28.03.2012. / 08:31

Autor: Hina

Zaboravite na kubanske političke reforme

Na Kubi neće biti političkih reformi, izjavio je u utorak jedan od kubanskih potpredsjednika Marino Murillo nakon poziva pape Benedikta XVI. kubanskim katolicima za izgradnjom otvorenijeg i obnovoljenog društva

IlustracijaIlustracijaBivši revolucionar i kubanski vođa Fidel Castro (85), koji je 2006. zbog zdravstvenih razloga vlast prepustio svom bratu Raulu, u srijedu će se sastati s papom Benediktom XVI koji boravi na Kubi, objavljeno je u utorak navečer (po lokalnom vremenu) na službenoj internetskoj stranici Cubadebate.

"S velikom radošću pozdravit ću u srijedu njegovu ekscelenciju papu Benedikta XVI, kao što sam to učinio s Ivanom Pavlom II (1998.), čovjekom koji se uvijek s naklonošću odnosio prema djeci i skromnim malim ljudima iz naroda", poručio je Fidel Castro u internetskoj poruci.

Benedikt XVI. se u srijedu susreće s Kubancima na Trgu revolucije u Havani, gdje će održati svečanu misu na kojoj oporba očekuje jasnije poruke o promjenama na Kubi, četrnaest godina nakon povijesnog pohoda Ivana Pavla II. koji je prokrčio put otvaranju zemlje.

Stotine tisuća vjernika, ali i komunističkih ateista i sljedbenika santerije, afričko-kubanskog vjerovanja koje spaja afrički animizam i katoličanstvo, očekuju se na trgu gdje će moliti i slušati ili samo gledati 84-godišnjeg Papu koji u srijedu završava šestodnevni posjet Meksiku i Kubi, prvi posjet Latinskoj Americi.

G. 1998. na istom trgu Ivan Pavao II. je održao povijesnu misu kojoj je nazočio i "Lider Maximo" Fidel Castro. Poljski papa je tada pozvao da se "svijet otvori Kubi a Kuba svijetu".

Trg može primiti pet milijuna ljudi.

Benedikt XVI. je u utorak 40 minuta razgovarao s predsjednikom Raulom Castrom, Fidelovim bratom. O tom se susretu ne zna puno, tek da je Papa zatražio od predsjednika više prostora za Crkvu kako bi mogla dati puni doprinos moralnom i društvenom napretku kubanskog naroda. Usto je predložio da Veliki petak, dan Kristova razapinjanja na križ, bude neradni dan.

Ivan Pavao II. je kod Fidela Castra postigao da se Božić proglasi blagdanom.

"Mnoge poruke humanitarne naravi koje je primila Sveta Stolica a tiču se osoba u teškoćama" bile su na dnevnom redu tog kratkog radnog sastanka, rekla je Sveta Stolica.

Bez reformi

Na Kubi neće biti političkih reformi, izjavio je u utorak jedan od kubanskih potpredsjednika Marino Murillo nakon poziva pape Benedikta XVI. kubanskim katolicima za izgradnjom otvorenijeg i obnovoljenog društva.

"Na Kubi neće biti političkih reformi. Mi na Kubi govorimo o stvaranju kubanskog gospodarskog modela koji naš socijalizam čini trajnim i koji je na dobrobit našeg naroda", kazao je Murillo. On se novinarima obratio u povodu posjete Pape koji je u petak ocijenio da "marksizam više ne odgovara realnosti".

Murillo je poručio da su Kubanci spremni saslušati sve koji žele unaprijediti njihov gospodarski model, pomoći im, ali ništa ne nametati. Dodao je da je Kuba proučavala gospodarske modele u Kini, Vijetnamu i Rusiji, ali da to na znači i da će automatski preslikati njihove modele, jer bi to bila "pogreška".

"Želimo model koji će osigurati trajni razvoj i koji bi očuvao tekovine Socijalističke revolucije, posebice na području obrazovanja i zdravstva", zaključio je Murillo.

Benedikt XVI. je uoči dolaska na Kubu rekao "da danas marksistička ideologija kako je bila koncipirana više ne odgovara stvarnosti".

"Valja pronaći nove modele, strpljivo i konstruktivno... i želimo u tome pomoći", kako bismo izbjegli "traume", rekao je Papa.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika