02.04.2012. / 07:24

Autor: Hina

Porodi danas traju dulje nego prije 50 godina

Porodi u SAD-u danas traju dva do tri sata dulje nego prije 50 godina, pokazalo je istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut za zdravlje.

Porod traje dulje zbog epiduralne anestezijePorod traje dulje zbog epiduralne anestezijePorodi u SAD-u danas traju dva do tri sata dulje nego prije 50 godina, pokazalo je istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut za zdravlje.

Dodatno vrijeme provodi se u prvoj fazi poroda u kojoj se otvara maternično ušće, prema podacima objavljenima u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology. Stručnjaci su utvrdili da su danas rodilje prosječno starije i teže, a novorođena djeca veća nego prije 50 godina.

"No, čak i kad uzmemo te faktore u obzir, porod je svejedno dulji", kaže voditeljica istraživanja Katherine Laughon s Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i ljudski razvoj.

Iako istraživanje nije moglo u cijelosti otkriti uzroke duljeg poroda Laughon kaže da je epiduralna anestezija koja se sve češće daje (u 55 posto slučajeva) i koja usporava porod za 40 do 90 minuta jedan od razloga.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika