04.04.2012. / 11:54

Autor: Nacional.hr

Eurocable Group potpisala ugovor s Glencoreom vrijedan 100 milijuna dolara

Eurocable Group je u 2011. ostvarila 643 milijuna kuna prihoda, što je povećanje od 18% u odnosu na 2010.

Dražen Matiegka (Foto: Davor Višnjić/Večernji list/PIXSELL)Dražen Matiegka (Foto: Davor Višnjić/Večernji list/PIXSELL)Švicarska tvrtka Glencore isporučit će tvrtki Eurocable Group, 13 tisuća tona bakrenih katoda temeljem ugovora potpisanog između dvije kompanije. Ukupna vrijednost ugovora je 100 milijuna američkih dolara. Eurocable Group kupuje bakrene katode i prerađuje ih u bakrenu žicu, koju potom kao osnovnu sirovinu koristi u proizvodnji kabela. Smještena u gradu Baaru, Glencore je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i trgovaca metalima, mineralima, energetskim i poljoprivrednim proizvodima, s više od 186 milijardi američkih dolara prihoda i uredima u 40 zemalja diljem svijeta.

Suradnja s Glencoreom temeljena je na postojećim poslovima Eurocable Grupe - jedan od kojih je i suradnja s velikim austrijskim i njemačkim distributerima kabela, s kojima su ugovori vrijedni 70 milijuna eura potpisani početkom godine.

Naslanjajući se na strategiju orijentiranu na izvoz više od 90% ukupne prodaje, Eurocable Group je prošle godine investirala u pogon za proizvodnju bakrene žice u tvornici u Jakovlju. Tvrtka je jedna od rijetkih u regiji koja je na taj način osigurala sirovinu za vlastitu proizvodnju - smanjujući na taj način troškove poslovanja te povećavajući kontrolu kvalitete i vremena isporuke.

Ukupno je riječ o aktivnostima kojima Eurocable Grupa nastavlja trend stabilnog poslovanja te posluje prema cilju od oko milijardu kuna prihoda u 2012. godini.

Eurocable Group je u 2011. ostvarila 643 milijuna kuna prihoda, što je povećanje od 18% u odnosu na 2010. Otvaranje tvornice u Jakovlju u lipnju bio je dio proširenja proizvodnih kapaciteta vrijednih 25 milijuna eura. Kako je i očekivano, ta se investicija očituje u ukupnom prihodu. Strateški rizici na koje se računalo - kašnjenje početka rada tvornice i povećani ekscesni otpad (otpad koji nastaje prilikom prvog pokretanja novih strojeva) - kao i negativne tečajne razlike, utjecali su na gubitak u poslovanju. No, investicijom u Jakovlje je ostvaren cilj udvostručenja proizvodnih kapaciteta te otvaranja 100 radnih mjesta.

Eurocable Group zapošljava 234 djelatnika te je kapaciteta od oko 40 tisuća tona gotovih proizvoda proizvedenih prema regionalnim i EU standardima. Na temelju navedenih resursa, postojećeg stabilnog poslovanja te potpisanih ugovora, Eurocable Group je trenutna jedna od rijetkih regionalnih tvrtki koja posjeduje kapacitet otvaranja novih tržišta, poput onih bivšeg SSSR-a, Afrike i Azije. Izvoz tvrtke usmjeren je na dvadesetak europskih zemalja - među njima na Austriju, Njemačku, Švicarsku, Mađarsku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Francusku te Veliku Britaniju i Irsku.

Vezane vijesti

Eurocable Group otvorio novu tvornicu u Jakovlju

Eurocable Group otvorio novu tvornicu u Jakovlju

Eurocable Group danas je otvorio novu tvornicu u Jakovlju pokraj Zaprešića u kojoj je zaposleno sto radnika i koja će znatno povećati proizvodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika