30.03.2012. / 18:51

Autor: Hina

Pusić: Riješit ćemo brodogradilišta prije izvješća EU-u

Hrvatska planira u idućih nekoliko mjeseci riješiti problem državnih brodogradilišta kako bi uklonila jednu od glavnih prepreka s kojima se suočava uoči pristupanja EU-u iduće godine, izjavila je u petak u Beču hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vesna PusićVesna PusićHrvatska planira u idućih nekoliko mjeseci riješiti problem državnih brodogradilišta kako bi uklonila jednu od glavnih prepreka s kojima se suočava uoči pristupanja EU-u iduće godine, izjavila je u petak u Beču hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"To ćemo pitanje u svakom slučaju razjasniti do ljeta", izjavila je Pusić novinarima tijekom posjeta Austriji.

Hrvatska vlada je prije djedan dana prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split, a odbila je ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te je odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj.

Vlada je također odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

Ako službeni Zagreb ne privatizira brodogradilišta, ili ih ne "postavi na svoje noge" do priključenja Uniji 1. srpnja 2013., brodogradilišta će morati vratiti 10 milijardi kuna koje su primila iz proračuna od 2006 ili će propasti.

"Nema razloga za paniku, no nije moguće niti odgađanje problema. Još uvijek treba puno toga napraviti i nadam se da će vlada naći nove kupce", rekao je ovoga tjedna neimenovani europski diplomat, navodi Reuters.

Izvor iz vanjskopolitičke službe Europske unije rekao je da će izvješće Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo u travnju uglavnom biti pozitivno no u njemu će biti iznesene i primjedbe, među ostalim i ona koja se tiče nedovršene privatizaciju brodogradilišta, dodatnog oporezivanja mobilnih operatera i imenovanja političara u nadzorne odbore tvrtki.

Izvor je istaknuo kako je važno da hrvatska vlada ozbiljno odradi posao za redovito godišnje izvješće koje Bruxelles o Hrvatskoj priprema u listopadu. To je bitno jer neke članice poput Velike Britanije, Nizozemske i Finske neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske dok se ne uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obveze.

No, Pusić je rekla kako je i travanjsko izvješće vrlo važno. "Ono će naglasiti područja u kojima je potrebno postići napredak prije konačnog izvješća u listopadu", rekla je hrvatska ministrica.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 30.03.12. 19:54

Hm, ova ružna, narcisoidna i glupava babuskara je sad i sručnjakinja za brodogradnju!
Ta glupaća stvarno gura nos u svaku guzicu!
Novinari hajd ju priupitajte zakaj smo izgubili 20 milijardi kuna i Siriji?!
Koliko još naše imovine mora ova guska uništiti, a da bi ju neko pametan maknul da se više nikad za nju ne čuje?
Fuuuuuj!!


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.03.12. 21:23

Malo pretjerivanja: HV postavlja eksplozive u brodogradilišta i u roku 5 sekundi će riješiti svaki problem. :-))
Molim Vas nemojte nas spašavati više! Propadosmo svi.


registracija
26/10/11

iznogud, 30.03.12. 21:25

Mogu ih riješiti jedino u aranžmanu s Rusima, ali ja oćekujem da nakon Sirije i Irana uskoro opalimo sankcije i Rusiji


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.03.12. 21:49

Imamo Brodogradnju a nemamo nijedan moderni Rtani Brod.he.he.he


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika