03.04.2012. / 13:58

Autor: Nacional.hr

Britanija osudila napad na veleposlanstvo u Buenos Airesu

"Britanija ostaje čvrsto pri stavu polaganja prava na Falklandsko otočje i državljane koji će sami odrediti svoju budućnost", izjavio je Cameron

David CameronDavid CameronBritansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nasilje argentinskih demonstranata koji su bacali moltovljeve koktele na veleposlanstvo Velike Britanije u Buenos Airesu na dan obilježavanja 30. obljetnice Falklandskog rata, piše Guardian.

Uslijedio je sukob nekoliko stotina prosvjednika s policijom koji su na snage reda bacali moltovljeve koktele i kamenje. Policija je upotrijebila vodene topove kako bi razbila grupu 'ekstremista' koji su zapalili zastavu Velike Britanije i sliku Vojvode od Cambridgea.

Dodajmo kako je nedavno argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner započela diplomatsku bitku s vlastima u Londonu. Britansku kontrolu otočja opisala je kao nepravdu, a stavove britanske vlade kao smiješne i apsurdne te pozvala je na daljnje pregovore dviju država.

Britanski premijer David Cameron je tijekom obilježavanja obljetnice rekao kako će se zadržati britanski suverenitet nad teritorijem i istaknuo kako će inzistirati na tome da državljanima mora biti dozvoljeno biranje nacionalnosti. "Britanija ostaje čvrsto pri stavu polaganja prava na Falklandsko otočje i državljane koji će sami odrediti svoju budućnost", izjavio je dodavši kako je to bio princip prije 30 godina, a traje i danas.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je nemire kao 'nasilnu akciju manjine'. "Sve strane su obavezne Bečkom konvencijom pružiti odgovarajuću zaštitu za strane diplomatske misije. Očekujemo kako će argentinska vlada nastaviti s ispunjavanjem obaveza određenih konvencijom i staviti na snagu zakon koji će kazniti demonstrante koji čine kriminalna djela", piše u priopćenju.

Podsjetimo kako je Britanija izgubila 255 vojnika u zauzimanju otočja 1982. godine, dok je 649 Argentinaca poginulo je u napadu.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika