03.04.2012. / 13:36

Autor: Deutsche Welle

Opasni signali iz Beograda?

U Prištini se uhićenje kosovskih policajaca, koji su pušteni na slobodu zahvaljujući posredovanju Eulexa, vidi kao dokaz da se režimska politika Beograda prema Kosovu nije promijenila.

Ivica DačićIvica DačićDvojica kosovskih policajaca, koje je u subotu u regiji Merdara uhitila srpska policija, oslobođena su i predana Eulexu. To je potvrdio ministar unutarnjih poslova Kosova Bajram Redžepi, koji je dodao da KFOR istražuje mjesto gdje su policajci bili uhićeni nakon čega će izaći sa službenim izvještajem. Ministar Redžepi je prethodno izjavio da su kosovski policajci oteti u zasjedi, dok u Beogradu kažu da su oni uhićeni zato što su naoružani bili na teritoriju Srbije.

A predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnici smatra da su ovakvim postupkom srpske vlasti pokazale da se režimska politika Beograda nije promijenila. Predhodno su Vlada Kosova i predsjednica Atifete Jahjaga oštro osudili uhićenje kosovskih policajaca i zatražili njihovo oslobađanje.

Uhićenje zbog izbora?

Istovremeno, politički analitičar Beljulj Bećaj za DW kaže da je uhićenje kosovskih policajaca negativan potez koji otvara pitanje sigurnosti svih ostalih kosovskih građana.

"Ukoliko su kosovski policajci privedeni na teritoriju Srbije onda vjerojatno postoji njihova odgovornost, ali ako su oni oteti unutar kosovske teritorije onda je to još jedan opasan signal srpske vlasti, čini mi se i osobno Ivice Dačića koji to radi zbog izbora koji su na pomolu, koji je upućen državljanima Kosova jer ako se mogu otimati kosovski policajci onda se postavlja otvoreno pitanje koliko mogu biti obični građani sigurni na Kosovu", kaže Bećaj.

Analitičar Bećaj ističe da se nedavna uhićenja kosovskih Srba radnika MUP-a Srbije na Kosovu ne mogu uspoređivati s uhićenjima kosovskih policajaca od subote: "Nije u redu da miješamo kruške i jabuke. Ne radi se ovdje o tome da su uhićeni policajci dio srpske vlasti na Kosovu, mislim da svaka legalna vlast to treba napraviti, i u ovom kontekstu je bio i zahtjev njemačke kancelarke da se paralelne strukture Kosova ukinu."

Srbija se mora osloboditi pritiska prošlosti

Umjesto da poslije posljednjih sporazuma postignutih u Bruxellesu dođe do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije stvorene su tenzije koje, prema mišljenju Bećaja, dovode u pitanje i uspješnost daljnjeg toka dijaloga.

"Normalizaciju je nerealno očekivati brzo, ali normalizacija se mora odvijati u jednom maratonskom obliku. Prvi čin vjerojatno će doći poslije izbora i počinje diskontinuitet sa politikom Milosevića, jer je to nastavak drugačijim sredstvima politike Miloševića. I ukoliko postoji spremnost da se stvarno Srbija usmjeri prema europskim integracijama onda se mora koliko toliko lagano osloboditi pritiska prošlosti i taj čin vjerojatno će početi na proljeće", kaže Bećaj.

Autor: Zulfija Jakupi, Priština

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 03.04.12. 14:49

Bez srba regija postaje sigurna....


registracija
22/6/10

Konstantinos, 03.04.12. 16:19

Jos jedan autogol Milosevicevog pulena Dacica koji na jeftini i providan sovinisticki nacin kupi poene za predstojece izbore. Sve mi se cini da od datuma za pregovore sa EU nece biti nista u ovoj a mozda ni u slijedecoj godini. Srbija treba tek dokazati da je vjerna EU normama i principima, tako, htjeli oni ili ne, svidjalo se to njima ili ne, njihov put u Brisel i EU, ide preko Kosova i Pristine.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 03.04.12. 17:05

Srbija NIKADA nece biti clan EU !


registracija
20/8/10

McCoy, 03.04.12. 17:38

@Hercegovac
Iskreno se nadam da si u pravu. Mada, ja ne bih upotrebio rec "nikada", radije "jos neko vreme".


registracija
17/4/11

DONDON, 11.04.12. 10:26

Umjesto nekakve pouke iz propalih političkih i ratnih projekata, oni i dalje na svoj način provode istu politiku koja nikome pa ni njima nije ništa dobroga donijela. Izbori su im samo maska s kojom računaju da će im se zbog toga "progledati kroz prste", a ustvari se ne pomiču iz svoje hegemonističke začarenosti. Na otvaranje pregovora za pristup u EU će još očito duže pričekati, a na pristup daleko više. Ili će priznati kosovsku samostalnost, pa urediti odnose i sa drugim državama u okruženju i prilagoditi svoj sustav europskim standardima, ili nema razgovora ni šansi za priključenje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika