01.04.2012. / 11:58

 

Robert Reich:

Razlomite velike banke

Porezni obveznici bit će uhvaćeni u još jedan divovski otkup na Wall Streetu, a ekonomija neće biti popravljena ukoliko se najveće nacionalne banke ne rascjepkaju. To je zaključak Federalnih rezervi u Dallasu, jedne od najkonzervativnijih regionalnih banaka u sustavu Federalnih rezervi. Očekuje se propagandna odmazda Wall Streeta

IlustracijaIlustracijaDok Vrhovni sud daje sve znakove da će odbaciti Obamin program medicinske skrbi („Obamacare") i ostaviti 30 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja, u tihim hodnicima sustava Federalnih rezervi odigrava se druga drama koja bi mogla utjecati na još veći broj nas.

Porezni obveznici bit će uhvaćeni u još jedan divovski otkup na Wall Streetu, a ekonomija neće biti popravljena ukoliko se najveće nacionalne banke ne rascjepkaju.

To ne kažem samo ja ni netko iz pokreta Occupy, ni onaj odmetnuti direktor koji je prije nekoliko tjedana otišao iz Goldman Sachsa. To je zaključak Federalnih rezervi u Dallasu, jedne od najkonzervativnijih regionalnih banaka u sustavu Federalnih rezervi.

Glavni esej u njezinu upravo objavljenom godišnjem izvješću kaže da kartel divovskih banaka nastavlja sputavati oporavak i predstavlja trajnu opasnost za ekonomiju.

Sve veću moć Wall Streeta i dalje je „teško nadzirati jer oni imaju odvjetnike i novac kojima se odupiru pritiscima federalne regulacije". Zakon Dodd-Frank koji je trebao kontrolirati Wall Street „ostavlja banke'prevelike za neuspjeh' i dalje čvrsto ukopanima".

Dallas Fed u nastavku dokazuje da popustljiva monetarna politika Federalnih rezervi ne može biti od velike pomoći američkoj ekonomiji dok god je Wall Street „opterećen otrovnom imovinom nagomilanom u godinama napretka".

Pa što je prema Dallas Fedu rješenje? „Razlomiti najveće banke nacije na manje jedinice."

Tup. To je zvuk izvješća koje pada na stolove direktora na Wall Streetu. Oni i njihovi lobisti u Washingtonu čine sve što mogu kako bi osigurali da ovo izvješće bude diskreditirano i zakopano.

Kada sam u Capitolu razgovarao s jednim od glavnih branitelja Wall Streeta, prezirno je odvratio da „Dallas predstavlja male regionalne banke koje su ljubomorne na Wall Street". Kada sam ga podsjetio da je Dallas Fed najkonzervativnija regionalna banka i da iz prve ruke poznaje opasnosti nedovoljno reguliranih banaka - kriza ušteđevina i zajmova 1980-ih najteže je pogodila Teksas - rekao je da „Dallas ne razlikuje svoju [stražnjicu] od vjeveričje rupe".

Dok se republikanci svim snagama posvećuju opozivu „Obamacarea" (a konzervativnisuci Alito, Scalia, Thomas, Roberts i možda Kennedy oštre svoje noževe), u Federalnim rezervama odvija se druga drama. Pitanje je hoće li Bernanke i društvo u Washingtonu ozbiljno shvatiti upozorenja svog ogranka iz Dallasa i razglasiti poruku.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Kockarski kapitalizam

Kockarski kapitalizam

Želio bih da predsjednik Obama povuče očitu paralelu između Bain Capitala i JPMorgan Chasea. Tako njegov takozvani „napad" na privatne investicijske… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.04.12. 13:24

Ljevica ne zna što radi desnica? FED je privatna organizacija u vlasništvu banaka. Malo je glupo da oni naređuju svojim vlasnicima da se usitne u više jedinica. Mislim da je to još jedna prevara.


registracija
24/3/10

bagsy, 01.04.12. 19:34

Disperzija banaka = disperzija gubitaka banaka = disperzija odgovornosti


registracija
11/10/10

agaSovulj, 01.04.12. 22:57

Bernanke i društvo su dio Wall Street establišmenta. Zato je iluzorno za očekivati da će se nešto bitno promijeniti. Pokret Occupy je jedina snaga koja bi mogla izazvati promjene na bolje. No, izgleda da stvari još nisu toliko loše. U protivnom bi se Occupy omasovio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika