28.03.2012. / 20:02

Autor: Deutsche Welle

Okrenuo leđa Hajduku i nije se usrećio u Njemačkoj

Donedavni trener splitskog Hajduka preuzeo je "nemoguću misiju" u Bundesligi: Krasimir Balakov trebao bi spasiti Kaiserslautern. Umjesto borbe za titulu prvaka u Hrvatskoj, on se bori za opstanak kultnog kluba u 1. ligi.

Krasimir Balakov (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Krasimir Balakov (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Situacija nije ružičasta. Sedam ogromnih bodova je 1. FC Kaiserslautern (FCK) udaljen od spasonosnog 15. mjesta na ljestvici, čiji vlasnik ima pravo nastupa u Bundesligi i u idućoj sezoni. "Crveni vragovi" tavore na začelju njemačkog elitnog nogometnog razreda. Šanse za opstanak su minimalne.

No, novi trener kluba je uvjeren da nisu potonule sve lađe. "Moramo vjerovati da više ništa nemamo za izgubiti. Zaostajemo sedam bodova. Mi smo posljednji! Mi u ovoj situaciji možemo samo dobiti! Nadam se da ćemo se bolje prezentirati na terenu, da ćemo brže i ciljanije igrati prema naprijed, da ćemo biti hrabriji", kaže Krasimir Balakov uoči idućeg kola.

Sljedećeg vikenda na programu je derbi začelja. U subotu (31.3) Kaiserslautern će ugostiti HSV. Petrićev klub trenutno je na 16. poziciji.

Ukoliko bugarski trener ne uspije spasiti FCK, klub će po treći put u svojoj povijesti napustiti prvoligaško društvo. Kultni klub s krajnjeg zapada Njemačke to je već doživio 1996. i 2006. Balakov je, kao vrlo dobar poznavatelj Bundeslige, vjerojatno znao u što se upušta.

No, je li znao u kakvom je stanju momčad koju trenira? Kaiserslautern je nanizao 17 prvoligaških utakmica bez pobjede.

"Magični trokut"

"Momčad je signalizirala: bez obzira tko je protivnik, mi moramo pobijediti. 80% priprema za sljedeću utakmicu ću posvetiti našoj igri, ne želim se puno baviti informacijama o našem protivniku. Uvijek mi se sviđala atmosfera na ovom stadionu, ne želim doživjeti zvižduke na svojoj premijernoj utakmici kao trener pred domaćom publikom", kaže Balakov.

Angažman bugarskog trenera posljednja je nada FCK u spas. Iako je Balakov s Kaiserslauternom izgubio u posljednjem kolu (0:2 na gostovanju u Freiburgu), te unatoč činjenici da Bugar u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije ostavio dublji trag, njemački mediji pozitivno su ocijenili njegov povratak u Bundesligu.

Balakov je dugo vremena nastupao za Stuttgart (i jednom osvojio titulu prvaka Bundeslige), s Fredijem Bobićem i Giovanneom Elberom svojedobno je bio član tzv. "magičnog trokuta" koji je osvajao publiku atraktivnim stilom igre.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika