27.03.2012. / 12:39

Autor: Nacional.hr

Strauss-Kahn pod istragom zbog prostitucije

Pušten je iz pritvora nakon što je uplaćena jamčevina od 100 000 eura

Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Kahn, pod istragom je francuske policije zbog navodne upletenosti u lanac prostitucije, piše BBC.

Priznao je kako je prisustvovao zabavama na kojima su sudjelovale i prostitutke koje je navodno angažirala banda, ali niječe da je znao kako su one prostitutke. Istraga bi mogla završiti službenom optužbom. Prošli mjesec bio je zadržan na saslušanju u policiji dva dana.

Jedan od njegovih odvjetnika je izjavio kako je Strauss-Kahn suočen s preliminarnim optužbama kako su ga posjećivale prostitutke i kako je član organizirane bande. U slučaju osude mogao bi dobiti kaznu od 20 godina zatvora. Pušten je iz pritvora nakon što je uplaćena jamčevina od 100 000 eura. Državni tužitelj kaže kako bivši šef MMF-a ne može kontaktirati okrivljenike, tužitelje, svjedoke ili novinare u vezi sa slučajem.

Policija ističe se kako su optužbe podignute na temelju saznanja o hotelskim orgijama koje su se održavale u Lilleu, Parizu i Washingtonu. Francuski mediji su slučaj nazvali 'Afera Carlton', po hotelu gdje su se održavale orgije. Suci istražuju i njegove suradnike koji su bili uključeni u mešetarenje s crnim fondovima i lanac prostitucije. Protiv osam osoba, među kojima je i viši policijski časnik, već je pokrenuta službena istraga. Jedan od odvjetnika tvrdi kako Strauss-Kahn nije znao da su žene prostitutke, a druženje s prostitukma nije kazneno djelo u Francuskoj.

Podsjetimo kako je prošle godine u svibnju Strauss-Kahn dao otkaz na čelno mjesto MMF, nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu Nafissatou Diallo u hotelu u New Yorku. Optužba je naposljetku odbačena. Sobarica je nakon tog podigla civilnu tužbu protiv čelnika financijske institucije, a proces će započeti ove srijede. Saznaje se kako se Strauss-Kahn vjerojatno neće pojaviti na sudu.

Dodajmo kako je protiv njega bio pokrenut i sudski slučaj za pokušaj silovanja koje je prijavila francuska spisateljica Tristane Banon, no i taj slučaj je odbačen.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika