29.03.2012. / 14:55

Autor: Nacional.hr

Ulazak u EU i izlazak iz CEFTA-e pogodit će najveće

Ljubo Jurčić ističe kako se za većinu prehrambenih tvrtki ništa bitno neće promijeniti. Dodaje kako će vjerojatno imati nešto nižu dobit na tim tržištima

Prehrambene tvrtke izgubiti će na dobitiPrehrambene tvrtke izgubiti će na dobitiKada Hrvatska i službeno postane članica Europske unije, prestati će biti članica CEFTA-e. To će se prije svega odraziti na poslovanje najvećih prehrambenih tvrtki koje će u zemlje članice CEFTA-e izvoziti uz puno veće carine no što je to do sad bio slučaj.

Stoga ne iznenađuje što su veliki igrači prehrambene industrije od Vlade zatražili da ih se zaštiti kako bi im prelazak bio što jednostavniji i bezbolniji. Kako piše Business.hr, potpredsjednik Vlade Neven Mimica dogovorio je mogućnost da hrvatski izvoz u Srbiju i BiH zadrži nešto niže carine i nakon ulaska Hrvatske u EU.

To bi bilo moguće zbog približavanja tih dviju država Europskoj uniji, a omogućilo bi velikim prehrambenim divovima lakšu tranziciju.

No, Ljubo Jurčić ističe kako se za većinu prehrambenih tvrtki ništa bitno neće promijeniti. Dodaje kako će vjerojatno imati nešto nižu dobit na tim tržištima.

"Ali nema govora o tome da će masovno propasti izvoz u zemlje CEFTA-e zato što ju napuštamo", ističe Jurčić.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika