28.03.2012. / 15:42

Autor: Hina

Bandić: Mladima treba strogo zabraniti piti na javnim mjestima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas na konferenciji za novinare na jezeru Bundeku da maloljetnicima strogo treba zabraniti da piju i opijaju se na javnim mjestima te je izrazio žaljenje što o toj važnoj temi nije postignut konsenzus unutar radnih tijela zagrebačke Gradske skupštine.

Milan BandićMilan BandićZagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas na konferenciji za novinare na jezeru Bundeku da maloljetnicima strogo treba zabraniti da piju i opijaju se na javnim mjestima te je izrazio žaljenje što o toj važnoj temi nije postignut konsenzus unutar radnih tijela zagrebačke Gradske skupštine.

Na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine zastupnici bi trebali raspravljati i o izmjenama odluka o komunalnom doprinosu i o komunalnom redu kojima bi se maloljetnicima zabranilo nositi i konzumirati alkohol na javnoj površini, koje nisu naišle na pozitivan odjek na odborima u Gradskoj skupštini.

Podsjetivši kako je 2011. inicijativu da se maloljetnicima zabrani konzumiranje, nošenje i posjedovanje alkoholnih pića na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine pokrenula SDP-ova zastupnica Nura Ismailovski, Bandić je izrazio žaljenje što važnost tog prijedloga nisu prepoznali Savjet mladih grada Zagreba ni radna tijela zagrebačke Gradske skupštine.

"Vjerujemo da će Ministarstvo unutarnjih poslova što skorije potaknuti rješavanje te problematike kroz zakonsku regulativu jer je zakonska regulativa iz 1990. godine zastarjela", rekao je gradonačelnik.

Bandić je upozorio i da je Hrvatski sabor krajem prošle godine donio odluku po kojoj policija može dopustiti točenje alkohola do šest posto unutar sportskog objekta ako procijeni da je riječ o utakmici niskog rizika. "Do tada je bilo dva posto ili nula. To je uvođenje na mala vrata da se pivo može piti na hektolitre", rekao je Bandić i upitao zašto je to rađeno krajem godine.

Upozorivši kako alkohol razara pojedinca, obitelj i zajednicu, zagrebački gradonačelnik istaknuo je da je potrošio godinu dana kako bi Gradskoj skupštini poslao prijedlog kako bi unaprijedili prijedlog zastupnice Ismailovski. "I oni su protiv toga. A što da ja radim nego da povučem prijedlog odluke o komunalnom doprinosu i o komunalnom redu i čekam resorno ministarstvo da što prije izmijeni zakon", a zatim da svoju odluku prilagodimo tom zakonu, rekao je Bandić i napomenuo kako je, među ostalim, alkohol i razlog zbog kojeg je ubijen Luka Ritz nedaleko od jezera Bundeka.

Napomenuvši kako u Zagrebu ima od 50 do 100 tisuća alkoholičara, neuropsihijatar Darko Breitenfeld upozorio je na problem pogibije mladih, posebice tijekom vikenda, kada je najviše vožnji u alkoholiziranom stanju. Također je istaknuo kako je u porastu bjesomučno opijanje mladih.

"Od petnaeste godine su se barem dva puta godišnje djeca opila, a u pet posto slučajeva se u tim godinama već i oko deset puta godišnje opijaju", rekao je Breitenfeld, ističući kako je zadnji čas da se mladima zabrani piti na javnim površinama.

Također smatra kako treba razmisliti o zabrani prodaje alkohola na stadionima, građevinskim objektima, benzinskim postajama i slično.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika