03.04.2012. / 14:58

Autor: Hina

Tri godine od ulaska u NATO RH je vjerodostojan saveznik

Hrvatska se u prve tri godine članstva u NATO-u potvrdila kako vjerodostojna saveznica, doprinijela je svojoj sigurnosti i zauzela mjesto u međunarodnoj zajednici, ocijenili su u utorak u Zagrebu visoki vojni i politički dužnosnici NATO-a i Hrvatske.

Ante Kotromanović (Foto: Davor Višnjić/PIXSELL)Ante Kotromanović (Foto: Davor Višnjić/PIXSELL)Hrvatska se u prve tri godine članstva u NATO-u potvrdila kako vjerodostojna saveznica, doprinijela je svojoj sigurnosti i zauzela mjesto u međunarodnoj zajednici, ocijenili su u utorak u Zagrebu visoki vojni i politički dužnosnici NATO-a i Hrvatske.

"Članstvo Hrvatske u NATO-u dokaz je da se reforme isplate, a otvorena je perspektiva i našim tvrtkama čime se ostvaruje i gospodarska dimenzija Saveza", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović na konferenciji "Tri godine Hrvatske u NATO-u: Iskustva i izazovi".

Prve godine obilježene su krizom i smanjenjem vojnog proračuna, ali bez obzira na to nastavit ćemo ispunjavati naše obveze, dodao je Kotromanović na skupu u vojnom učilištu "Petar Zrinski" koji su organizirali Atlantsko vijeće Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obrane i uz potporu Odjela za javnu diplomaciju NATO-a.

Po njegovim riječima, hrvatske oružane snage su sudjelovanjem u vojnim misijama stekle dragocjeno iskustvo u borbi i zapovjednim strukturama. "To su rizične misije, ali posao vojnika je takav kakav jest", rekao je ministar obrane.

Načelnik glavnog stožera, general pukovnik Drago Lovrić kazao je da se Hrvatska, u suradnji s NATO-ovim zapovjedništvom za transformaciju, sve jače integrira u strukture Saveza te je završila 19 od 30 aktivnosti iz integriranog radnog programa.

Iznio je podatak da je od 25 zapovjednih mjesta koja pripadaju Hrvatskoj popunjeno njih 17, a da će u novoj zapovjednoj strukturi NATO-a koja će se uvesti početkom 2013. Hrvatska imati 20 časnika i dočasnika.

Za uspješno integriranje Hrvatske u Savez potreban je nastavak izobrazbe u skladu sa standardima NATO-a, opremanje i logistička potpora te raščlamba prioriteta kako bi se smanjili troškovi, rekao je Lovrić.

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako sve članice NATO-a prolaze kroz gospodarsku krizu i smanjuju vojne proračuna, pa se Savez okreće konceptu "pametne obrane", udruživanju vojnih kapaciteta i njihovoj specijalizaciji.

"Međunarodna suradnja važna je kako bi se za uložen novac dobilo što više", rekla je Grabar Kitarović koja je kao bivša hrvatska veleposlanica u SAD-u 2009. predala instrument ratifikacije članstva u NATO-u depozitaru tih dokumenata, američkom Državnom tajništvu.

Posebno je naglasila ugled koji hrvatski vojnici imaju u mirovnoj misiji u Afganistanu, kako među kolegama iz NATO-a, tako i među civilnim vlastima te zemlje u kojoj je Hrvatska s 339 vojnika angažirana zajedno sa snagama iz još 21 savezničke zemlje.

Grabar Kitarović je zemljama regije poručila da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve zemlje koje žele pristupiti Savezu. "Put regije u NATO je osiguran, ali naravno za to treba ispuniti određene kriterije", istaknula je ona.

Nakon što je pozivnicu za priključenje dobila na summitu Saveza u Bukureštu 2008., Hrvatska je 1. travnja 2009. postala punopravnom članicom te vojno političke asocijacije 28 država Europe i Sjeverne Amerike.

U tom je statusu prvi put sudjelovala na sastanku na vrhu u Lisabonu 2010., a idući summit šefova država i vlada zemalja članica održat će se u svibnju u Chicagu.

U povodu trogodišnjice pristupanja Hrvatske, izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a ocijenilo je to jednim od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti te činom koji jasno potvrđuje ne samo formalnu integraciju već i iskonsku privrženost Hrvatsku zajedničkim vrijednostima demokracije, slobode i pluralizma.

"Parlamentarna demokracija, a koju unutar NATO-a utjelovljuje upravo njegova Parlamentarna skupština, predstavlja ne samo naslijeđe zemalja euro atlantskog kruga već je ona i nezamjenjivo sredstvo eliminiranja tenzija i konfrontacija na međunarodnoj sceni odnosno mehanizam jačanja atmosfere sigurnosti i povjerenja", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.04.12. 15:36

yeeep vrlo vjerodostojan.HR vojnici mogu ici u mirovne misije u Afganistan i sva drugamjesta. NATO moze koristiti jadran kako im se svidi. Samo ako isti ti vojnici zele u SAD kao turisit moraju po vize, jer hrvatske putovnice nisu vjerodostojne. NATO je isto tako snazno branio hrvatski ZERP od talijanskih ribara. Bravno NATO, hravo vlada.


registracija
14/11/07

laufer, 03.04.12. 17:30

@ankicascreiber - to što hrvatski državljani moraju imati vize za SAD, nisu krivi ni NATO ni Amerika, već hrvatska država koja ni danas ne zna tko sve ima našu putovnicu, koliko ima državljana, glasača... pola Bosne ima našu putovnicu, valjda bi Ameri sve to bez kontrole trebali pustiti u zemlju?
Dobiti državljanstvo neke zemlje je ozbiljna stvar, a mi smo od toga napravili sprdnju i obezvrijedili sami sebe.
Isto tako, sa ZERP-om ili bez, 90% naših ribara ionako (zbog drloga na kojima plove) ne može isploviti dalje od svoje vale - da li su Talijani ili NATO krivi što nam je ribarstvo na nivou kaića, što se nama u Komiži nije isplatilo imati tvornicu ribljih konzervi, pa smo je prodali u - NIŠ?!
Njima se isplati.

NATO je vojna organizacija u čije članstvo smo ušli prvenstveno iz svojih interesa, a svako članstvo ima prava i obveze.
Obzirom gdje se nalazimo i tko nam je susjed, članstvo u NATO je dobra stvar za Hrvatsku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika