30.03.2012. / 13:57

Autor: Nacional.hr

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Svi su spremni ostati u Mercatoru sljedećih šest mjeseci, koliko im stoji u ugovoru, no ukoliko vlasnici žele, otići će i ranije

Žiga DebeljakŽiga DebeljakUprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora dogodio se dan prije sazvane skupštine dioničara.

U izjavi koju je dao prije same skupštine, dosadašnji predsjednik uprave Žiga Debeljak istaknuo je kako su se na taj potez odlučili za dobrobit tvrtke.

"Naime, neki vlasnici imaju poljuljano povjerenje u upravu te ćemo taj položaj prepustiti nekome tko će imati njihovo potpuno povjerenje", rekao je Debeljak.

Osim njega, iz Uprave tako odlaze Peter Zavri, Stanka Čurović, Vera Aljančič Falež, Melita Kolbezen i dva moćnika uprave, Aleš Resnik i Jože Sadar.

Svi su spremni ostati u Mercatoru sljedećih šest mjeseci, koliko im stoji u ugovoru, no ukoliko vlasnici žele, otići će i ranije.

Odluka Uprave iznenadila je i vlasnike koji nisu iščekivali taj potez pa nisu ni razgovarali o njihovim zamjenama. O tome tko će Debeljaka i suradnike naslijediti na čelu Mercatora, vlasnici će raspraviti nakon današnje skupštine dioničara.

Podsjetimo, 'sjeme razdora' između vlasnika i uprave postala je prodaja Mercatora hrvatskom koncernu Agrokoru. Vlasnici su željeli prodati većinski udio za 221 euro po dionici, no uprava je smatrala kako Agrokor nije dobar potencijalni vlasnik. Nakon mnogo natezanja, pa čak i najavljene ponude za Mercatorovo preuzimanje Pivovarne Laško, Agrokor je odustao od cijelog posla, a vlasnici su za to krivili upravu i njihove nerazumne zahtjeve.

Zanimljivo, vijest o odlasku uprave pozitivno je djelovala na cijenu dionice Mercatora koja je na Ljubljanskoj burzi ostvarila današnji rast od 9,6 posto.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika