Objavljeno u Nacionalu br. 479, 2005-01-18

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Djeco, ne idite na Sljeme, tamo je Ferenčak

Pusićkina moralna vertikala bit će odjevena u crveno

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
vijenac

Lijepo je da se rvacki tv djelatnici brinu za svoje kolege i njihove emisije na vojvođanskoj tv, kad im već za Posavinu puca prsluk Franje Tuđmana. Saznajemo večeras da je vojvođanska tv, po friškoj naredbi iz Beograda ne samo cenzurirala pa zabranila emisiju za Hrvate, nego je potom urednicu Dušicu Čulić i producenta Zvonimira Perušića i tužila sudu, kad su sazvali konferenciju za novinare i rekli da je ukidanje «Tv divana» diskriminacija Hrvata u Srbiji. Tuženi su za «govor mržnje i poticanje nacionalne nesnošljivosti» i, ako budu krivi, trebali bi srbijanskoj tv platiti deset tisuća eura odštete. Čitav ovaj slučaj neka dalje obradi g. Stanković U 2, jer je u njegovoj nedjeljom «ju tu» emisiji nedavno gostovalo ono direktorsko siroče iz Srbije (stara slugeranja Aleksandar Tijanić) i ničim izazvano razmetalo se svojim moćima i ovlastima, sad je baš nazvao, reče on na bratskoj sluganskoj Galićevoj televiziji, i naredio da Hrvati vojvođanski imaju svoju emisiju. Plod njegove velike intervencije u korist emisije «Tv divani» je njena današnja zabrana i četnički sumanuta sudska tužba.

A možda bi bilo bolje da roditelji povedu djecu i pokažu im Ferenčaka: vidiš, sine/kćeri, to ti je taj striček i zato nikad nemoj biti član Hrvatske narodne stranke ni hrvatski političar, nemoj biti čak ni predsjednik Hrvatskog skijaškog savezaSPORT
Utorak, HRT 1, 20.02
kaktus

Milorad Dušanović Mićo, umjesto da uređuje i vodi usmene novine u staračkom domu Narodni heroj «Milka Babović Gong-Bong», i dalje uporno pokušava postati popularan čitajući sportske vijesti na svoj način. Lijepo njemu u studiju, kod kamere (na blesimetru), i nama na ekranu, piše da je pobijedio skijaš Blardone, ali to je dosadno, to naše očekivanje da će nam Mislav Bago reći koliko je sati, a Milorad D. Mićo kako se netko zove. Massimiliano Blardone, pobjednik veleslaloma u kletom Adelbodenu (Ivica 45.) postao je «masilmiano baldrone», što stanovnici Milkine kuće srdaćno pozdravljaju i željno čekaju svojeg novog animatora i voditelja svih društvenih aktivnosti, koji je baš sad u pravim godinama za upražnjenu sobicu na prvom katu.

LATINICA: TRGOVINA JAJNIM STANICAMA
Utorak, HRT 1, 3.40
vijenac

Zahtjev katoličke crkve da se zabrani umjetna oplodnja nije dobio podršku gledatelja, ali su gledatelji zato dobili jednog besramnog isusovačkog popa, Vladimira Horvata, koji tvrdi da vulva treba treperiti, pa će žena zatrudnjeti, a k tome je jednako besramna neznalica koja tvrdi da je Marija Terezija imala devetero djece, a imala ih je šesnaestero.
Svaka čast Carici, jer Krležina Enciklopedija, str. 237, piše da je «oduzela isusovcima školske poslove i cenzuru, a na kraju je njihov red i dokinula».

MJENJAČNICA
Srijeda, Nova TV, 20.00
Četiri vijenca

Svlačioničar Robert Knjaz vratio se u punoj formi. Njegov smetlar Goran Ivanišević (33) i tenisač Alojz Pucko (25) zamijenili su na jedan dan svoja zanimanja, što je zabilježeno u duhovitom montažnom slijedu, koji ovu emisiju već sad najozbiljnije gurka u prvog kandidata za tv događaj godine.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.31
Četiri kaktusa

Što ja volim novinare, ja obožavam novinare, ako vi, gospođo, u mojem glasu ne osjećate ironiju, onda tko će – tako se uvodno obratio voditelj Tarik Filipović natjecateljici koja je rekla da ja novinarka. Na stranu što bi ovo bio govor mržnje, kada bi glumac Filipović znao publici prenijeti bar jednu emociju. Važnije od ovog notornog delikta je to da su, kao što vidimo, novinare počeli ironizirati čak i kojekakvi tobožnji glumci. Iako mladić Filipović, onaj koji se mjesecima dao ponosno slikati sa svojom pratiljom, manekenkom i-a (naglasak je na i-a, što nije onomatopeja za revanje), može ironizirati jedino sebe i svoju hudu sudbinu, on se hrabro odvažio na krajnje neizvjestan put bez povratka u nepoznato mu područje ironije prema svemu i svačemu, na čemu mu treba od srca čestitati.

PREDSJEDNIČKI IZBORI
Nedjelja, HRT 1, 18.43
Četiri kaktusa

Umjesto da točno u 18.40 h, pet minuta prije slovenske i njemačke «konkurencije» (Nove TV i RTL-a), HRT objavi epohalnu vijest o g. Mesiću, emisija je kasnila tri minute. Ništa zato, u 18 h i 43 minute pojavio se stari prijatelj istine Mislav Bago i u oči nam lagao ovako: Dragi gledatelji, sada je točno osamnaest sati i četrdeset minuta. Mislavni Bago definitivno je čovjek kojeg na ulici ne smijete pitati koliko je sati, sve drugo može.
Osim malih nesporazuma s kazaljkama, HRT-ova emisija bila je daleko bolja od iste takve slovensko-bosansko-hrvatske i njemačke tv. Obje te velesile, i Nova TV i RTL, nisu imale dovoljno volje i pameti da nekogboga napišu, nego su samo govorili, dok je HRT vrvjela grafizmima po dnu ekrana, gdje su stalno puzali novi brojevi i novi rezultati. Još da je koja tv ekipa, umjesto u omiljenu Hercegovinu, otišla u Srednju Bosnu i Posavinu (što Tuki i Šuki ne bi odobrili), sve bi bilo skoro pa savršeno.
Sve naše televizije zaboravile su utješiti naciju koju je u totalnu komu bacio izborni poraz nekakve sijede kratko ošišane cmizdrave babe koja se svuda predstavljala kao političarka i buduća predsjednica, što je izborni program ukraden Borisu Mikšiću. Sasvim u duhu poznatog altruizma te stranke (HDZ) čiji najugledniji i najneugledniji članovi u posljednjih 15 godina nisu gubili vrijeme i krali Bogu dane, nego sve što im je palo pod ruku, Bjeloglava je nastupala pod sloganom nespretno posuđenim iz Irske (people before policy), što je otkrio jedini «Jutarnji list» kojega tv urednici preziru, kao i sve što je na papiru (knjige, novine itd.).
Prema relevantnim podacima iz novogodišnje emisije «Zlikavci», Hrvata je svake godine 30.000 manje i u tom grmu čuči (i stenje) utjeha za gospođu Cmizdru. «Zlikavci» su nam na taj način čestitali Novu godinu, umjesto da HDZ-u čestitaju sigurnu pobjedu na idućim predsjedničkim izborima. Do tada će, u pet godina, pomrijeti 150.000 (neka me matematičar Ferenčak ispravi ako griješim) Hrvatica i Hrvata. Otkriveno je da su na ovim izborima, u Hercegovini, mrtvi glasovali za Sjedobradu, dakle: uz pravilan rad biračkih odbora, rast biračke baze Jadranke Kosor nemoguće je dostići. I neka mi više nitko ne priča da ne gleda «Zlikavce». To je vizionarska emisija.

PET PLUS
Nedjelja, HRT 2, 20.00
Četiri kaktusa

U sportskom programu, u carstvu poštenjaka, jer svaka ptica svome jatu leti, gostovao je, a tko bi drugi, narodni heroj naše najpoštenije stranke g. Srećko Ferenčak Feliks from HNS. Ovaj put se nije predstavio kao političar, saborski zastupnik i glavni tajnik Pusić-Mesić-Čačićeva zdruga (HNS), nego kao predsjednik skijaškog saveza, poznavatelj prirode, ljubitelj male djece i čuvar krhkog zdravlja staraca. Rekao je da je Sljeme okrutno hladno brdo i da u četvrtak popodne na Janicu tamo ne bi trebali ići ni djeca ni starci, jer vlada groznih minus sedam. G. Ferenčak je u svemu u pravu i lišio nas je velike obaveze da baš tu najosjetljiviju populaciju, djecu i starce, mi upozorimo da ni u kojem slučaju ne idu na Sljeme i bez potrebe se izlažu riziku da tamo vide g. Ferenčaka.
G. Ferenčaka moramo samo malo ispraviti glede brojki, jer njemu ne priliči minus sedam, nego minus deset, ali ne Celziusa ni Reomira, nego milja KN. Deset milijuna kuna obrnuo je preprodavajući zemljište namijenjeno njezi invalida, što je, kako sam kaže: zakonski sasvim čisto i moralno neupitno.
A možda mi ipak nemamo pravo, možda bi bilo bolje da roditelji povedu djecu i pokažu im Ferenčaka: vidiš, sine/kćeri, to ti je taj striček i zato nikad nemoj biti član Hrvatske narodne stranke ni hrvatski političar, nemoj biti čak ni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza. Da, tata, reče dijete drhćući i gledajući svojim velikim naivnim pogledom tog malog čovjeka u crvenom skijaškom odijelu pred kojim je velika budućnost. Kad Gradu Zagrebu vrati novce i izgubi svoje saborsko, stranačko i skijaško mjesto, što bi jedino bilo zakonski čisto i moralno neupitno (pa se zato ne će ni dogoditi), pred njim je turneja po osnovnim i srednjim školama i serija predavanja na satu etike. Kao predgrupa nastupat će Branko Mikšić i njegova prva žena. Za tu prigodu, Ferenčakova znanstveno fantastična knjiga «Kako sam postao Srećko Ferenčak», s predgovorom Vesne Pusić, već je u tisku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika