28.03.2012. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Radijacija u Fukushimi veća nego se tvrdilo

Mjerenja su obavljena u drugom reaktoru po drugi put u godinu dana nakon što je ogroman tsunami uništio nuklearku.

Jedan od reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi (Reuters)Jedan od reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi (Reuters)Radioaktivno zračenje u nuklearnoj elektrani Fukushimi Daiichi još uvijek je iznad prosjeka i sve je manje vode koja hladi oštećenu jezgru reaktora, piše Guardian.

Potvrdili su to stručnjaci nakon novih mjerenja pomoću instrumenta s malom kamerom, termometrom, doziometrom i vodometrom. Mjerenja su obavljena u drugom reaktoru po drugi put u godinu dana nakon što je ogroman tsunami uništio nuklearku. To je jedini reaktor koji je pobliže pregledan, zabilježena je radijacija deset puta viša od dozvoljene. Dodaje se kako su druga dva reaktora u još gorem stanju.

Upravitelj nuklearne elektrane će morati upotrijebiti specijalnu opremu i tehnologiju kako bi zaustavio radijaciju. Procjenjuje se kako će sanacija trajati dva desetljeća. Voda se nastavlja upumpavati u reaktore.

Vezane vijesti

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan, čija vlada nakon incidenta na nuklearnoj centrali u Fukushimi razmatra plan nove energetske politike, namjerava smanjiti proizvodnju nuklearne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika