jedinicki koju predstavlja.

Vecina njih tamo i neznaju koga predtsavljaju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 12:38

glupan priča gluposti.

nema nikakve kisele jabuke koju sabor i vlada moraju zagristi, niti moga biti još teže i lošije prije nego što bude bolje.

Postoje uspiješne zemlje u svijetu, točno se zna što vlade tih zemalja rade a što hrvatske vlade već 50 godina izbjegavaju raditi.

Njemci, Švicarci, Švedi, Nizozemci sigurno ne žive bolje do nas jer stežu remenje svojim građanima. Oni stežu glupave glave tipa ovoga Šprema. Šprem je stranački aparatčik, koji je čitav život proveo u politici i nema veze s životom 21 stolječa. Kao ni njegovih 150+ saborskih alisa u zemlji čudesa.

Saborski zastupnici su toliko aktivni u čuvanju interesa građana da bi nam bilo isto da li su oni tamo ili ne. Zato ih većina i ne dolazi na u sabornicu.


registracija
30/11/10

jato, 27.03.12. 12:47

Dabogda doživjeli sudbinu Grčke, kad nas vode ovakve debilčine


registracija
30/9/09

davor12345, 27.03.12. 12:50

Slažem se u potpunosti s ankicascreiber. Špremu je najozbiljniji posao u životu bio kada je bio tajnik HAK-a, gdje je postavljen po partijskoj funkciji. Diplomirani je pravnik, član SDP-a. Bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine od 2000. do 2001., glavni tajnik Hrvatskog autokluba, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo, član uprave Aurum osiguravajućeg društva, predstojnik Ureda predsjednika Republike, saborski zastupnik te gradski zastupnik u dva mandata." Ne znam što mu uopće treba nešto komentirati što spada u posao vlade. Milanović neka komentira kako će nama biti, to je njegov posao, a ne Šprema. Šprem neka vodi sabor, poštuje poslovnik, pazi hoće li imati kvorum kod glasanja i ponekad izbaci nekog nepristojnog zastupnika.


registracija
30/9/09

davor12345, 27.03.12. 12:56

Osobno znam jednog zastupnika koji sigurno ništa u saboru neće kazati tijekom cijelog mandata, dizat će ruke kad god mu kažu da treba i sl. ali će zato biti na plaći i podrigivač u menzi. Ljudi i ne znaju da su ga izabrali, birali su njegovu stranku, nije bitno koju.


registracija
2/6/11

stereo, 27.03.12. 13:10

Ja sretan !!??


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 13:20

Kada bi Angela Merkel sjela na Špremovo ili Zokijevo mjesto ne bi pričala ovakve gluposti kao Šprem, već bi govorila nema poduzetništva dok ne eliminiramo ovu neokomunističku državnu birokraciju, pravosuđe i popratne kriminalce.

Njemci imaju veća prava nego hrvati, i njihov parlament bolje štiti njihova prava nego što hrvatski sabor štiti prava hrvata. Pametnom dosta, Šprem i Zoki se prave blesavi i oni to kao ne vide.

Usput rečeno angela merkel nije pravnica, ona je imala i život izvan politike. Zna i strane jezike.


registracija
26/2/12

okvardz, 27.03.12. 13:41

dokle god rh ne napravi otklon od tuđmanizma, dotle ćemo biti siromašni. rad, red, štednja i poštenje, što je dijametralno suprotno od politike franje tuđmana i njegovih magaraca oko njega.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.03.12. 14:00

ankicascreiber,
slažem se djelomično s tobom, a vezano na probleme koje administracija, iliti po hrvatski institucije javne uprave, čine veliki uteg u gospodarskom zamahu Hrvatke. No, zanemaruješ još jednu bitnu stavku a to je bankarski sektor. I pod uvijetima preustroja javne uprave na razine nekih zapadnih, u okolnostima kada su kamate 7, 8, 9 i više postotaka, nema ekonomskog rasta niti razvoja. U suprotnom slučaju, kada bi javna uprava i ostala na današnjim razinama svoje uslužnosti a monetarna i fiskalna vlast bila na onim poticajnim, rast i razvoj nebi izostao.

Zaključak, s ovakvom javnom upravom bi se i dalo pomaknuti s nule, ali s ovakvim bankarskim zelenaškim sustavom, nikako. Idealno bi bilo, imati manju i profesionalnu a dobro plaćenu i poticajnu upravu, koja ne bi bila teret gospodarstvu s bankarskim sektorom okrenutim dugoročnim interesima naroda i države a ne kratkoročnim vlasničkim. Ovo što banke rade je isisavanje krvi iz anoreksičnog pacijenta.

Povijest nas uči da banke nisu prezale niti u svjetskim ratovima, kada su milijuni stradavali, za zadovoljavanjem najsebičnijih partikularnih profita i vlasničkih interesa, pa se ne smijemo nadati da će u ovakvim, još uvijek puno humanijim okvirima od onih ratnih, biti socijalno odgovorniji. Svakodnevica postavlja temeljna pitanja. Smijemo li dopustiti, kao narod, kao jedini legitimni "vlasnici" ovakvog kapitalističkog uređenja, da sistem uništi svoje vlasnike ili se trebamo suprostaviti pod svaku cijenu. I nije problem srušiti sve, problem je što nitko nije ponudio održivu alternativu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 14:47

Zvonko, koliko se sječam islandski parlament i vlada su natjerali banke da kredite u švicarcima proglase nezakonitim. Zašto to ne radi HR vlada?

Prije Reagana vlade su sprečavale bankarsko lihvarenje, zašto ne sada. Hrvatske banke su svojedobno dokapitalizirali HR građani, ameri su to isto radili sa svojim bankama.

Na kraju krajeva banke imaju naše novce, koje onda prosljeđuju našem društvu. Ako banke nemaju potporu društva i vlade brzo propadaju. Nismo tako nemočni kao što nas žele predstaviti, samo treba stisnuti one na vlasti. Pametna vlada može banke brzo uhvatiti za jaja.

Kada bi imali bolje pravosuđe, jeftiniju i bržu javnu upravu, pokrenula bi se proizvodnja u HR, počnimo od malih obrta, i u 20 godina kapital bi se akumulirao.

Njemačka nije jaka zbog DeutcheBank (koja je u problemima zbog loših investicija), već zbog svoje tehnologije. 1945 njemača je bila totalno rasturena i opljačkana, 30 godina kanije bila je svjetska sila. Što je Hrvatska napravila u zadnjih 22 godine?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.03.12. 15:04

Kisela jabuka sa 25 000 kuna mjesečno,šoferima, mukte žderanje i lokanje. I lijepom mirovinom?
Dajte i nama malo tih jabuka.
Inače,građani bi bili puno sretniji,i gladniji ako treba,samo da vide da se zatvaraju lopovi,umjesto da ih se ostavlja sa strane.Što je s Todorićem,Pavićem,Josipovićem,Mudrinićem...
Zato su građani ljuti i razočarani.Jako.Može vas kukurikavci biti sram.
Što ste uopće dolazili?Samo radi plaće.


registracija
26/10/11

eezy, 27.03.12. 15:32

E, sad mi se već pomalo i gade!!!


registracija
7/3/11

medjimurec, 27.03.12. 17:09

Ma kako losije pa svima nam je bolje odkada ste na vlasti . Novi pdv , povecanje ostalih poreza i svih cijena najava ovakovih il onakovih ovrha , povecanja cijena plina, zaposljavanje kako se kome svidi tu moras jednostavno uzivat ili?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 17:59

Izuzetno cijenim mišljenje gospodina Vladimira Ferdeljija. Kada je Vladimir Ferdelji nešto progovorio s sporedne funkcije u vladi brzo je dobio nogu za verbalni delikt i Zoki ga je ispratio uz vrijeđanje. Ova budala Šprem, bez ikakvog korisnog životnog iskustva, lupa gluposti svaki dan i ne možeš ga skinuti s leđa poreznih obveznika.
Kako bio bilo lijepo kada bi Šprem živio na slobodnom međunarodnom tržištu rada od svoje pameti, on i Zoki.


registracija
15/8/10

bigred1, 27.03.12. 19:15

što plačete,zašto niste glasali za hdz.


registracija
12/1/11

siziff, 27.03.12. 20:17

PREPORUKA ZA ONE KOJI VOLE DOBRO I OBJEKTIVNO ŠTIVO:

( Možda krmeljive i sljepljene okice progledaju. Nikada nije kasno )

-------------------------------------
M.HOLJEVAC/FIZZIT.NET
-------------------------------------


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.03.12. 20:36

siziff,
nije mi jasno zbog čega preporučaš Holjevca jer on nije na tvojoj liniji?! Ili se varam....


registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.03.12. 21:34

ne možemo mi očekivati da nam bude kao u Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, jer mi nismo ni Njemci, ni Švicarci, ni Švedani, ni Nizozemci. Ali jednog dana možemo biti kao i oni. Kad shvatimo da pored prava imamo i odgovornosti, tada ćemo napraviti veliki korak u dobrom pravcu.
Što se tiče Šprema, ne vidim što ima loše u onome što je rekao.


registracija
12/1/11

siziff, 27.03.12. 21:38

Varaš se i to iz razloga šta si me krivo protumačio. Ili si protumačio Holjevca još "krivije"
Navedi bilo koju moju pristranost ili neobjektivnost, spram lijevih ili desnih, ili spram crkve (na ovom mojem skromnom, HE HE, gramatički žalosnom, ali zato sa mrvicu lucidnosti-nivou), koji je daleko ispod Holjevćevog nivoa.

Holjevac dobro pere komunjarski otpad, ali nije niti hadezenjarama dužan, tamo gdje treba,


registracija
30/9/09

davor12345, 27.03.12. 21:47

Ovi neokumunisti (Iz HDZ-a i SDP-a) trebali bi dobiti Nobelovu nagradu za prodavanje magle ili mlaćenje prazne slame. Koliko samo uzalud izgovorenih riječi bez ikakve koristi! Kad Švabo progovori ispadaju mu novci iz usta! Ovi naši kad progovore ne smijem ni reći što im ispad!


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.03.12. 22:30

Nisam govorio o nivou nego o liniji-smjeru. Holjevca se ne može krivo shvatiti izuzev ako si neubrojiv a postojaniji je umnogome od primjerice Tvrtka Dolića. Rado ga uglavnom čitam i većinom izražava i moje stavove iako ne u potpunosti. No, držim se one staro-egipćansko-etrušćanske, da su čovjek i magarac pametniji od čovjeka, pa čak i Baretićevu nekad do pola pročitam.


registracija
12/1/11

siziff, 27.03.12. 23:33

ZVONKO@


Pročitaj još jedanputa mojih par redaka.
Nivo sam spomenuo tek usput.
Uvjek nastojim braniti istinu (po mojem shvaćanju; istine ), pa bilo to makako bolno.
Mislim da je to jedino ispravna "linija"


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 23:42

agaSovulj mi nismo ni Njemci, ni Švicarci, ni Švedani, ni Nizozemci, niti to moramo biti. Mi imamo svoju tradiciju i nju imamo pravo drzati.Medutim, nismo ni afrikanci , iracani, ni turci.

Ja bih bila stretna ako bi za pocetak bili pola kao Njemci, ni Švicarci, ni Švedani, ni Nizozemci. Kada bi bar pokusali nesto napraviti, i na kraju napravili svoj brend civilizirane drzave.

Govoriti da nema nade na nacin na koji to ovaj tupavi Šprem govori je stvarno dno dna. Takve guposti je mogla reci i Jaca.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 23:45

davor12345 @ nije pitanje HDZa ili SDPa. Potrebno je stvoriti drustveni impuls da se jednostavno neke stvari ne mogu tolerirati. Prije 100 godina bilo je normalno da zene ne glasaju, i nemaju prava. Danas se tako nesto jednostavno ne tolerira, premada ima jos uvijek jako puno seksistickih sovinista.
Tako treba stvoriti pritisak na politicare, treba im jasno reci da gradani ne dozvoljavaju da ih glupani kao Sprem prave budalama.


registracija
30/12/10

putusvemir, 28.03.12. 08:37

Ankicascreiber kod nas su vladali samo oni koji nisu imali korisnog životnog iskustva: Franjo, Šeks, Ivo, Jaca, Šuker, Franjin sinek, a mlađi sve što je dotaknul je upropastil. Kaj je to nešto novo? Ovo je sjebana zemlja zbog ljudi koji biraju i koji su birani.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.03.12. 10:44

putusvemir@, zemlja nije sjebana niti su ljudi sjebani. Tijekom domovinskog rata i komunizma, neki losi ljudi, losa manjina iskoristila je polozaje i ubacila se na kljucna mjesta. Vlado Seks dobar primjer, tata-mata- hrvatske pravosudne propasti. Gradani biraju jako dobro, najbolje sto im se ponudi. Samo treba ljude na vlasti stisnuti da se ponasaju u skladu s razvijenim zemljama 21 stoljeca, tko god je u vlasti.
Zoki se danas hvali daje bolji od Jace i HDZa, medutim to nije dovoljno. Pitanje je dali je Zoki i njegova vlada u rangu s europskim zemljama.
Zoki i SDP su ti danas kao Dinamo, veliki prvaci hrvatske koji sa ozbiljnim europskim igracima gube 3-22. Hrvatska ima igrace za europsko trziste, samo to nisu Cacicevi ljudi iz vrha HNSa, niti Linic. Vladimir Ferdelji je dobar covijek, on je samo pocetak.


registracija
26/11/09

CH2710, 29.03.12. 12:49

lolobrigita, 27.03.12. 15:04

----------------------

Slažem se s tobom po pitanju zatvaranja lopova... ali zaboravljaš da su ovi na vlasti tek 3 mjeseca i da su naišli na doslovce upropaštenu državu.

S druge strane se ne slažem da su došli samo radi plaće. Treba im samo dati više vremena i podrške.

I... ono najbitnije... HDZ-ovci i koje kakve nepotrebne udruge su dolazili i zbog plaće... ali, prije svega i zbog pljačke...


registracija
30/9/09

davor12345, 29.03.12. 13:33

Slažem se ankicascreiber


registracija
16/2/11

pro, 29.03.12. 18:25

Dođe muž kući i uhvati ženu u postelji s drugim muškarcem.
- Što radi taj muškarac u našoj postelji? – pita muž.
- Kakav muškarac, nema tu nikakvog muškarca. – odgovori žena.
- Kako nema, pa evo ga tu u krevetu.
- Ma jesam li te rekla da nema nikakvog muškarca tu.
- Ali tu je, vidim ga svojim očima!
- Pa dobro kome ti vjeruješ, svojim očima ili mojim riječima?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika