Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Sandra Bartolović

Taktika za lokalne izbore

Istrani u pomoć zovu Čačića

Esdepeovci žele osvojiti dosad nepokorenu Istru bez koalicije s IDS-om koji se pokazao kao nepouzdani partner još iz vremena Račanove vlade

Članovi Kukuriku koalicije promijenit će svoj partnerski odnos na lokalnim izborimaČlanovi Kukuriku koalicije promijenit će svoj partnerski odnos na lokalnim izborimaNije se još stišala groznica od parlamentarnih, a političke stranke već su upale u žeravicu lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja 2013. Mjeri se tek prvih sto dana Kukuriku vlade, kojom građani, za razliku od nje same, nisu toliko oduševljeni, a početni poslijeizborni entuzijazam javnosti već su ozbiljno potisnuli pesimizam i razočaranje. Vlada se na to previše ne obazire, a stranke vladajuće koalicije već su se usredotočile na lokalne izbore koji će biti prvi relevantni test njihove uspješnosti. Na isti datum koncentrirane su i sve opozicijske stranke, računajući kako će očekivano rastuće nezadovoljstvo javnosti uspjeti pretočiti u što veći broj čelnika lokalne izvršne vlasti i što popunjenije klupe predstavničke vlasti svojim stranačkim dresovima e da bi im to omogućilo što bolju startnu poziciju za iduće parlamentarne izbore.


Okidač u zauzimanju što boljeg položaja za novu izbornu utrku povuklo je nedavno pristupanje neovisnog gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, njegova zamjenika, predsjednika Gradskog vijeća i troje vijećnika s njegove liste u SDP, čime je ta stranka u Umagu dobila vlast bez izbora. Nije dugo trebalo čekati na reakciju IDS-a, koji već dva desetljeća vlada Istrom - u tom je potezu iščitao pokušaj istarskog SDP-a da, logikom vlasti na državnoj razini, zagospodari i najrazvijenijom hrvatskom regijom. Osjećaj ugroženosti od partnera na državnoj razini potpredsjednik IDS-a Damir Kajin pretočio je u kritike o političkoj prevrtljivosti donedavno neovisnog umaškog gradonačelnika koji je osjetio sirenski zov vlasti i proračunskog novca koji bi za Umag trebao osigurati njegov novi stranački šef Zoran Milanović.

Uslijedio je i novi poremećaj odnosa između SDP-a i IDS-a nakon što vladajuća koalicija nije udovoljila neskrivenoj želji istarskog gazde Ivana Jakovčića da se okuša u europarlamentarnim vodama, nego je u svojoj kvoti mjesto ustupila SDSS-ovcu Miloradu Pupovcu. Jakovčić je, razočaran, nakon gotovo dvodesetljetne vladavine neočekivano objavio vjerojatno povlačenje iz politike i povratak biznisu, uz objašnjenje da mu politika više nije izazovna ni uzbudljiva. U SDP-u trenutačno ne žele problem podizati na višu razinu, ali u neslužbenim razgovorima spremno kažu da "Istra nije ničija prćija i nitko, pa ni IDS, ne može polagati pravo na nju". Među imperativima na Iblerovu trgu, uz osvajanje Zagreba, Splita, zadržavanje Rijeke i jačanje u Slavoniji, svakako je i bitno podizanje rejtinga u Istri, gdje utjecaj SDP-a znatno zaostaje za onim na državnoj razini. Računaju da će birači, baš poput njih, percipirati IDS kao istarski HDZ i napokon se okrenuti drugoj opciji, koja, za poslovično lijevo orijentirane Istrane, kako kalkuliraju, može značiti samo SDP. IDS pak, koji svoju političku snagu i relevantnost na nacionalnoj razini crpi isključivo iz neupitne vodeće pozicije u Istri, svoje leno ne namjerava prepustiti bez borbe, i to do posljednjeg daha. Neuvijeno je to SDP-ovcima dao do znanja i Kajin, poručujući im "neka sami iziđu na izbore pa će se vidjeti čija majka crnu vunu prede". Vrlo rezolutno objašnjava kako je, unatoč koaliciji na državnoj razini u koju se zaklinje, ona na lokalnoj razini potpuno nemoguća. "Na lokalnoj razini nema ni govora o koaliciji, ni u jednom gradu to nam nije potrebno. Svugdje možemo zajedno, ali na lokalnoj razini ne, a građani neka sami odluče žele li slatkorječive političare na vlasti ili radnike", obznanio je Kajin prošlog tjedna namjere svoje stranke. Tako je propao i pokušaj aranžmana među partnerima, koji je ponudio SDP, prema kojemu bi u Istri nastupili zajednički, pri čemu bi IDS dao župana, a SDP gradonačelnika Pule. Za IDS-ovce prijedlog po kojem bi ostali bez Pule ravan je porazu, zbog čega su ga glatko odbili, pa nabrušeno čekaju SDP-ovce na izbornom megdanu.

I nisu to prve trzavice između SDP-a i IDS-a. Istrani stigmu nepouzdanog partnera nose još iz doba Račanove vlade, kad su je napustili nakon samo godinu dana, a kritike u kampanji nisu izostale ni zbog izvrsne suradnje Jakovčića s HDZ-ovom vladom glede pulske bolnice i projekta Brijuni Rivijera, koje je Milanović silno želio preuzeti kao svoj, ali ga je Nino preduhitrio, inaugurirajući ga s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, protiv koje su se zajednički borili na izborima. Incidentno je bilo i IDS-ovo potpisivanje niza lokalnih saveza u jeku predizborne kampanje sa Strankom umirovljenika, podupirateljima Kosoričine vlade, ali i izravnim konkurentima HSU-a, s kojima su tvorili Kukuriku savez. Eventualni izlazak IDS-a iz nacionalne koalicije ipak ne treba očekivati, a čak kad bi i uslijedio, Milanovićevu vladu ne bi srušio, jer bi još uvijek imao potrebnu natpolovičnu većinu koja bi u tom slučaju nosila 77 glasova službeno, a neslužbeno, uz manjinsku potporu koju uživa, i bitno veću.

Ono što ipak nije nemoguće očekivati, najavljuju potencijalni predizborni scenarij insajderi s istarske političke scene, jest da protiv SDP-a s IDS-om u savezu nastupi HNS, koji bi za sobom povukao i HSU, pogotovo stoga što već sad ima ozbiljnih naznaka predizborne nervoze između SDP-a i HNS-a. Stalna potiha, kuloarska rogoborenja SDP-ovaca, koje se još nitko ne usuđuje javno izreći, da su HNS-u dali kudikamo više mjesta na listama i dužnosti u izvršnoj vlasti i javnim poduzećima nego što im po stvarnoj snazi pripada, samo su ohrabrena najnovijim istraživanjima javnog mnijenja prema kojima je popularnost narodnjaka od ljeta prepolovljena i sada je na jedva 3,9 posto, nedostatno za prelazak izbornog praga. Nezgrapni i bahati javni nastupi šefa HNS-a Radimira Čačića, kojima potencira svoju nepopularnost, ali je projicira i na Vladu, povod su razmišljanjima nekih SDP-ovaca "da ih ne treba vući i na lokalnim izborima". U pokazivanje mišića između strateških partnera na državnoj razini uključio se i HNS Primorsko-goranske županije, koji pritišće SDP da se do ljeta izjasni hoće li s njima u lokalnu predizbornu koaliciju.

Tamošnja suradnja dviju stranaka ne funkcionira od odlaska Zlatka Komadine sa županskog na ministarski položaj. Njega je zamijenio Vidoje Vujić, na kojega se HNS-ovci stalno žale jer ih, po njihovoj ocjeni, nije dostatno uključio u vlast. "Mi na izbore želimo s SDP-om, ali ako to ne bude moguće, potpuno je jasno da ćemo na tim izborima biti konkurenti", ultimativno se SDP-u obratila šefica primorsko-goranskog HNS-a Nada Turina Đurić. Između HNS-a i SDP-a zaiskrilo je i u Zagrebu na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, kad se HNS-ovka Morana Paliković Gruden suprotstavila odluci SDP-a o gradskom zemljištu i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnine, ocjenjujući to smanjivanjem mogućnosti kontrole Skupštine nad odlukama Grada. Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević kaže da njegova stranka radi kao da samostalno idu na izbore, iako vjeruje u dogovor o predizbornoj koaliciji s SDP-om. Pobjedu u Zagrebu naziva "svetim ciljem", a kao zajedničkog kandidata za gradonačelnike metropole nudi šefa Zagrebačke skupštine Davora Bernardića ili sebe.

Da ne namjerava olako položiti oružje, najavljuje "vječno delajući" gradonačelnik Milan Bandić, koji ide po svoj peti mandat. Svoje mjesto pod zagrebačkim političkim suncem u zajedničkom nastupu potražit će i najveći tragičari parlamentarnih izbora HSS i HSLS. Ozbiljnog kandidata za gradonačelnika Zagreba i što veći broj mjesta u Skupštini HDZ tek treba iznjedriti nakon što riješi svoje unutarstranačke razmirice na izbornom saboru, ali u stranci već sada kalkuliraju kako im u prilog idu Bandićeva kompromitiranost i istrošenost te razočaranje građana u Kukuriku koaliciju, koje će, vjeruju, biti sve veće. Potvrđivanje svog dodatnog rasta na lokalnim izborima očekuju i Hrvatski laburisti i HDSSB.
Na političkoj sceni, sudeći prema trenutačnim odnosima i raspoloženjima, nemiri u međusobnim odnosima tek predstoje. Kakvim će to stranačkim kombinacijama rezultirati, nezahvalno je prognozirati, no, s obzirom na spremnost naših političara na najrazličitije neprincipijelne koalicije kako bi se dočepali vlasti, moglo bi se sve odigrati pod čuvenom egidom iz filma "Život sa stricem" - "svatko sa svakim, nitko ni s kim više od dva puta jedne večeri".

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika