28.03.2012. / 15:54

Autor: Renato Baretić

Renato Baretić:

Tuđeg odijela gospodar

Hrvatska, budimo realni, nikad u povijesti nikim drugim i ničim tuđim nije gospodarila, uvijek je samo služila. To je činjenica koju se ne da promijeniti, baš kao ni njezino mnogostoljetno taloženje u kolektivnoj podsvijesti cijele nacije

Odore radnika Ine na benzinskim crpkama zbog upravljačke strukture, otkrio nam je Dragutin Lesar, odskora se više neće šivati u Hrvatskoj, nego u Mađarskoj. Bilo bi zanimljivo doznati gdje se zadnjih godina šiju radne odore šalterskih službenica u hrvatskim bankama ili one osorne mladeži po telekomunikacijskim dućanima i centrima. Jamačno u Kamenskom i Trimotu, i to koncem iz sinjske Dalmatinke...

Pritužbe na krivu adresu

U svjetlu tog Lesarovog otkrića još se uvjerljivijima doimaju tvrdnje skeptika kako će kutinska Petrokemija, proda li Vlada svoj većinski udio nekoj ruskoj (ili bilo čijoj, svejedno) kompaniji, postati tek pakiraonica drugdje proizvedenih kemijskih gnojiva. U istom je svjetlu smiješno i prozivanje Milanovićeve vlade za Inino povlačenje sa sirijskih bušotina: mađarskoj se vladi treba obratiti, ne hrvatskoj. Baš kao što bi i otpušteni radnici HT-a možda prije trebali prosvjedovati pred njemačkim veleposlanstvom, negoli pred sjedištem svoje firme - njemačka je vlada, naime, većinski vlasnik većinskog vlasnika Hrvatskih telekomunikacija.

Nagona na izvoz

Photo: Marko Lukunić/Večernji listPhoto: Marko Lukunić/Večernji listHrvatska, budimo realni, nikad u povijesti nikim drugim i ničim tuđim nije gospodarila, uvijek je samo služila. To je činjenica koju se ne da promijeniti, baš kao ni njezino mnogostoljetno taloženje u kolektivnoj podsvijesti cijele nacije. Još je poraznije kad shvatiš da Hrvatska zapravo nikad nije gospodarila niti samom sobom. Uvijek su nam neki "mađari" krojili košulju i odoru, pa stoga nema ničega čudnog u tome što nam to rade i danas, a i ubuduće će. Ne zato što su oni nešto posebno vješti i lukavi, nego zato što mi sami naprosto - ne znamo. Probali smo dva-tri puta, nije išlo, svaki put smo si posrali pete i osramotili se. Nemamo znanja za to, nemamo iskustva, sve čime raspolažemo jest duboko ucijepljen nagon za varanje i potkradanje države, na svakom koraku, čak i više otkako je navodno samo naša. Svi, od najsiromašnijega kontejnerca, do najbogatijega tajkuna, vjerskog ili svjetovnog dužnosnika. Tog nagona i talenta imamo za izvoz, prava je šteta što ga nitko ne želi uvoziti.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 28.03.12. 16:44

Imali smo mi čovjeka koji je lupio šakom od stol i rekao dosta. Ali ga vi niste prihvatili nego ste mu podvalili epitete od diktatora do zločinca. Natjecali ste se u lizanju dupeta tuđincu.

Nije problem narod nego su problem političari koji, nazovi u ime naroda, izručuju taj isti narod tuđincu. Pa i ti Bare služiš tuđincu i sam znaš najbolje kak je biti tuđe potrčkalo. Stavi svoje sve prijašnje tekstove u kontekst ovog današnjeg pa ćeš vidjeti da si bio samo mrav koji je gradio poltronski status ovoj državi. Uzdizao si domaće kmetove porad jala pred hrvatskim domaćinom. I nije da ne znamo nego trebamo odvažnijeg, koji će očistiti ovu državu od konjušara, u-guzicu-uvlakača, beskičmenjaka, lopova, lažova, izdajica itd. Pa tebi je Mesić (sinonim za izručenje države i naroda) pozitivac! Pa Sanader (drugi po važnosti u izdaji Hrvatske pored Mesića) vam je bio pozitivac. Vama je samo bilo bitno što je Meske rekao da je "antifašist" a Sanader "Hristos se rodi"!

Sad si došao pameti, ako i jesi, kad je sve otišlo k vragu. Pa urlikni, ako smiješ, protiv prodaje Petrokemije, prodaje HPB-a, Croatia osiguranja, gašenja Kraljevice, Kamenskog, Jadrankamena,....

Podržavate tamo nekih par idiota s megafonom, neke građanske inicijative, kako pred Todorićevom vilom prave performans, a nepitaš ih zašto štede strane pijavice? Podržavaš da gaze državu i DR preko Haaga, preko Bajića, preko Beograda a očekuješ da te drugi poštuju!?

Vi, ostaci bivšeg sistema ste glavni problem. Vi izručujete ovu zemlju i bacate ju u kmetstvo tuđinu a sutra će opet neka budala poput Norca, Merčepa ili Glavaš morati podmetnut svoja leđa da ispravlja vaše zablude!

Postavi si pitanje: Što sam ja u zadnjih 20 godina učinio da spiječim ovo danas?


registracija
14/11/07

laufer, 28.03.12. 17:06

E, moj Zvonko, ako su tebi likovi kao "Norac, Merčep i Glavaš" neka pozitivna alternativa ... a ono što su ti zločinci činili nazivaš "podmetanjem svojih leđa"...
Bravo.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.03.12. 17:19

Točno se to dogodilo i Plivi,nakon suludog odvođenja perjanice naše industrije u gubitke,(ne znam je li namjerno ili ne) uslijedila je doboga sumnjiva prodaja(ajde,nije sumnjivo tko je pokupio vrhnje) tvrtke,a zatim je naglo povučen niz poznatih i provjerenih domaćih lijekova, poznatih generacijama.Sada imamo uglavnom uvozne zamjene.Radi Pliva i dalje,ali nije to ni sjena one negdašnje,uglavnom se svela na trgovinu, distribuciju.
Zaposleni znanstvenici njihovog nekad prestižnog Instituta,su u golemom broju otišli na Burzu,ne trebaju više nikome.Koliko je kilogram mozga tko zna.
Podravka je 1990.mogla u mali džep staviti cijeli Agrokor,a sada je obratno.
Splitska Dalma je mogla 1990. staviti Keruma i obitelj u jednu svoju trafiku,a vidi sad.
Točno je da bi se i Petrokemiji dogodilo isto što i drugima koji su prodani tzv.strateškim partnerima:
višak radnika,smanjenje plaća i supstitucija domaćeg proizvoda uvoznim.
Što me nervira ovaj pojam "strateški".Koja je to strategija prodati sve što valja?Ili pustiti da netko upropasti ono što vrijedi pa to prodati strateški.

Ma neka sve ide u krasni K+.
Ispričavam se na elokvenciji.


registracija
20/8/10

McCoy, 28.03.12. 18:15

Slicnu stvar su uradili Madjari pocetkom ili sredinom 90-ih, rasprodali strancima gomilu fabrika - i dobrih i losih - a stranci k'o stranci, videli gde ima para a gde ne i ove potonje zatvorili da ne bi bili konkurencija njihovim proizvodima. Na primer, u jednom momentu vise ni jedna pivara u Madjarskoj nije bila njihova, skoro pa nije moglo da se kupi Madjarsko pivo u restoranima i kaficima, sve samo Amstel, Tuborg, Heineken i sl. Ne znam doduse kakva je sada situacija, neka me neko ispravi ako gresim.

@Zvonko
Ako mislis na Franju, nemoj molim te, pa on nije izlazio Genscheru iz d.....
Excuse for my French....


registracija
9/4/10

imela, 29.03.12. 11:59

Ziva istina.Kao gazde smo jako losi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika