04.04.2012. / 12:31

Autor: Nacional.hr

Predstavljen plan usklađivanja frekvencija digitalne dividende

Na skupu se govorilo o uporabi i usklađivanju digitalne dividende za mreže pokretnih komunikacija, a hrvatski su predstavnici s okupljenima podijelili svoja iskustva u uvođenju digitalne televizije i oslobađanju frekvencijskog spektra za digitalnu dividendu

Raspravljalo se o digitalnoj televizijiRaspravljalo se o digitalnoj televizijiKrajem prošlog mjeseca u Bukureštu se održao drugi dvodnevni sastanak Regionalne radne skupine država središnje i jugoistočne Europe (www.ceeregionalworkinggroup.net) na kojem su uz Francoisa Rancyja, direktora sektora radiokomunikacija Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU-R), prisustvovali predstavnici jedanaest država iz regije, uključujući i Hrvatsku. Glavna tema prvog dana rasprave bila je planiranje uporabe i usklađivanje digitalne dividende za mreže pokretnih komunikacija u zemljama regije.

U uvodnom dijelu su se predstavila iskustva i planovi država vezano za prelazak s analogne na digitalnu televiziju te oslobađanje digitalne dividende za mreže pokretnih komunikacija nove generacije. S obzirom na to da je Hrvatska prva država u regiji i 13. u svijetu koja je u potpunosti prešla s analogne na digitalnu televiziju i oslobodila frekvencijski spektar za digitalnu dividendu, sudionici skupa iz drugih zemalja su vrlo zainteresirano pratili izlaganje naše delegacije koja je s okupljenima podijelila praktična iskustva. Predstavnici HAKOM-a su uz to okupljenima predstavili i neke od uspješnih projekata, kao što je to primjerice „Pogled u budućnost", a koji čine dobru osnovu za ubrzanje procesa uvođenja digitalne televizije i usluga mreža pokretnih komunikacija nove generacije u području digitalne dividende. U raspravama na tematskim okruglim stolovima predstavnici HAKOM-a su predstavili modele usklađene uporabe digitalne dividende u regiji te prijedlog tehničkog sporazuma koji bi omogućio usklađenu uporabu frekvencija od 790 do 862 MHz za mreže pokretnih komunikacija bez smetnji.

Na posebnoj sjednici HAKOM je predstavio spomenuti istraživački projekt „Pogled u budućnost". To je prvi projekt suradnje industrije, akademske zajednice i predstavnika regulatora u Republici Hrvatskoj, ali i u Europi. Cilj mu je upoznati sudionike tržišta elektroničkih komunikacija, uključujući i regulatora, s izazovima koji predstoje u nadolazećem razdoblju. Projekt traje tri godine, a sastoji se od općih i specifičnih tema. Opće pokrivaju sve tri godine trajanja, a specifične se prema potrebi dodaju na početku svake godine. Za svaku temu se otvara zaseban projekt kojeg rade mješoviti parovi s predstavnicima HAKOM-a i akademske zajednice, odnosno industrije i operatora ukoliko su uključeni u traženi projekt. S obzirom da je projekt već izazvao veliko zanimanje u mnogim državama, predstavnici HAKOM-a su uvrstili njegovo predstavljanje u program skupa.

Drugog dana sastanka okupljeni su raspravljali o modelu dodjeljivanja digitalne dividende putem dražbe. Tijekom rasprave su predstavljeni različiti modeli dražbe, njihovo modeliranje, kao i njihove prednosti i nedostatci. HAKOM je skup iskoristio i za isticanje tekućih problema sa smetnjama iz Talijanske Republike te su na sastanku s Rancyjem raspravljeni i mogući daljnji koraci u njihovu rješavanju.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika