04.04.2012. / 10:06

Autor: Totalsport

Četiri pobjede za CRO jedra u Palmi

Zaista savršen dan, sve je bilo na svom mjestu - sa smiješkom se s mora vratio Stipanović

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaČetiri pobjede upisali su u utorak hrvatski jedriličari na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci.

Tonči Stipanović bio je dva puta prvi u Laseru, pobjedu je u istoj klasi u svojoj kvalifikacijskoj skupini upisao i Filip Jurišić, dok su u klasi 470 prvi ciljem prošli Šime Fantela i Igor Marenić.

Nakon jučerašnjeg nešto skromnijeg otvaranja regate Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci danas značajno bolji nastup hrvatskih jedriličara. U klasi Laser čak tri puta u cilj je prvo ušlo CRO jedro! Tonči Stipanović odjedrio je danas bez greške i pobijedio oba plova u svojoj kvalifikacijskoj skupini, što mu je donijelo deveto mjesto ukupno nakon četiri jedrenja. Njegovom slavlju pridružio se i Filip Jurišić, koji je pokazao da jučerašnje odlično jedrenje nije bilo slučajnost. Filip je također pobijedio jedan plov u svojoj kvalifikacijskoj skupini i zauzima za njega izvrsno 14. mjesto.

- Promijenio sam malo trim jedrilice i stiskao brod nešto više nego inače, i čini se da sam uspio naći tehniku koja može natjerati ovaj brod da ide. Izdvojio sam se u oba plova odmah nakon starta i samo kontrolirao situaciju. Zaista savršen dan, sve je bilo na svom mjestu - sa smiješkom se s mora vratio Stipanović.

Izvrstan dan i za Šimu Fantelu i Igora Marenića u klasi 470. Šime i Igor su danas bili treći u prvom plovu dana, dok su drugi pobijedili i time napredovali na 12. mjesto ukupnog poretka.

- Uvjeti su bili slični kao i jučer, dosta teški za jedrenje s puno vala. Dobro smo se snašli, dobro smo natrimali jedrilicu, brzina je bila odlična, a takav je u konačnici bio i rezultat - kratko i zadovoljno komentirao je Šime Fantela.

Enia Ninčević i Romana Župan jedre konstantno u sredini flote ženskog 470, nakon četiri jedrenja su 27., jedno mjesto bolje nego jučer. Dosta turbulentan dan su imali Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, koji je odradio tri plova. Jedna diskvalifikacija radi preuranjenog starta, 17. mjesto u drugom plovu i odlično četvrto u zadnjem plovu. Nakon šest jedrenja Kostov/Cupać su 28. U klasi Zvijezda Marin Lovrović i Dan Lovrović napredovali su na 14. mjesto poretka, s današnjim 6. i 12. ulazom.

I danas se jedrilo u sličnim uvjetima na moru kao jučer, lagani i nestabilni vjetar, snage oko sedam čvorova, koji je srećom danas zapuhao na vrijeme, tako da je flota zaista rekordno brzo odjedrila današnji zamišljeni program. Većina se s mora vratila do 15 sati, osim laseraša koji su i kasnije izašli na regatno polje, a kojima i inače treba više vremena jer jedre u tri skupine. Sutra je zadnji dan kvalifikacija, nakon čega će se flota podijeliti na zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu. Za očekivati je da će natjecanje u zlatnoj skupini nastaviti sigurno Fantela/Marenić u 470, kao i Tonči Stipanović i Filip Jurišić u Laseru. Kostov/Cupać u 49er-u sutra imaju tri plova u kojima se trebaju izboriti za najboljih 25 koliko ih u ovoj klasi ide u zlatnu skupinu. Zvijezda i ženski 470 nemaju kvalifikacije, jedre stalno u jednoj floti.

Predvečer je u Palma de Mallorci priređen i radni sastanak organizatora Olimpijskih igara 2012., Svjetskog jedriličarskog saveza i predstavnika reprezentacija. Uz ostale tehničke detalje bilo je govora i o televizijskim kamerama koje će jedriličari nositi na svojim jedrilicama za potrebe prijenosa uživo, tako da će gledatelji moći vidjeti i iz perspektive jedriličara što se događa na moru, te čuti njihove komentare u jedrilici.

Vezane vijesti

Stipanović srebrni na Svjetskom prvenstvu Lasera

Stipanović srebrni na Svjetskom prvenstvu Lasera

Tonči Stipanović osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu Lasera! Prva je to medalja u povijesti hrvatskog jedrenja na SP olimpijskog lakog samca.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika