03.04.2012. / 19:04

Autor: Hina

Jovanović: Donosimo stručna, a ne politička rješenja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana otkako mu je na čelu nije doneseno ni jedno političko, već samo stručna rješenja.

Željko JovanovićŽeljko JovanovićMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana otkako mu je na čelu nije doneseno ni jedno političko, već samo stručna rješenja.

Prvih stotinu dana rada toga ministarstva pod novim vodstvom bila je i tema današnje konferencije za novinare na koju su se ministar i njegovi najbliži suradnici - zamjenica Marija Lugarić i pomoćnici Ankica Nježić, Saša Zelenika i Petar Skansi opširno osvrnuli.

Marija Lugarić osvrnula se i na današnju konferenciju za novinare lezbijske grupe "Kontra" na kojoj je članica "Kontre" Sanja Juras istaknula da im je Lugarić na sastanku u veljači dala netočnu informaciju da udžbenike za vjeronauk ne odobrava MZOS već Hrvatska biskupska konferencija. Lugarić je istaknula da je taj podatak točan i pozvala se na Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Svete Stolice i Vlade RH. Dodala je da Sanja Juras nije bila na spomenutom sastanku na kojemu je predstavnike udruga "Kontra" i "Iskorak" pozvala da Ministarstvu dostave analizu udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, te istaknula da će se MZOS i dalje odlučno zauzimati za uklanjanje svakoga oblika diskriminacije, uključujući i onu spolnu.

"Kontra" je pak danas predstavila tu analizu i posebno izdvojila udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je, kako su rekli, odobrio MZOS, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

Vezano za vjeronauk u školama i pritužbe roditelja čija djeca ne pohađaju nastavu toga izbornog predmeta da su njihova djeca tada bez aktivnosti, ministar Jovanović najavio je da će danas uputiti preporuku školama da se nastava iz vjeronauka održava prvi ili zadnji sat školske nastave što će, uvjeren je ministar, škole moći provesti. Školama će preporučiti i da za oko 15 posto djece koja ne pohađaju nastavu iz vjeronauka, obvezno osiguraju zamjenski sadržaj, ali tako da za to ne bude isključivo zadužen školski knjižničar.

To što je učinjeno u prvih stotinu dana Jovanović je novinarima sažeto predočio pregledom rada u četiri uprave - za odgoj i obrazovanje, visoko obrazovanje, za znanost i tehnologiju te za sport.

Najavio je da će neki od prioriteta u narednome razdoblju biti izrada prijedloga zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, izrada novoga Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost te provođenje javne rasprave i donošenje izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ankica Nježić najavila je da će iduće školske godine 'krenuti' programi triju novih vrsta gimnazija - ekonomske, turističke i tehničke koji će se provoditi kao pilot-projekti u po jednome razrednom odjeljenju varaždinske Gospodarske škole.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
13/9/08

annex, 03.04.12. 21:26

Da, zato Jovanovićev zamjenik je slovenski državljanin koji je zapravo bio hrvatski državljanin do Krvavog uskrsa na Plitvicama. Gle čuda odmah je postao slovenac. Pogađate zove se čuveni Skansi. I sada je pomoćnik hrvatskog ministra. Pa to je odurno. Bilo bi dobro kad bi slovenski ministar financija uzeo npr. Linića za svog pomoćnika. Ako je i od Jovanovića, previše je


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika