27.03.2012. / 19:15

Autor: Hina

"Marin Držić" bez prvonagrađenog

Povjerenstvo smatra da su obje drame "kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve"

Prošlogodišnji laureati nagrade za dramsko djelo; Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLProšlogodišnji laureati nagrade za dramsko djelo; Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLStručno povjerenstvo za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2011. godinu odlučilo je da se prva nagrada ne dodijeli jer je kvaliteta radova poslanih na natječaj ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati dramsku produkciju u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Druga nagrada dodjeljuje se Ivani Sajko za dramu "Krajolik s padom", a treća Damiru Šodanu za dramu "Chick lit".

Ministarstvo u priopćenju navodi da je Povjerenstvo (predsjednica Marije Kohn, članovi Daša Drndić i Oliver Frljić) nakon analize prispjela 62 rukopisa odlučilo ne dodijeliti prvu nagradu jer smatra da nijedan ne postavlja dovoljno visoke standarde dramskog pisma općenito, pa ni onog u Hrvatskoj.

Za drugonagrađeni tekst Ivane Sajko "Krajolik s padom", koji govori o ženi pred porod i osobnim strahovima za zdravlje djeteta, Povjerenstvo smatra da autorica traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati. Iako Ivana Sajko i u ovoj drami konzistentno primjenjuje već osvjedočene karakteristike svog rukopisa, tekst pruža mogućnost za redateljsko poigravanje kako u interpretaciji, kroz likove, ali i kroz scensku sliku, smatra Povjerenstvo.

U drami Damira Šodana "Chick lit" riječ je o zabavi likova iz visokog društva na kojoj vode isprazne, kvazi-intelektualne razgovore, a Povjerenstvo ju smatra grotesknim prikazom hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine, žive izvan stvarnosti koja se urušava i prijeti njihovom ispraznom življenju. Istinski protagonist drame je, navodi Povjerenstvo, obespravljena i opljačkana skupina radnika koja tokom čitave večeri protestira pod prozorima vile u kojoj sudionici niti čuju, niti vide što se izvan njihove zaštićene stvarnosti događa, a za takozvanu elitu i gledatelje ostaje nevidljiva.

Povjerenstvo smatra da su obje drame "kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve".

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" održat će se 21. travnja 2012. u HNK Split u sklopu Marulićevih dana, a dan kasnije bit će promoviran zbornik prošlogodišnjih nagrađenih radova. Javno čitanje drugonagrađenog teksta Ivane Sajko održat će se 23. travnja 2012. kada se planira i okrugli stol na temu "O položaju dramskoga autora", a na kojem će sudjelovati istaknuti hrvatski teatrolozi i dramski pisci. Čitanje trećenagrađenog teksta Damira Šodana održat će se 24. travnja 2012. godine.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika