29.03.2012. / 14:00

Autor: Nacional.hr

'Srežite plaće managerima u javnim tvrtkama i dajte novac nezaposlenima'

"Radnice sa 32 godine radnog staža sad su prepuštene same sebi i postaju socijalni slučajevi", rekla je Maja Marija Jelinčić

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Radnice propale tekstilne tvornice Kamensko, Demokratska stranka žena i Sindikat nezaposlenih Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo Vladi i Saboru u kojem traže vraćanje trajne novčane naknade za starije nezaposlene žene i hitno usvajanje programa smanjenja nezaposlenosti, javlja HRT.

Predstavnica radnica Kamenskog Danica Radošević istaknula je kako i ova Vlada samo obećava nove projekte te zapošljavanje, a kako se ništa nije uradilo po tom pitanju.

"Gospodarstvo nije samo turizam od nekoliko mjeseci ili shopping centri s uvoznom robom. Hrvatskoj je potrebna proizvodnja. Mogli smo biti bogata zemlja da smo ulagali u kožnu industriju, tekstilnu, prehrambenu, drvnu. Od Vlade tražimo da pokrene gospodarstvo", istaknula je Radošević.

"Tražimo od Vlade i Sabora da vrate trajne naknade onima koji su najviše punili mirovinski fond. Radnice sa 32 godine radnog staža sad su prepuštene same sebi i postaju socijalni slučajevi", rekla je Maja Marija Jelinčić, predsjednica Demokratske stranke žena na konferenciji za novinare održanoj ispred područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zagrebu.

Zlatana Perković, koja će na skoroj osnivačkoj skupštini i formalno biti imenovana predsjednicom Sindikata nezaposlenih Hrvatske izjavila je kako vlast mora srezati menadžerske plaće direktora u javnim poduzećima kako bi žene s 32 godine radnog staža mogle dobiti naknade.

Izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, koje su stupile na snagu od 1. studenog 2010. godine, zakinute su žene koje navrše 55 godina života i imaju 32 godine radnog staža, a nalaze se u evidenciji burze. Dodajmo kako je istog datuma počelo prijelazno razdoblje za dizanje dobne granice ženama za odlazak u prijevremenu mirovinu. Kako bi se izjednačile s muškarcima, kad napune 55 godina starosti ostaju bez trajne novčane naknade na nekoliko mjeseci. Dobna granica se svake godine diže po tri mjeseca.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 30.03.12. 17:41

20 godina na ovaj naslov čekam


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika