28.03.2012. / 08:39

Autor: Hina

O mitovima i činjenicama u Karađorđevu

Na tribini pod nazivom "Sastanak Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu: činjenice i mitovi", koju su večeras u Matici hrvatskoj organizirali Udruga građana Istina i Odjel za politologiju Matice hrvatske, raspravljali su znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest Ivo Lučić i novinar Denis Kuljiš.

ArhivaArhivaNa tribini pod nazivom "Sastanak Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu: činjenice i mitovi", koju su sinoć u Matici hrvatskoj organizirali Udruga građana Istina i Odjel za politologiju Matice hrvatske, raspravljali su znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest Ivo Lučić i novinar Denis Kuljiš.

Kuljiš je ustvrdio da je dogovor o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića nastao na sastanku 15. travnja u Tikvešu, a ne 25. ožujka u Karađorđevu te dodao kako se to može zaključiti iz tajnosti sastanka i fotografije objavljene na naslovnoj stranici Vjesnika na kojoj se vidi da srdačno razgovaraju Tuđman i Milošević.

Smatra kako su na savezništvo između Tuđmana i Miloševića utjecale oporbene protumiloševićevske demonstracije u Beogradu te odlučnost SAD-a da sačuva Jugoslaviju, kao i nemoć SSSR-a da pruži potporu vojnom puču JNA. "Ne znam što su točno dogovorili ali kao empirist vidim što se poslije toga dogodilo", rekao je Kuljiš dodavši kako Vojska Jugoslavije i HV nikad međusobno nisu jedna na drugu pucale.

Ustvrdio je kako su Tuđman i Milošević bili u neprestanom kontaktu te dodao kako je specijalni telefon za kontakte s Miloševićem na Pantovčaku uklonio tek Stjepan Mesić 2001.

Kazavši da je Hrvatska gorivom opskrbljivala Srbe u tzv. krajini i BiH, ocijenio je da su Srbi pomagali Hrvatima u ratu protiv Bošnjaka.

Lučić: mit

Lučić je napomenuo kako je mit sporno objašnjenje stvarnosti te dodao kako je jugoslavenska agencija Tanjug objavila vijest o sastanku, a sve dnevne novine sutradan prenijele tu vijest.

Podsjetio je kako se na beogradskim protumiloševićevskim demonstracijama, koje su vodili Vuk Drašković i Vojislav Šešelj, tražila intervencija JNA u Hrvatskoj i vješanje Tuđmana te ocijenio kako je Tuđman u takvim okolnostima nastojao sačuvati mir i svoju poziciju.

Objasnio je kako se predsjednik Tuđman s Miloševićem sastajao samo u okviru pregovora bivših republika i uz poticaj međunarodnih sila nakon internacionalizacije krize. Tuđman i Milošević sastali su samo dva puta izvan tih okvira, dodao je.

Lučić je navodeći kronološki različite izjave navodnih svjedoka dogovora o podjeli BiH Hrvoja Šarinića, Dušana Bilandžića i Stjepana Mesića doveo u pitanje njihovu vjerodostojnost. "Tuđmana se optuživalo za podjelu Jugoslavije, a kad je njezina podjela postala legitimna njegovi su politički protivnici optužbe prebacili na BiH", rekao je Lučić istaknuvši kako na kraju BiH nisu podijelili ni Srbi ni Hrvati nego velike sile.

Podsjetio je kako se na pregovorima u Daytonu moglo o svemu razgovarati samo ne o vanjskim granicama BiH i 49 posto područja koje je trebalo pripasti Srbima.

Vezane vijesti

'Treba uvesti zdravstveni odgoj u škole'

'Treba uvesti zdravstveni odgoj u škole'

Imamo snage za suzbijanje nezaraznih bolesti u Hrvatskoj i to na temelju zdravstvenog odgoja u školama, kazao je danas na tribini o zdravstvenom… Više

Komentari

registracija
12/11/11

Janko1979, 28.03.12. 09:58

Oduvijek su bili srdačni,druga stvar je publika.


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.03.12. 12:57

Tko još može "popušiti" tezu o dogovorenom ratu?

1. neinformirani pojedinci,
2. retardirani i oni
3. zlonamjerni koji se drže one "o Tuđmanu sve najgore".

Toliko je činjenica koje bacaju ovu tezu, ne na stup srama, nego na stup najvećih gluposti ikad rečenih. Ali, eto, mržnja pojedinaca prema Tuđmanu je tolika da bi progutali i tezu da je Tuđman ustvari prikriveni Srbin a Milošević ubačeni albanski agent.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika