03.04.2012. / 10:05

Autor: Hina

Afera Patria:

Policija traži podatke od Ureda predsjednika

Mesić je u siječnju prošle godine Hini izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan

Oklopna vozila finske PatrieOklopna vozila finske PatrieKriminalistička policija je u istrazi o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila finske Patrie "ušla" u Ured predsjednika RH, objavili su sinoć HTV i Jutarnji list, pozivajući se na neimenovani izvor koji im je potvrdio da je policija zatražila knjigu ulazaka na Pantovčak.

Na taj način, piše Jutarnji list, istražitelji žele provjeriti navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika u vrijeme dok je tamo stolovao Stjepan Mesić.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić nije željela ništa reći o kriminalističkom istraživanju u slučaju Patrije, napomenuvši kako je riječ o predmetu u nadležnosti USKOK-a, u kojemu se večeras također nije moglo ništa doznati.

Bivši predsjednik Mesić trenutno je u inozemstvu i, kako prenosi HTV, nije bio dostupan za izjavu. On je u siječnju prošle godine Hini izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.

"Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio. Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje", rekao je tada Mesić komentirajući istragu koju USKOK provodi oko nabave 84 oklopnih vozila vrijednih 112 milijuna eura.

Istraga u slučaju Patria krenula je iz Finske čiji je Nacionalni ured za istrage 2009. priopćio kako policija sumnja da je "novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007." nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije. U veljači 2010. tadašnji ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić potvrdio je da je državno odvjetništvo od finskih vlasti samoinicijativno zatražilo obavijesti o toj tvrtki. Državno odvjetništvo RH te je godine s finskim i austrijskim državnim odvjetništvom osnovalo zajednički istražni tim.

Hrvatski mediji tada su pisali kako se sumnja da je pri ugovaranju posla između hrvatskoga Ministarstva obrane i Patrije dogovorena isplata provizije od 15 milijuna eura.

U siječnju ove godine finska policija uhitila je bivšeg menadžera Patrije zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih hrvatskih dužnosnika. Uhićeni menadžer već je 2008. bio pod sumnjom za podmićivanje u slučaju prodaje oklopnih vozila Sloveniji. U toj je zemlji podignuta optužnica i počelo je suđenje nekadašnjem i sadašnjem premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženika, optuženima da im je Patria nudila nezakonite provizije kako bi osigurala posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Bivši hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nekoliko je puta dosad opovrgavao da je u poslu s finskom tvrtkom bilo primanja i davanja mita, te tvrdio kako je posao bio "čist, transparentan i blistavo obavljen".

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 03.04.12. 10:10

Nek institucije rad svoj posao!


registracija
24/7/11

mrvek, 03.04.12. 12:41

Došao vrag po jednog svog. Istaknuti "hrvatina". Neće kruška daleko od stabla. Kud svi Kradezeovci tu i mali Stipić.


registracija
11/3/11

maovica, 03.04.12. 13:25

Mrvek pa zar Mesić nije poznati HNSovac koji je došao na funkciju uz svesrdnu pomoć SDPa, HNSa i IDSa, nakon čega je zamrznuo članstvo u HNSu.


registracija
24/7/11

mrvek, 03.04.12. 13:53

Došao je kad se posvadio s crnotorbarima. Gdje je bio od početka i čiji je jedan od osnivača??? Tamo nije stigao krasti od krivoustog i njegovih pa je prešao na drugo mjesto jer se nadao da će tamo moći.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika