28.03.2012. / 14:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Odluka Tadićeve administracije

Srbija jamči za Šešelja

"Spremni smo dati jamstva za Šešelja ako je to razlog da ne bude pušten na slobodu. Njegovo zdravstveno stanje je loše i zabrinuti smo zbog toga", rekao je predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom

ArhivaArhivaPredsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić poslao je Jean-Claudeu Antonettiju, predsjedatelju sudskog vijeća u postupku protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, pismo u kojem se izražava spremnost srbijanske vlade da u najkraćem roku sudu pruži jamstvo za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, prenose u srijedu beogradski mediji baveći se mogućim utjecajem njegova puštanja na izbore u Srbiji.

U razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" Ljajić kaže kako je raspravno vijeće Haaškoga suda u petak odbilo Šešeljev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu jer "nema jamstva države" da će se Šešelj vratiti u Haag na izricanje presude.

"Spremni smo dati jamstva za Šešelja ako je to razlog da ne bude pušten na slobodu. Njegovo zdravstveno stanje je loše i zabrinuti smo zbog toga. Šešelj nikada nije tražio jamstva od države, a ovo je prvi put da je on u svojoj završnoj riječi tražio ukidanje pritvora. To je pozadina ovog slučaja. Ne želimo biti odgovorni što Šešelju nije ukinut pritvor", objašnjava Ljajić.

Predstavnici države, po njegovim riječima, nisu kontaktirali sa Šešeljem jer on to odbija, ali su u stalnoj vezi s njegovim pravnim timom.

Ljajić ističe kako razlog za takav postupak srbijanske vlade nije smanjivanje rejtinga vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsjednik Tomislav Nikolić, nekad Šešeljev najbliži suradnik, kako nagađaju neki mediji procjenjujući da bi njegov dolazak koristio njegovim radikalima, a utjecao na smanjenje popularnosti SNS-a, koji je i nastao nakon raskida s radikalima.

"Potpuno je besmisleno da se to povezuje. Vlada Srbije dat će na sjednici u četvrtak jamstva za puštanje na privremenu slobodu haaških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića", navodi Ljajić te dodaje kako ipak ne očekuje da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu iz pritvora u Sheveningenu prije 6. svibnja, za kada su u Srbiji raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Po rezultatima istraživanjima javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u srbijanskoj javnosti, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci (DS), stožernoj stranci vladajuće koalicije koju vodi srbijanski predsjednik Boris Tadić.

SNS je osnovan krajem listopada 2008. od negdašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS) čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića, sadašnjeg čelnika SNS-a, nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), čiji je predsjednik Rasim Ljajić, potpisala je s DS-om i još nekoliko stranaka koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na najavljenim parlamentarnim izborima na listi "Izbor za bolji život – Boris Tadić".

Po medijskim procjenama, dolazak Šešelja u Srbiju prije izbora, tijekom izborne kampanje, mogao bi smanjiti potporu Nikolićevu SNS-u i povećati potporu Šešeljevim radikalima, a od svega bi najviše koristi imao Tadićev DS.

Za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata Vojislavu Šešelju sudi se na Haaškome sudu. U postupku su nedavno iznesene završne riječi, a u sljedećem razdoblju očekuje se izricanje presude.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
9/4/10

imela, 28.03.12. 15:28

Neka ga puste kod nas u Vukovarske toplice, na oporavak.


registracija
9/2/12

bobance, 28.03.12. 15:35

Hrvatska jamci za Gotovinu. Ali za 30 godina.


registracija
21/4/11

spBN, 28.03.12. 15:53

@imela, zelis li ti to da izmasiras Vojvodu u toplicama?


registracija
13/9/08

annex, 28.03.12. 15:54

Možda je poslovica o vuku, a možda o Vuku, no kako bilo da bilo: Srbin dlaku mijenja, ali čud nikada. Zar to već nije svima jasno!


registracija
13/9/08

annex, 28.03.12. 15:56

Možda bi i Gotovina sada bio slobodan da nije bilo onoga pijanca: Locirati, identificirati, uhititi i transferirati. I još mu mi porezni obveznici plaćamo 24 satnu policijsku zaštitu. Tipu koji nije više nitko i ništa. Dobro nadam se da kada će biti podignute kaznene prijave protiv njega neće mu ukinuti tu zaštitu, pa da netragom nestane.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.03.12. 16:14

Sad moramo smisliti neki novi pogrdni naziv za četnike jer oni ubrzo postaju uvaženi antifašisti pa nazivati Šešelja četnikom može biti samo odavanje četničkog priznanja i poštovanja!

Bilo bi dobro da nam sad Šešeljev suborac Mesić, predloži neki pogrdan naziv za ljude koji 100 godina kolju i pale po Hrvatskoj! Npr. četnikoidi ili srboidi?

Predlažem malo natjecanje u osmišljavanju novog imena za ljude koji vole pjevati pjesme "Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate"!


registracija
26/2/12

Hercegovac, 28.03.12. 16:33

Zvonko , mozes ih&ga zvati hadezeovac ( ci) !
...isti qurac ko sto su I cetnici .....
Samo sto su nam ovi tvoji adz udbasi vise ukrali !


registracija
9/2/12

bobance, 28.03.12. 16:52

Zvonko Novo ime JASENOVCANI.


registracija
10/2/12

Hazu, 28.03.12. 17:31

Svi su oni šešelj...............


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 28.03.12. 18:00

Rasime Ljaljicu, razvalim ti mamcu!

( Kako ovo lijepo zvuci )

Jebo ti Seselj mamu u jamu!

( E ovo zvuci jos ljepse, sto jest jest)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika