29.03.2012. / 09:15

Autor: Hina

Fidel Castro upitao Benedikta:

Što papa radi?

Castro je Benedikta upitao i o promjenama u crkvenoj liturgiji te ga zamolio da mu pošalje knjigu koja će mu pomoći u razmišljanju. Papa je rekao da će razmisliti o tome koju će knjigu poslati Castru

ArhivaArhivaPapa Benedikt XVI. i kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro, obojica osamdesetogodišnjaci, šalili su se u srijedu tijekom kratkog sastanka u vezi svojih godina, a onda je Castro upitao: A što papa radi?

Papa i Castro razgovarali su tridesetak minuta u veleposlanstvu Vatikana u Havani, na kraju trodnevna Papina posjeta Kubi. Sveti Otac pozvao je na veću slobodu i jaču ulogu Katoličke crkve u naciji koju vode komunisti.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI. (84) i Castro (85) "razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozračju".

Castro je 1959. poveo revoluciji i transformirao Kubu u komunističku državu, koju je vodio 49 godina, a 2008. je iz zdravstvenih razloga odstupio s vlasti. Pod njegovom vladavinom, Kuba je godinama sebe nazivala ateističkom državom, iako su se odnosi s crkvom popravili tijekom posljednja dva desetljeća.

Castro je na sastanak s Papom stigao u zelenom Mercedesu SUV, uz veliko osiguranje koje je uključivalo i naoružane čuvare. Pri izlasku iz auta pomagala su mu dva suradnika.

"Što papa radi?", upitao je Castro Benedikta. Papa mu je govorio o svojoj zadaći, svojim putovanjima u inozemstvo i svojoj službi Crkvi, te istaknuo kako je sretan što je na Kubi, gdje je toplo dočekan.

Castro je nosio tamnu Reebokovu trenirku i šal usprkos velikih kubanskih vrućina, a Papi je kazao da je čitav posjet pratio na televiziji. Dvoje njegove djece predstavljeno je Svetom Ocu.

Castro je prije četiri godine vlast prepustio svom mlađem bratu Raulu, ali i dalje piše kolumne i sastaje se sa čelnicima koji dolaze u posjet Kubi. Papi je kazao da većinu vremena provodi čitajući i razmišljajući o stanju u svijetu.

Njegove kolumne mogu se pronaći na internetu i čitaju se na državnoj televiziji. U njima Fidel Castro govori o svojim omiljenim temama - prijetećem Armagedonu, zlu koje donosi potrošačko društvo te kritikama upućenim na račun starog neprijatelja - SAD-a.

Castro je Benedikta upitao i o promjenama u crkvenoj liturgiji te ga zamolio da mu pošalje knjigu koja će mu pomoći u razmišljanju. Papa je rekao da će razmisliti o tome koju će knjigu poslati Castru.

Tema razgovora bila je i situacija u svijetu, a Papa je Castru govorio i o problemima današnjeg društva i odnosima između vjere i razuma.

Castro je prije razgovora kazao da je osjećao veliko poštovanje prema Majci Terezi i Ivanu Pavlu II., s kojim se sastao prije 14 godina na Kubi.

Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II. ponovno uveo Božić kao blagdan u zemlji, a Benedikt XVI. od njegovog je brata zatražio da vlada razmotri mogućnost da i Uskrs uvede kao praznik.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 29.03.12. 12:16

Što papa radi...??? Zaglupljuje još više tako i tako do zla Boga vjerski zatucan narod... kao, uostalom, i svi ostali popovi.

AMEN...!!!


registracija
12/1/11

siziff, 01.04.12. 23:51

Papa zaglupljuje narod na isti naćin kao šta si ga i ti, Kavalo, zaglupljivao čitavi svoj život. Sa istim posljedicama.
Da ste se u početku udružili, rezultati bi bili još vidljiviji po čitavoj jadnoj Kubi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika