04.04.2012. / 17:55

Autor: Nacional.hr

Hrvatska 45. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

Švedska, Singapur i Finska vodeće su zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a

Hrvatska je u gornjoj trećini po ICT konkurentnostiHrvatska je u gornjoj trećini po ICT konkurentnostiNacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi na 45. poziciji između 142 zemlje.

Ove godine korištena je nova, bitno izmijenjena metodologija ocjene i izračuna spremnosti zemalja za korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u smislu utjecaja na nacionalnu konkurentnost, te je nova metodologija preciznija i omogućava kvalitetnije mjerenje, ali nije moguća izravna usporedba rezultata i rangova s prethodnim razdobljem.

U odnosu na prošlu godinu bez obzira na promijenjenu metodologije Švedska, Singapur i Finska vodeće su zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Značajniji pomak bilježi Nizozemska s 11. na 6. poziciju kao i Ujedinjena Kraljevina koja je ušla u „Top10". SAD bilježe zamjetan pad na 8. poziciju te najjačem svjetskom gospodarstvu prijeti izlazak iz ovog najelitnijeg društva. To se već dogodilo Tajvanu, koji je prošle godine bio na 6. poziciji te Koreji koja je bila 10.

Za Azijske zemlje (osim Singapura) riječ je u znatnoj mjeri o bitnom utjecaju metodoloških promjena kojima je korigirana njihova pozicija prema dolje. To je najvidljivije na primjeru Kine koja je prošlogodišnju 36. poziciju zamijenila 51. mjestom, odnosno našla se izvan Top50 zemalja po ICT spremnosti.

Od zemalja središnje Europe, Slovenija i Češka bilježe pogoršanje pozicije, a Poljska znatno i Slovačka manje poboljšanje.

Zanimljivo je kako, unatoč promjeni metode izračuna, zemlje jugoistočne Europe ne bilježe znatne promjene pozicije, osim velikog poboljšanja Bosne i Hercegovine, te je primjetno bolja pozicija Hrvatske nego pozicija zemalja jugoistočne Europe.

Općenito, za Hrvatsku se može zaključiti kako ima razmjerno dobru poziciju zbog:

prilično razvijene ICT infrastrukture, visoke stope pismenosti, uključenosti u sekundarno obrazovanje i kvalitete obrazovanja.

«Hrvatska je ovogodišnjim rezultatima poboljšala svoju poziciju te je bolje rangirana od niza zemalja Europske Unije. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti činjenicu da je rang ICT-a najviša pozicija Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti. Primjenom ICT-a možemo osigurati prosperitet, no da bismo dosegli tehnološki standard moramo se usmjeriti na poticanje ulaganja u tehnologije, obrazovanje i inovacije kao ključnih uvjeta bržeg razvoja naše zemlje», istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Vezane vijesti

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je danas najnovije… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 04.04.12. 18:09

Vjerovali ili ne, preko 90% dobiti HT-a, koja se svake godine izvlači iz naše države u Njemačku u Deutsche Telekom A.G. , ostvaruje se preko infrastrukture koja uopće nema uporabnu dozvolu!!!

Kako je banda Ivice Mudrinića opljačkala državu?

http://pollitika.com/kako-je-banda-ivice-mudrinica-opljackala-drzavu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika