Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Stotine dobrih filmova na DVD-u

DVD tržište 2004. omogućilo je prosječnim filmofilima da velik dio svojih potreba za uživanjem u filmu zadovolje u videotekama

Dean ŠošaDean ŠošaSPIDER-MAN 2
Blitz
DVD+VHS
Svaka čast “Zlim smrtima”, “Jednostavnim umorstvima” i svim njegovim ostvarenjima, no drugi “Spider-Man” jednostavno je najbolji film glasovitog Sama Raimija. Nakon što je od producenata dobio 200 milijuna dolara, Raimi je uspio snimiti mali, intimni ljubavni film o odrastanju u kojem nema negativaca s efektima u funkciji priče, što nije bio slučaj u razočaravajućoj “jedinici”. U Raimijevu filmu gotovo i nema akcije, ali ima puno drame, a prodati takvu foru hollywoodskim mogulima te još zaraditi stotine milijuna dolara mogli su i mogu samo najbolji, među koje se ovim filmom Raimi definitivno svrstao. Ne računamo li Burtonova drugog “Batmana”, “Spider-Man 2” je dosad najbolja ekranizacija nekoga stripa. Dvostruko DVD izdanje savršeno je poput samog filma.

Ove godine mogli smo uživati u desecima iznimnih klasika, među kojima su 'Pakao za heroje' Dona Siegela, 'Stanar' Romana Polanskog i 'Rio Grande' Kao i prošle godine, brojni odlični filmovi zaobišli su hrvatska kina, završivši izravno na DVD-u, poput 'Zla', horora Hidea Nakate, autora 'Kruga'Spider-Man 2, am. SF drama, 2004.
R: Sam Raimi
GL: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris
FILM: 4
DVD: 4

ZATAMNJENJE
Blitz
DVD+VHS
Sumanuti triler “Zatamnjenje” odlično pokazuje koliko je nisko pao nekoć ugledni redatelj Philip Kaufman čije vam remek-djelo “Put u svemir” predstavljamo na desnoj stranici. Priča o policijskoj inspektorici koja se suočava sa serijskim ubojicom čija su poslastica njezini usputni ljubavnici, krcata je najgorim klišeima kojima redatelj pristupa sasvim ozbiljno, upuštajući se pritom i u jeftino psihologiziranje. Inače odlični Samuel L. Jackson i Andy Garcia ovaj su put posve nezainteresirani, baš kao i Ashley Judd. Kaufman nije režirao mnogo filmova, često bi znao uzimati podulje pauze. Nakon “Zatamnjenja” komotno bi mogao uzeti jednu trajnu koja se zove mirovina. Da stvari budu i gore, čovjek se mrtav ozbiljan pojavljuje i u dodatnim prilozima.

Twisted, am.-njem. triler, 2004.
R: Philip Kaufman
GL: Ashley Judd, Andy Garcia, Samuel L. Jackson, David Strathairn, Camryn Manheim
FILM: 0
DVD: 1

STEPFORDSKE SUPRUGE
Blitz
DVD+VHS
Pokušavajući od svoje poludjele supruge Nicole Kidman ponovno napraviti normalnu žensku osobu, mirni Matthew Broderick preseli obitelj u Stepford, ultramirno mjestašce u kojemu bračni parovi žive idiličnim životom. Ipak, ispod letargične površine Stepforda nešto se kuha. Otkrijemo li vam što, film Frank Oza izgubit će i ono malo šarma koji leži u zanimljivu preokretu. Inače, druga ekranizacija glasovitog romana Ire Levina nema ama baš nikakvog smisla i znatiželjnijeg gledatelja jedino može natjerati da se zapita na što je potrošeno silnih 90 milijuna dolara proračuna ove nesuvisle fantazije. Osim Brodericka, svi su glumci nezainteresirani za svoje uloge, čak i inače ambiciozna Nicole Kidman.

Stepford Wives, am. fant. crna komedija, 2004.
R: Frank Oz
GL: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Glenn Close, Christopher Walken, Faith Hill
FILM: 1
DVD: 2

AUSTIN POWERS: TAJANSTVENI TAJNI AGENT
Blitz
DVD+VHS
S obzirom na to da je “Austin Powers: Tajanstveni tajni agent” prilično simpatičan film i da je inicirao dva iznimno komercijalna nastavka, njegovo je DVD izdanje razočaravajuće. Dodaci su uistinu nikakvi: tek jedan featurette i jedan spot. Film doduše izgleda i zvuči vrlo dobro. Mike Myers bio bi možda i bolji da mu skečeve piše netko duhovitiji, no u odnosu na druge parodije koje imamo prilike vidjeti posljednjih godina, poput recimo “Mrak filmova”, ova zezancija na račun Jamesa Bonda je mrkli mrak.

Austin Powers: International Man of Mistery, am. komedija, 1997.
R: Jay Roach
GL: Mike Myers
FILM: 3
DVD: 1

UBOJICA S AUTOPUTA
ISSA
DVD+VHS
Redatelj Robert Harmon proslavio se kultnim “Autostoperom”. Kako se u “Ubojici s autoputa” ponovno pozabavio manijacima i cestama, rijetko je koji kritičar propustio napisati da je Harmon zaigrao na provjerenu kartu. Bolje za njega da nije: ovakvi C filmovi samo bacaju sjenu na rijetke svijetle trenutke njegove karijere. Teško se sjetiti glumca kojem se na faci toliko vidjelo što misli o svojoj ulozi kao što se vidi Gibsonovu Kristu Jimu Caviezelu, posve izgubljenom u ulozi osvetnika kojem je poludjeli vozač zgazio suprugu.

Highwaymen, kan. triler, 2003.
R: Robert Harmon
GL: Jim Caviezel
FILM: 0
DVD: 0

U ZAMCI
Blitz
DVD+VHS
Početak trilera Luisa Mandokija “U zamci” obećava: troje lopova na čelu s Kevinom Baconom isplaniraju savršenu otmicu kćeri Charlize Theron i njenog bogatog supruga. Paralelno nizanje triju različitih fabularnih linija te brza i odlična profilacija likova obećavaju intrigantni psihološki triler. Ipak, rutiner Mandoki nema koncentracije za dulje od pola sata režije: nakon što planovi otmičara krenu nizbrdo, Mandoki se izgubi u gomilanju nepotrebnih motiva a događaji postaju skroz predvidljivi. Ipak, ukupni dojam koji “U zamci” ostavlja je pozitivan.

Trapped, am.-njem. triler, 2002.
R: Luis Mandoki
GL: Charlize Theron, Kevin Bacon, Stuart Townsend, Courtney Love, Pruitt Taylor Vince
FILM: 2
DVD: 1

Top 5 najboljih DVD izdanja:
1.CHAPLIN KOLEKCIJA 2 (ISSA)
2.ALIEN QUADRILOGY (Continental film)
3.U POTRAZI ZA NEMOM & ALADDIN (Continental film)
4.DOBAR, LOŠ, ZAO & BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU (Continental film)
5.BOGART KOLEKCIJA (Issa)

Kratki osvrt na situaciju na hrvatskom DVD tržištu 2004. može kao i prošlogodišnji započeti oduševljenjem. Iako još uvijek puno toga nije u redu, od prijevoda filmova do toga da je kvaliteta DVD-a nekih distributera povremeno jeziva, prosječni filmofili mogli su velik dio svojih potreba za uživanjem u dobrim filmovima zadovoljiti već u videotekama.
Ove godine u Hrvatskoj je na DVD-u izdano barem stotinjak dobrih i vrlo dobrih filmova. Kako kinofilmove obrađuje kolega u susjednoj rubrici, u ovoj se prisjećamo ponajprije gomile antologijskih filmova objavljenih na DVD-u i nekih vrlo zanimljivih naslova koji su iz tko zna kojih razloga preskočili domaća kina i premijeru su imali na DVD-u. Svaka čast novitetima, no središnje mjesto u pregledu ipak pripada DVD izdanjima klasike. Ove godine mogli smo uživati u desecima iznimnih filmova među kojima su “Pakao za heroje” Dona Siegela, “Stanar” Romana Polanskog, “Donovanov greben” i “Rio Grande” Johna Forda, “Rio Lobo” Howarda Hawksa, “Mali-veliki čovjek” Arthura Penna, “Mete” Petera Bogdanovicha, Fellinijev “Amarcord” i Antonionijevo “Uvećanje”, “Nevada Smith” Henryja Hathawaya, dvije klasične verzije “Dr. Jekylla i Mr. Hydea”, Hadžićeva “Abeceda straha”, “Bojišnica” Williama Wellmana, “Dani vina i ruža” Blakea Edwardsa, “Bilo jednom na Divljem zapadu” i “Dobar, loš, zao” Sergia Leonea. Neki su filmovi ponovno objavljeni u izdanjima raskošnijim od prethodnih, poput “10 zapovijedi”, “U zmajevu gnijezdu” i “Puta u svemir”. Izdani su i neki antologijski filmovi još uvijek “premladi” za klasiku, poput Spielbergove “Schindlerove liste”, “Paklenog vala” Kathryn Bigelow, ”Živjeti i umrijeti u Los Angelesu” Wiliama Friedkina ili “Lovca na ljude” Michaela Manna. Vrijedi izdvojiti i sjajno izdanje nedovoljno cjenjenog “Dana nezavisnosti”, a kad smo već na rubu “trasha”, izdane su i dvije stare niskobudžtne trivijalne poslastice, “Gwangijeva dolina” i “Čudovište iz dubine”. Ove godine objavljeno je i čak šest hongkonških filmova Johna Wooa, doduše uglavnom u slabim izdanjima.
Titula DVD izdanja godine pripada drugome tomu “Chaplin kolekcije” čiju važnost uistinu ne treba isticati. Kolekcija sadrži i kod nas nikada prikazivanu “Parižanku”, remek-djelo čije bi uvrštenje na godišnju top-ljestvicu 10 najboljih premijera značilo da sljedećih devet mjesta iza nje mora ostati prazno. Uz bok “Chaplin kolekciji” ide i raskošno izdanje serijala “Alien”. Na čak devet diskova nalazi se više od 40 sati filmova i dodataka. DVD izdanja filmova “U potrazi za Nemom” i “Aladdin” zaslužuju isto tako čistu peticu, baš kao i “Svi su ludi za Mary” i “U zmajevu gnijezdu” i “Vrana”, iako ih nema na ljestvici. Diskovi s klasičnim Leoneovim vesternima “Bilo jednom na Divljem zapadu” i “Dobar, loše, zao” sadrže iznimne filmofilske audiokomentare koje jednostavno morate čuti. Među sjajnim izdanjima koja nisu stala na našu ljestvicu je i dugoočekivano izdanje “Ratova zvijezda”.
Kao i uvijek, i prošle su godine brojni odlični filmovi zaobišli hrvatska kina, završivši izravno na DVD-u. Godišnja top-ljestvica DVD premijera ograničena je zbog Chaplinove “Parižanke”, Woova “Ubojice” i sličnih starih dragulja na novije filmove, kako bi se i njih stiglo spomenuti. Na desetome mjestu je “Zlo”, horor Hidea Nakate, redatelja originalnog “Kruga”. Deveto mjesto pripalo je crnoj komediji “Noć glupih mrtvaca” a na osmom se nalazi antihollywoodska satira “Cecil je poludio” starog perverznjaka Johna Watersa. Među deset je i najbolji film “zlatnog dečka” Rona Howarda, uznemirujući vestern “Nestale”, inspiriran legendarnim Fordovim “Tragačima”. Na šestom je mjestu niskobudžetni redateljski prvijenac talentiranog Petera Hedgesa “Prazinici s April”, snimljen za skromnih 300.000 dolara. Gornji dio ljestvice otvara još jedno debitantsko ostvarenje, redateljski prvijenac sjajnog scenarista Boba Galea (“Povratak u budućnost”) “Cesta br. 60”. Pri vrhu je i jedan crtić, japanska božićna poslastica “Velika pustolovina u Tokiju”, a među pet najboljih nalazi se i jedan dokumentarac, “Magla rata” Errola Morrisa, o Kennedyjevu i Johnsonovu ministru obrane Franku S. McNamari, potresno filmsko svjedočanstvo o umijeću vladanja. Drugo mjesto zauzima policijski krimić Rona Sheltona “Prljavi plavci”.
Titula DVD premijere godine bez konkurencije pripada “Vrućoj večeri”, pravom malom remek-djelu povremenog redatelja Boba Giraldija koji je u ovoj slojevitoj gangstersko-obiteljskoj pričici sjajno pomirio ljubav prema upravljanju restoranima i snimanju filmova.

2004.
Deset najboljih filmova premijerno prikazanih u Hrvatskoj na DVD-u tijekom 2004. godine (filmovi snimljeni poslije 2000.)

1.VRUĆA VEČERA (Dinner Rush) R: Bob Giraldi (VTI)
2.PRLJAVI PLAVCI (Dark Blue) R: Ron Shelton (UCD)
3.MAGLA RATA (The Fog of War) R: Erroll Morris (Blitz)
4.VELIKA PUSTOLOVINA U TOKIJU (Tokyo Godfathers) R: Satoshi Kon (Blitz)
5.CESTA BROJ 60 (Interstate 60) R: Bob Gale (Blitz)
6.PRAZNICI S APRIL (Pieces of April) R: Peter Hedges (Continental film)
7.NESTALE (The Missing) R: Ron Howard (Blitz)
8.CECIL JE POLUDIO (Cecil B. DeMented) R: John Waters (MG)
9.NOĆ GLUPIH MRTVACA (Shaun of the Dead) R: Edgar Wright (Blitz)
10.ZLO (Dark Water) R: Hideo Nakata (VTI)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika