28.03.2012. / 12:32

Autor: Igor Koruga

Zagonetna violinistica u pozi lutke koja svira

Unatoč mudrom odabiru djela i njihovoj solidnoj izvedbi, uz jasan violinistički ton i pratnju profesorice i pijanistice Natalije Maričeve, nota bene, školovane u Dzeržinsku, Moskvi i Nižnjem Novgorodu, od Nikoline se ipak očekivao prirodniji i opušteniji nastup

Nikolina Maričić (Foto: Mirko Cvjetko)Nikolina Maričić (Foto: Mirko Cvjetko)Nikolina Maričić (2001.) ove je godine bila uvjerljivo najmlađa glazbenica unutar ciklusa ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj¨ 2011/2012., a nastupila je na cjelovečernjem koncertu u ponedjeljak, 26. ožujka, u Dvorani Matice hrvatske na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Polaznica Osnovne i srednje glazbene škole ¨Mirković¨ u Opatiji, i to 5. razreda violine u klasi poznate profesorice Yovke Yordanove i 5. razreda klavira u klasi profesorice Natalije Maričeve, već je nanizala prestižna mjesta na regionalnim i državnim natjecanjima, a uz sve, nije propustila ni nastupe na školskim priredbama. Izvan države, Nikolina je osvojila 2. nagradu (violina, u kategoriji komornih sastava) i UNICEF-ovu nagradu za najmlađeg sudionika violinističkog natjecanja u Trstu na 3. međunarodnom natjecanju Paolo Spincich 2007. godine. Prvu i posebnu nagradu na violini za izvedbu zadane skladbe domaćeg skladatelja (T. Uhlika) osvojila je sudjelujući na 17. međunarodnom natjecanju ¨Etide i skale¨ lanjske godine.

Unatoč mudrom odabiru djela i njihovoj solidnoj izvedbi, uz jasan violinistički ton i pratnju profesorice i pijanistice Natalije Maričeve, nota bene, školovane u Dzeržinsku, Moskvi i Nižnjem Novgorodu, od Nikoline se ipak očekivao prirodniji i opušteniji nastup, ukrašen kojim smiješkom, prirodnim ili naučenim, jer danas je barem jasno da se u moru tehnički perfektnih glazbenika vide i čuju samo oni s naglašenom osobnošću (karizmom) i temperamentom. Nikolinin nastup od samoga je početka zasjenila trema koja se tijekom cijelog nastupa činila nepremostivom, nakloni su joj bez potrebe bili minimalni i žurni, a sitne su intonacijske pogreške, točno i temeljito raspoređene, ukazivale na pretjerano štovanje pojedinih nota koje, u pravilu, tek u osmišljenom slijedu poprimaju svoj oblik i glazbeni bitak. Nadalje, za svoj uzrast prirodno nesavršenu motoriku mlada je violinistica, u zagrljaju nelagode, dodatno ukrutila, a produkt svega spomenutog bila je koračnička izvedba lepršavog djela ¨Adélaïde Concerta¨, Mariusa Casadeusa (1892-1981) - skladatelja koji se vjernom imitacijom pokušao predstaviti kao sam Mozart tvrdeći da je pronašao autograf u skicama iz 1766. godine na kojemu je stajala posveta Madame Adélaïde, najstarijoj kćeri Luja XV.

U drugome su dijelu uslijedila dva Paganinijeva djela - Tema s varijacijama u A-duru i Rondò Brillante (obrada A. F. Lavagnina) - u kojima se Nikolina iskazala dobrim osjećajem za ritam, zavidnom virtuoznošću, no, nažalost, pozu lutke koja svira, lišene užitka, ponajprije onog duhovnog, punog vedrine koju instinktivno osjeća svako dijete, nije promijenila. Prvi stavak Violinskog koncerta, op. 2 br. 2, Louisa Spohra i Impresije iz Voloskog Ljuboslava Kuntarića na samome su kraju bili izvedeni suviše rutinski, u maniri prosječnog odraslog glazbenika, što je zamišljenoj publici ostavilo nejasnu poruku o Nikolini, njenoj budućnosti i zahtjevnom zvanju prema kojem ju vodi ciljano i naporno obrazovanje.

Nastavak ciklusa ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj¨ predviđen je 16. travnja kada će nastupiti mlada pijanistica Petra Sarić (1996) čiji je koncert bio najavljen još 13. veljače, ali se zbog organizacijskih problema odgodio za nepuna dva mjeseca. Znatiželjni će posjetitelji moći uživati u Petrinim izvedbama Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta, Rahmanjinova i vrsnog domaćeg skladatelja Tomislava Uhlika.

Vezane vijesti

Mateo Bernobić – najimpresivniji izvođač ovogodišnjeg ciklusa Matice hrvatske

Mateo Bernobić – najimpresivniji izvođač ovogodišnjeg ciklusa Matice hrvatske

Izdašan koncertni ciklus ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj 2011/2012¨, ove godine sačinjen od dvanaest nastupa na kojima je nastupilo četrnaest… Više

Komentari

registracija
29/3/12

stellaST, 29.03.12. 15:46

Sve to šta je napisano vjerojatno stoji (ne znam, jer nisam je nikad čula), ali ipak je to samo dijete, have mercy!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika