Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Familija Ogresta ruši Denisa Latina

Nakon pobjede nad konkurencijom, HRT digla ruku na sebe i svoje

Ivan StarčevićIvan StarčevićOTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 22.34
Vijenac

Na početku, ali samo na početku, činilo se da su g. Jurica Caha i gđica Kristina Pucko, dvoje preživjelih iz daleke Šri Lanke, samo tipični hrvatski šminkeri kojima se posrećilo doći u središte pažnje, nakon uplate odgovarajućeg turističkog aranžmana baš u vrijeme katastrofe u kojoj je, prema zauvijek privremenim podacima, poginulo 150.000 ljudi, a Lepa Brena, njena obitelj i sve životinje na vrijeme su izvukli živu glavu.
Srećom po dojam, kad su zaručnici Caha-Pucko počeli pričati o ljudima koji su ih gole i bose prihvatili i o tome da bi se vratili i pomagali unesrećenima, pa još kad je objavljen i broj hrvatskog Caritasa, Ladišićev show pomakao se od nezdravog naklapanja o tsunamiju ka svrsishodnom izazivanju emocija. Telefonski broj je 060888920 (3,66 kn po pozivu), a jedan od Ladišićevih gostiju predložio je da se taj broj, po ugledu na neke inozemce, na malo duže vrijeme utisne u neki kut naših malih ekrana. Odonda gledam i čekam, jer sam zaboravio broj (a-ha, sad sam se sjetio: 060 888 920), ali ništa se ne događa. Nema veze, čitajte «Nacional».

Liječnik i Kurjak odbio gostovati u «Latinici», kako bi izbjegao nezgodna pitanja o trgovini jajnim stanicama, ali se zato dao gospodski predstaviti u njemu bezrezervno sklonoj emisijiDNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 23.29
Vijenac

Umjesto da se s javne scene u svoje privatne poslove makne još tiše od svojeg jednojajčanog blizanca Miomira Žužula, liječnik Andrija Hebrang izdaje priopćenja kao da je Papa. Što je još gore, taj sin pokojnog Andrije svoje je rekao dok je bio Sanaderov ministar i njegova priopćenja sada nikoga više ne zanimaju. Pogotovo ovo koje završava krajnje nejasnim uzdahom, tj. pozivom na etičan odnos prema njemu. Priopćenja je gospodin trebao pisati kad je telefonirao redakcijama i naređivao ili kad je javno, kao posljednji primitivac, mislio da Jovanović nije i katoličko prezime, ništa manje hrvatsko od Šprajc, Zoran Šprajc.
U svakom slučaju, hvala ponoćnom Dnevniku na šali i razonodi, uz iskreni pozdrav i nadu da će dr. AH, kad idući put osjeti potrebu da nad sobom javno cvili i uzdiše (ah-ah) smoći snage da istu obuzda. U nadi povoljnog rješenja ove naše krajnje etične i uviđavne molbe, bilježimo se sa štovanjem.

VIJESTI
RTL, Petak, 18.45
Vijenac

Jedino RTL ima izjavu g. Tomislava Jelića koji je javnosti otkrio na koji je način HNS-ov glavni tajnik i saborski zastupnik Srećko Mesić Pusić Čačić Ferenčak preprodavao gradsko zemljište i priskrbio si tu negdje, jedva deset milijuna kuna. Ferenčakovom ostavkom na mjesto u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, govori g. Jelić, završen je samo moralni dio afere, slijedi odšteta Gradu i prijava državnog odvjetništva (protiv uglednog člana naše najpoštenije i najpametnije stranke). Tipično za svoju sortu, i skijaš Ferenčak smatra da je žrtva «medijskog linča». Ne zna se odakle odjednom Hrvatima toliko katrana i perja, a činilo se da je sve otišlo na Hebranga i Žužula, koji su krupni ljudi. Eto, kad se čovjek najmanje nada, preostalo je nešto i za sitnije formate.

ZLIKAVCI
Petak, HRT 2, 23.15
Četiri vijenca

Nakon male frke s Bozanićevim ekstremistima i nastave po šumama i gorama, naša trojica najboljih hrvatskih đaka opet su se nacrtala u školi, na satu religijske kulture kod patera Vjerana Božića. On ih poziva «na staru hrvatsku igru drpanja» i kaže da je spreman «riskirati tri godine uvjetno», otprilike koliko je za dvogodišnje drpanje šestinskih djevojčica dobio vjeroučitelj Čuček. Pričajući skoro punih deset minuta (recimo 90% emisije) isključivo o katoličkom svećeniku i child molester-u Čučeku, «Zlikavci» su u dobrom smjeru načeli novu godinu.

SPORT
Subota, HRT 1, 19.58
Kaktus

Jedna mlađa gospođa tužnog lika i glasa umornoga (Mirna Zidarić) ostavila je nezaboravan dojam (nesretan, nezdrav, uništen) na pretplatnike kojima je prije samo osam dana, na Staru godinu, zaželjela «sretnu, zdravu i uspješnu Novu godinu». Večeras je ova HRT-ova ekskluzivna dopisnica iz Ženske kuće bila toliko sita svega da je ime onog tamo skijališta uporno izgovarala «katarina» umjesto «katerina», što nije ništa prema lukavom (i tustom) povratiku s Nove TV. Vrativši se na HRT s još svježim otiskom cipele na donjem dijelu leđa, naš se ušuljator toliko poremetio da ime iste skijašice, u istoj utrci, sad izgovara na dva načina. Ona se fino zove Poutiainen, ali što joj to vrijedi, kad se On ne može odlučiti. Rezultat je bio velikodušnih 2:2 za njega, dvaput je ona bila «puta-inen», dvaput «puti-ainen», što je znatno pripomoglo živosti i kvaliteti zbivanja. Dobro je da se Blažičko vratio. Kad je odlazio, izjavio je da ide zato jer se na HRT-u «sve svelo na puko novinarstvo». Sad kad je on opet tu, sve se svelo: a) na ludilo, b) na korupciju, c) ne znam d) na Jadranku Kosor. Ako želite, slobodno zaokružite točan odgovor.

MIJENJAM ŽENU
Nedjelja, RTL, 15.15
Vijenac

Zamjenska mama Marica, pošto je u Zagrebu na video-kazeti odgledala svoj Donji Bukovac, muža, kćer, pajceke, kokoši, psa i mačku, kroz suze kaže «sretna sam kaj sam videla moje životinje». Simpatična gospođa Marica sa sela mijenjala se s gđom Hedom iz centra Zagreba. Životni stilovi i sadržaji dviju obitelji ne mogu biti različitiji, ali na kraju eksperimenta svi su ukućani puni hvale za svoje privremene zamjenske mame. Poslije «Big Brothera» RTL nam je još jednom pokazao da Hrvati, kad ih se snima za lovu, znaju kulturno uzvratiti. Oni su zapravo tolerantna, zanimljiva i civilizirana stvorenja, što mnogi revolucionarni umovi naše živahne nadriintelektualne scene nisu u stanju pojmiti.

PIRAMIDA
Nedjelja, HRT 1, 18.15
Četiri kaktusa

Hrabra i nepotkupljiva tri ćoška «Piramide», trio Žogresta-Žmatić-Dmerlić danas je odlučio pokazati korumpiranoj Rvackoj televiziji, tko je moralna vertikala. U šest sati i petnaest minuta, trio Željka-Željko-Đubravko, uz značajnu logističku podršku HRT ravnatelja i direktora, pokazuje nam liječnika poznatog kao dr. Asim Kurjak, i to sasvim normalno, kao jednog od troje gostiju svoje emisije. Dva sata kasnije dragi gledatelji slušaju i gledaju najavu za sutrašnju «Latinicu» u kojoj će tema biti trgovina jajnim stanicama.
Za sve koji čitaju novine drugo ime za Latinovu sutrašnju temu je najdraži gost familije Ogresta, rečeni liječnik i Kurjak. Liječnik i Kurjak, hećim Asim, naravno da se ne će pojaviti sutradan kod Latina, nego će izaslati svog odvjetnika, neka se rujatuš nosi s izjavama žena kojima je uvaženi liječnik i Kurjak uzeo jajašce i zabunom ih o tome zaboravio izvijestiti. Navodno je on lopov, ali o tome neka priča Latin, a čestiti Ogreste imaju o tome svoje mišljenje. Nastupila je najnovija faza komercijalizacije HRT-a. Do sada se naša javna tv borila protiv privatnih televizija, a sada, pošto je pobijedila, okrenula se sebi i ždere li ždere, tj. počela se boriti unutar sebe, za početak s «Latinicom».
Pošto nam je žena Ogresta predstavila Kurjaka, Jakovčića i nekakvu glumicu, otvorena je prva od tradicionalnih pet tema. Bilo je to nešto o pogubnom djelovanju novinara na časne i poštene sinke mile nam Domovine, koji tu pojavu obožavaju zvati kratko: medijski linč. Uvaženi dr. Asim Kurjak, kojega je, kako čujemo, nezadovoljan narod navodno već prozvao pogrdnim imenom «dr. Asim Kurac», kulturno je stao u obranu žrtava «medijskog linča», što je logično. Iako se dr. A.K., sumnja se, u svojoj bolničici ponašao kao lija u kokošinjcu, ovdje je on, vrlo logično, kad je obavio glavni posao, strpljivo ostao do kraja emisije. Ipak je to igrač koji se u svemu drži pravila.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika