28.03.2012. / 15:34

Autor: Nacional.hr

Postoji 100 milijardi super-Zemlji u susjedstvu Sunca?

"Novi snimci napravljeni s HARPS-om dokazuju kako 40 posto crvenih patuljaka imaju super-Zemlju koja se kreće u naseljivoj zoni gdje tekuće vode može biti na planetu"

Foto. Ilustracija (Reuters)Foto. Ilustracija (Reuters)Najnoviji snimci spektrografa HARPS iz Europske svemirske promatračnice potvrđuju nagađanja kako postoji mnogo planeta sličnih Zemlji u galaksijama oko crvenih patuljaka, piše Eso.org.

Podsjetimo kao se ime "crveni patuljak" daje najmanjim aktivnim zvijezdama. Tipični crveni patuljak ima radijus od oko 10 posto sunčevog i 10 posto sunčeve mase. Dosad se pretpostavljalo kako su 70 posto svih zvijezdi u Mliječnom putu zvijezde ovog tipa. Temperatura crvenih patuljaka je oko 2200 do 3800 kelvina. Za usporedbu, Sunce ima temperaturu od oko 5800 kelvina na površini. Crveni patuljci emitiraju većinom infracrveno svjetlo pa se sjaj tih zvijezdi ne može se vidjeti golim okom sa Zemlje.

Međunarodni tim stručnjaka tvrdi kako ima deset milijardi Zemlji sličnih planeta samo u našoj galaksiji. Pretpostavlja se kako ih ima još 100 milijardi u neposrednom susjedstvu Sunca. Naglašava se kako je ovo prvi točni izračun broja super-Zemlji oko crvenih patuljaka, koji prema novim procjenama čine oko 80 posto zvijezda u Mliječnom putu. Snimci su napravljeni u Opservatoriju La Silla u Čileu.

"Novi snimci napravljeni s HARPS-om dokazuju kako 40 posto crvenih patuljaka imaju super-Zemlju koja se kreće u naseljivoj zoni gdje tekuće vode može biti na planetu. Crveni patuljci su uobičajena pojava, ima ih 160 milijardi u mliječnom putu, što nas dovodi do rezultata kako ima na desetke milijardi tih planeta samo u našoj galaksiji", rekao je Xavier Bonfils, vođa projekta.

Znanstvenici svoja opažanja temelje na promatranju uzorka 102 crvena patuljka u južnom dijelu galaksije kroz razdoblje od šest godina. Ukupno devet super-Zemlji s masom sličnom zemlji pa čak i deset puta većom od zemlje locirani su unutar naseljivih zoni oko planeta Gliese 581 i Gliese 667. Otkriveni su i veći planeti slični Jupiteru i Saturnu, no njihova učestalost oko crvenih patuljaka iznosi 12 posto.

Pretpostavlja se kako ima 100 super-Zemlji u naseljivim zonama u susjedstvu Sunca na udaljenosti manjoj od 30 svijetlosnih godina. "Naseljiva zona oko crvenog patuljka, gdje je temperatura povoljna za postojanje tekuće vode na površini, je puno bliža zvijezdi nego što je Zemlja bliža Suncu. Crveni patuljci su ponati po zvijezdanim erupcijama, radijaciji i ultravioletnoj radijaciji što može štetiti životnim uvjetima", rekao je član tima Stéphane Udry.

Dodajmo kako je ESO partner revolucionarnog teleskopa ALMA, trenutno najvećeg astronomskog projekta na zemlji. ESO planira projekt izgradnje 40-metarskog infracrvenog teleskopa E-ELT, koji bi trebao postati 'naveće svjetsko oko na nebu'.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika