03.04.2012. / 16:16

Autor: Hina

Većina ovisnosti počinje u tinejdžerskim godinama

Istraživanje provedeno među američkim tinejdžerima utvrdilo je da je većina počela konzumirati alkohol i droge prije nego je odrasla i stručnjaci upozoravaju da bi to moglo odvesti mnogu od te djece na put doživotne ovisnosti.

Ovisnost o alkoholu i pušenju započinje već u tinejdžerskim godinamaOvisnost o alkoholu i pušenju započinje već u tinejdžerskim godinamaIstraživanje provedeno među američkim tinejdžerima utvrdilo je da je većina počela konzumirati alkohol i droge prije nego je odrasla i stručnjaci upozoravaju da bi to moglo odvesti mnogu od te djece na put doživotne ovisnosti.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of General Psychiatry, bilo je obuhvaćeno više od deset tisuća mladih u dobi od 13 do 18 godina. Utvrđeno je da je osam od svakih deset tinejdžera probalo alkohol a njih više od 15 posto konzumiralo ga je u većim količinama prije nego su navršili 18 godina. Do te dobi oko 16 posto uživalo je drogu.

"Kod većine upravo se u adolescentskoj dobi započinje zloupotreba tvari", kaže voditelj istraživanja Joel Swendsen, voditelj istraživanja u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja u Bordeauxu. Oko 18 posto odraslih osoba čitav život je ovisno o alkoholu i 11 posto je ovisno o drogama.

Istraživanje je pokazalo da je od 3.700 tinejdžera u dobi od 13 do 14 godina njih deset posto pilo alkohol redovito, odnosno najmanje 12 puta godišnje. Ta je brojka skočila na 50 posto od 2.300 osoba u dobi od 17 do 18 godina. Prema istraživanju svaka treća osoba u toj najvišoj dobnoj skupini već je ispunjavala kriterije doživotnog ovisnika o alkoholu. Prema istraživanju prosječna dob u kojoj je počela zloupotreba alkohola bila je 14 godina.

Što se droga tiče oko 60 posto tinejdžera kazalo je kako je imalo priliku probati ilegalne droge poput marihuane, kokaina ili nekih lijekova. Svako deseto dijete u dobi od 13 do 14 godina kazalo je kako je koristilo barem jednu drogu a u najstarijoj dobnoj skupini od 17 do 18 godina njih oko 40 posto probalo je drogu. Prosječna dob u kojoj je počela ovisnost o drogama je 14 godina.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika