31.03.2012. / 18:47

Autor: Hina

OHR traži da vlasti BiH napokon usvoje proračun za 2012.

"OHR poziva tijela vlasti BiH da kao prioritetnu zadaću postave usvajanje proračuna za 2012. sukladno ustavnim procedurama i odgovarajućim zakonima jer su bez proračuna razvitak i napredak zemlje značajno otežani", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu

Valentin InzkoValentin InzkoUred visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) pozvao je u subotu vlasti te zemlje da napokon usvoje proračun za 2012. upozoravajući kako je nedopustivo da gotovo godinu i pol država funkcionira na temelju odluka o privremenom financiranju.

"OHR poziva tijela vlasti BiH da kao prioritetnu zadaću postave usvajanje proračuna za 2012. sukladno ustavnim procedurama i odgovarajućim zakonima jer su bez proračuna razvitak i napredak zemlje značajno otežani", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

Ovo reagiranje OHR-a uslijedilo je nakon što je Vijeće ministara BiH u petak donijelo novu odluku o tromjesečnom privremenom financiranju što je redovita praksa još od kraja 2010. jer od tada nije bilo suglasnosti među ključnim parlamentarnim strankama o tome koliki proračun treba biti.

Načelni sporazum o usvajanju proračuna krajem prosinca 2011. dogovorili su čelnici šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH no taj dogovor do danas nije proveden.

Stranke iz Republike Srpske i dalje inzistiraju na što manjem proračunu na razini države kako bi što više novaca ostalo na raspolaganju entitetima dok stranke iz Federacije BiH smatraju kako država mora jačati te joj stoga treba osigurati više financijskih sredstava.

Ministar financija BiH Nikola Špirić je ranije ovog mjeseca izjavio kako proračun za 2012. ne može biti veći od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) tvrdeći da se mora štedjeti.

Takav prijedlog odmah su odbacile stranke iz Federacije BiH držeći kako je to nedostatan iznos za financiranje stvarnih potreba države.

OHR je izrazio žaljenje jer će BiH ostati na režimu privremenog financiranja i na početku drugog kvartala 2012. te je upozorio kako bi zbog toga moglo doći u pitanje financiranja izbora i provedba odluka koje donosi parlament.

OHR podsjeća da je i upravni odbor Vijeća za provedbu mira u prosincu 2011. izrijekom pozvao vladajuće stranke u BiH da što prije usvoje proračun koji bi osigurao funkcioniranje države i ispunjavanje njenih međunarodnih obveza.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika