05.04.2012. / 08:09

Autor: Renato Baretić

Renato Baretić:

Tuđe nećemo, svoje nemamo

Prvo smo prezreli ono najbolje od samoupravnog socijalizma i zadržali ono najgore iz njega, istovremeno smo uzeli ono najgore od kapitalizma i odbacili ono najbolje, a sve da bismo mogli ohladiti, pa čak i zalediti, toplu vodu koju sad nanovo otkrivamo

Jedna od stvari koje neću zaboraviti dok sam živ dogodila se negdje '86. ili '87. na valovima Stojedinice (koja se u to doba još bila zvala Omladinski radio). Emisija se zvala "Krezubi trozubac", rađena je u zagrebačko-beogradsko-ljubljanskoj koprodukciji (zagrebačku redakciju činili su Hloverka Novak Srzić i Davor Ivanković, pa se vi sad mislite) i bila je nešto najsubverzivnije što se u samoupravljačkom radijskom eteru moglo čuti. E, a emisija koju pamtim bavila se idejom da se samoupravljačima podijele dionice njihovih OUR-a, pa da i sami budu suodgovorni za poslovanje poduzeća, a ne da samo džabalebare sišući sve praznije vime već usahle i smrtonosno oboljele države. Ta priča s podjelom dionica (a malo tko je u nas tada imao imalo pojma o tome što su to uopće dionice) imala je i zagovornike i protivnike, a koplja su se lomila oko uredničke teze da bi radničko sudioničarstvo zaposlenicima dalo novu motivaciju za što produktivniji rad, radi dodatne zarade.

Koja je vaša motivacija?

A najbolji dio emisije bila je anketa među građanima, s pitanjem "Jeste li motivirani za svoj rad?". Prvih desetak anketiranih drugarica i drugova odgovaralo je listom negativno, uz razne varijacije na poznatu temu "ne mogu oni mene tako malo platit koliko ja malo mogu radit", a za kraj je, kao nezaboravni šlag, sačuvan jedan koji - jest motiviran.

- Jeste li motivirani za svoj rad? - pitao je i njega anketar.

- Je! - odgovorio je ovaj ponosno u mikrofon.

- Imate motivaciju?

- Normalno da imam.

- Vi, znači, imate motivaciju za rad?

- Kak nebi imal, pa bežnje ne bi mogel delati!

- A koja je vaša motivacija?

- Tapetar i dekorater!

Tvornice radnicima!

Eto, to je ta auditivna senzacija koju ću do zadnjeg dana nositi u nekom skrovitom pretinčiću u glavi, kao i dosadašnjih četvrt stoljeća. Taj mi se pretinčić zadnji put otvorio prije tjedan dana, kad sam u novinama vidio vijest da su dvojica naših uglednih sociologa, iz neke udruge s europskim potporama, otišli na Brač da bi radnicima Jadrankamena, a i ostalim zainteresiranim otočanima, održali predavanje o europskim iskustvima s radničkim sudjelovanjem u upravljanju tvrtkama. Drugim riječima (zapravo, jednom jedinom riječju!) o - samoupravljanju.

Drugi se put ta ladičica u primozgu prozračila jučer, kad sam na televiziji čuo kako don Ivan Grubišić u splitskoj trajektnoj luci bračkim kamenarima poručuje: "Tvornice radnicima!", da bi nakon samo nekoliko sekundi na ekranu zasjao sindikalni povjerenik Jadrenkamena s još originalnijom idejom: "Tuđe nećemo, svoje ne damo!"...

Najgore od najboljeg

Photo: Ivo Čagalj/xPIXSELLPhoto: Ivo Čagalj/xPIXSELLNe znam što se u međuvremenu dogodilo s onim gore tapetarom i dekoraterom (nadam se, naravno, da mi je živ i zdrav i nadalje svekoliko motiviran) ali sam siguran da se pokojni Edvard Kardelj zadnjih mjeseci u grobu vrti sve brže i brže. Njegov genijalni i humani koncept imao je samo jednu falinku: jednopartijski komunistički sustav kao jedini nadzorni organ provedbe. Države i društva s društveno svjesnim kolektivno solidarnim ambicijama prilagodile su taj od nas "ukradeni" koncept svojem višestranačju, a mi, heh, što ćemo, evo nas tu gdje jesmo: prvo smo prezreli ono najbolje od samoupravnog socijalizma i zadržali ono najgore iz njega, istovremeno smo uzeli ono najgore od kapitalizma i odbacili ono najbolje, a sve da bismo mogli ohladiti, pa čak i zalediti, toplu vodu koju sad nanovo otkrivamo.

Da su ovdašnji narodi bili sposobniji za evoluciju nego za klanje, znali bi iskoristiti povijesni trenutak, onih nekoliko mjeseci između Markovićevih reformi i Četrnaestog (izvanrednog) kongresa SKJ, danas bismo činili pupak svijeta, bili bismo šest ili sedam sporazumno razvedenih država iz kojih bi na sve strane svijeta putovali sociolozi, ekonomisti i politolozi, da liberalnokapitalističkim blesanima drže predavanja o stanarskom pravu, usmjerenom obrazovanju i udruženom radu. Nažalost, Srbi su u to doba bili preglupi za takvu viziju, a zna se da Hrvati njima nikad nisu htjeli biti dužni... I zato danas imamo (i mi, a sigurno i oni, kao i svi ostali od Vardara pa do Triglava) domaće sociologe, ekonomiste i političare koji, uz potporu iz europskih fondova, radnicima propalih i svjesno uništenih tvrtki prepričavaju europska iskustva radničkog sudjelovanja u upravljanju tvrtkama. I popove koji viču "tvornice radnicima!" i kapitalističke sindikaliste koji još pamte "tuđe nećemo, svoje ne damo!"

Samoupravni todorićizam?

Koje smo svi mi budale, ej, ljudi moji...

Imamo međutim, ludom srećom, priliku za popravni. Radničko samoupravljanje trenutno je jako "in" među promišljateljima nove, postkapitalističke, društvene paradigme. I to vrlo globalno. A mi stariji od 40 ovdje još prilično dobro pamtimo kako je to radničko samoupravljanje izgledalo, što je u njemu bilo bolje a što gore od ovoga danas. Ajmo onda jednu veliku uspješnu ovdašnju kompaniju (iz banalno patriotskih razloga volio bih da bude baš hrvatska!), ali baš jako uspješnu, preustrojiti u samoupravljačkom duhu, prilagođenom suvremenim uvjetima! Vlasnik je sigurno već ionako zaradio više nego što će mu i praunucima trebati, pa zašto ne bi još za života bio pionir novog doba? Pa da se postkapitalistički sustav po njemu zauvijek, do smaka svijeta, zove samoupravni todorićizam, kerumizam, tedeskizam, ili kako već... Nema većeg dvorca, kluba ili spomenika koji bi si taj retro-inovator mogao izgraditi!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 05.04.12. 10:11

Tražili smo kapitalizam........ 5 % kriminalaca i zločinaca drma .............narodnom imovinom koju smo teško stvarali generacijama.Živio Tuđman,Sanader,Jaca....dole Tito i socializam,jer ono prije nije valjalo za narod!


registracija
2/6/11

stereo, 05.04.12. 10:19

Tko to tamo imputira 'MI'.
Kada je čovijek nešto pozitivno govorio o nekim stvarima iz bivše nam Države tada su ga većina 'osvještenih' tamo početkom 90 tih pa do dana današnjega prozivali 'Komunjarom', 'Jugonostalgičarem', 'Srboljubcom'.
Ali poznato je da je put iz guzice u glavu najduži put i eto trebalo je gotovo 20 godina da se to dokaže.


registracija
9/4/10

imela, 05.04.12. 10:28

mozda opet dodje do socijalisticke revolucije, nacionalizacije , zadrugarstva , radnih akcija, pionira, izvidjaca , drustvo nasa djeca, muzicka omladina....


registracija
16/6/10

nosonja, 05.04.12. 13:03

.......i PRO DIXANA,.......mašala!


registracija
30/11/10

jato, 05.04.12. 13:24

Ustajte svi na zemlji kleti,
Svi sužnji koje mori glad!
Nepravdi razum sad se sveti,
Tutnji već i selo i grad.
Nek tiranstvo sruši naša snaga,
Bezbrojno roblje sad ustaj!
Nek svijetu starom nema traga,
Svoj bijedi sutra bit će kraj!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|


registracija
14/12/06

crestor, 05.04.12. 13:41

Zasto ovo zovete "kapitalizam" ? Nemamo vise Marxa , Engelsa i Lenjina , kao u Jugi.
Ovo se zove "demokracija i slobodno trziste" .


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.04.12. 14:23

Nije ovo demokracija i kapitalizam. To je Dugokracija i ekonomsko ropstvo. sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


registracija
20/8/10

McCoy, 05.04.12. 16:53

"...da se pokojni Edvard Kardelj zadnjih mjeseci u grobu vrti sve brže i brže."

Ma ne da se vrti nego je vec poceo i struju da indukuje :D


registracija
7/9/07

Vinogradar, 05.04.12. 17:12

Poštovani gospodine Baretiću,
ovo je jedan od najboljih tekstova koje ste u posljednjih pola godine napisali.
Svi koji pamtimo život iz vremena samoupravnog socijalizma i radničkog samoupravljanja pa pokušamo usporediti s ovim što se sada događa u hrvatskom društvu - potpisujemo tekst. Hvala.
Pozdrav!


registracija
12/1/11

siziff, 05.04.12. 20:26

Inaće je poznato da mase kratko pamte, ali ovo je već na granici lobotomiziranoga mozga.

Da se Todorićev, Tadeskiev, B. Geits-ov, Rokfelerov. ..........i ostali kapitali (ne razglabajući sada kako su i na koji naćin ti kapitali stećeni). najbogatijih ljudi današnjice i skore prošlosti podjele sitnozubatoj stoki, isto bi sve u hipu razjebali kao i komunjarsko nasljedno dobro ( zapravo onaj mali preostali dio izgrađen enormnim kreditima koje nisu stigli/mogli u ono vrijeme razjebati)
Stoku bi trebalo prvenstveno učiti loviti ribu, (čitaj; moralu i odnosu spram rada, (tj; marljivom radu), koji je sustavno uništavan sto godina, pretvarajući nerad u kultnu kategriju), a ne nekakvom vračanju novima nacionalizacijama, eksproprijacijama, podruštvavljanju itd., sa čijeg je vimena skinut ovaj okot koji frenetično plješće već na samu pomisao ponavljanja istog.

Jebeš narod koji nikako da sastavi anamnezu svoje bolesti
Kako onda razgovarati o terapiji?


registracija
28/1/12

Bvalen16, 05.04.12. 21:03

Sizif...To nasljedno dobro nije razjebala sitnozuba stoka nego baš ovi gore navedeni a s.stoka je kriva što je to dozvolila ali kad se čovjek malo prisjeti "domoljuba" kako su režali na svakog tko bi i spomenuo nepravednu pljačku i proglašavali ih izdajnicima ,Jugonostalgičarima,komunjarama itd.nije ni čudo..Danas je situacija bitno drugačija i čisto sumljam da bi netko sa lažnim domoljubljem uspio ono što je 90-tih uspjelo raznim barabama i gologuzanima koji su danas Hrvatska "elita"


registracija
12/1/11

siziff, 05.04.12. 23:22

BVALEN@


Svi ti gologuzani, koje spominješ, oni največega kalibra i oni srednjega, pa do najmanjega koji krade iz kancelarije papir i kemijske olovke ili nekoga bravara koji u đepu nosi doma sitniji alat i šarafe, ili čistačica koja sredstva za čišćenje gura u svoju torbu, potjeću iz istoga naroda ,odgajanog na poremećenom sustavu vrijednosti već sto godina.
Samo sticajem okolnosti navedeni birokrata koji krade papir u kancelariji ( ako se izuzme njegov nerad koji je isto krađa) i onaj bravar koji u đepu nosi doma šarafe,.... skupa sa ćistaćicom, čistim slučajem su van večih pljački, jer nisu došli u/na poziciju jednoga Polančeca, pa ne mogu zamračiti daleko-daleko više.

Kompletni moral = O.
K tome pribroji radne navike = O

Za Hrvata je Hrvatska samo ono šta je ograđeno njegovim plotom. Tu pokazuje svoju radinost, mar, pažnju spram stvari, sve ostalo je da se zajebe, pokrade uništi, za malu ličnu korist.
Za jednu jabuku odvaliti čitavu granu na tuđem stablu, ili posjeći ga u korjenu, nije problem. Baciti pet kila dinamita u rijeku, ili u more, za kilu ribe, sa strahovitim posljedicama za prirodu, (prstaci = devastirano podmorje, HE HE ! Nema veze, dobro smo zaradili), dati Italijanima za male pare da poubijaju u lovu sve šta gmiže, hoda, leti, pliva .....Rodoljube, zar to nije Hrvatska u koju se kuneš??........ili je to NARODNO, kako je Bravar govorio, a narod prevodio na svoj jezik: NIČIJE,
pa analogno tome krali to ničije; sustavno i temeljito. Krali sve šta nije bilo zabetonirano i zašvasano. Često i to.

O društvenom novcu , samo ako postoji bilo kakva mogučnost da se zamraći, pa čak pod pretnjom Uskoka-poskoka ili šta ti ja već znam koga, da ne govorim
Tako spram svega.
Ko to ne vidi ili ima iste karakterne osobine, ili laže.
Sve je spremno da se kompletno, zapravo samo oni pošteniji i karakterniji zapitamo:

QUO VADIS HRVATSKA ?

PS
Ostali će raditi sve gore navedeno po starom i dalje, u tisuću i sto jednoj varijanti, trubeći i dalje o veeeeeelikoj ljubavi spram Domovine.


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 08:36

siziff@ Odličan tekst.Skidam ti kapu.Toliko si opasno blizu same srži istine da iz te blizine osjećam miris novih potreba za nekom sljedećom revolucijom i prevratom.I bilo bi to jako dobro uraditi kada bi iza toga slijedio zaista "Hrvatski preporod".No sumnjam i sam u sposobnosti hrvatskog racia a još više u dobronamjernost prema samima sebi u narodu hrvatskom.Nešto je trulo u samoj srži naroda hrvatskog.Nešto duboko i snažno.Nešto što truje i srce i dušu i ne dozvoli da se otisne u visine zdravog razuma,poštenja i moralnosti.Negdje se debelo fulalo u povijesti.Ili je genetika ono što nas je predodredilo na ovu zlu kob!?


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.04.12. 09:59

Bravo siziff! Cijenim kad netko prepoznaje problem star 100 i više godina, a ne kad ga vremenski ograničava na zadnjih 20 godina. Prije bih rekao da ti ne prepoznaju bit problema i krivo je interpretiraju, prihvaćajući politiziranje i sotoniziranje vrijeme samostalnosti. No, treba biti ipak realan i priznati, da nemoral i radne navike koje spominješ, nagrizaju sve zemlje bivšeg Warszawskog pakta (ako se ograničimo na neki europski geoprostor) a šire i sve nerazvijene, zemlje u razvoju i tranziciji. Gotovo bi lakše bilo nabrojati zemlje koje nisu legle pred tom pošasti.

E sad, dolazimo do ključnog pitanja! Zašto je tomu tako i gdje je izlaz? Ja ga jedino vidim u dostojevskom pristupu. Nakon "zločina" mora uslijediti "kazna"! Jednostavno da jednostavnije ne može biti! Kazna jedino može unijeti (neću reći i vratiti) odgovornosti; moralnu, financijsku, društvenu, ekološku, socijalnu...

Ono što me najviše smeta u svim raspravama jest negativan odnos prema pojmu "domoljublje"! Ako pođemo od neke definicije istog po kojemu se domoljublje smatra emotivnim odnosom prema domovini, onda je za očekivati da svaki Hrvat ili građanin po defaultu ima osjećati tu ljubav. Pojam čije nam upražnjavanje nije bilo dozvoljeno do 1990. eruptirao je ratnih godina. Manifestirao se u svom najljepšem obliku, kroz zajedništvo, odricanje i žrtvu u obrani domovine! Moment, u toj cijeloj priči, u kojoj je dio prepoznao domoljublje kao mamac za mase i iskoristio ga za vlastite političke i ekonomsko-pljačkaške probitke, ne bio smio biti razlogom negacionizma. Nisu nas upropastili iskreni domoljubi, nego ca. 1000 njih koji su ga zloupotrijebili. Ja sam ponosni domoljub (nostalgičar), usprkos svim njemu smišljeno nametnutim negativnim konotacijama. Te negativne konotacije, vješto koristi dio političkih struktura, kako bi u narodu ogadio pojam države Hrvatske i tu se pojavljuje onaj krucijalni problem. Poruke o propalom projektu Hrvatska su zadnje iz tog niza. Tu lakoću odustajanja od borbe izgradnje vlastite zemlje zloupotrebljavaju jugonostagičarske elite, između ostalih, iste one koje su zloupotrijebile i domoljublje ranijih godina, a nikada ga istinski ne osjećajaći svojim nultim beskompromisnim izborom nego samo sredstvom za postizanje parcijalnog cilja!

1990-tu iliti nazovi demokratske promjene, volim gledati kao trenutak kada je netko upalio svjetlo i objelodanio svima nama svu bijedu i jad. Odjednom smo vidjeli sva govna koja su plutala na površini a koja do tada, što nismo znali a što nismo smijeli vidjeti ili govoriti o njima! A od govana se ne može praviti pita! Iluzorno i naivno je za očekivati preko noći uživati moral i radne navike kada nikada prije nitko nije gradio te vrline u narodu. Zato, ne smijemo odustajati od jedinog okvira nacionalne države i misliti da nam neka EU ili region mogu biti rješenje. Svi problemi i rješanja su u nama a jedini mogući mehanizam je kroz domoljublje, baš kao izgradnja obitelji kroz ljubav prema vlastitoj obitelji!


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 10:43

Zvonko@ Iako se ti ne obraćaš meni,ja ću se osvrnuti na par tvojih redaka.Kao prvo ,šta je domoljublje to znaju svi Hrvati.Druga je priča kako tko gleda od Hrvata šta se iz toga pojma može uzeti.Mnogi su dali,poneki i živote no danas je potpuno jasno da je većina Hrvata posegla za uspostavljenim modelom "jami-sada je prilika".Ako ja ne uzmem netko drugi hoće,pa ću onda ipak uzeti ja među prvima.I to ti je stav čak i velikog broja pravih branitelja-ma šta god taj pojam značio.Osobno sam vodio teške i neshvatljive razgovore sa meni znanim braniteljima koji su zaista život založili u ratu za Hrvatsku.Ali,razmišljanja tipa pohlepe ,su zasjenila nakanu.Samostalna Hrvatska,naša Hrvatska, ali uzmi dok ima.I nikako se ne slažem da je riječ o 1000 osoba!Apsolutno ne.Svako u toj velikoj većini,je htio svoj kolač za sebe.Za mene neshvatljivo,su dvije stvari; Prva je da nemogu razumjeti kako Hrvati nisu shvatili da se ovakvim načinom ponašanja,jednom mora pojesti sva pozitivna supstanca Hrvatske i da će doći vrlo bolan kraj ? Neki su pribjegli osobnoj krađi i sudjelovanju u tome a neki su oportunistički sve to pasivno promatrali.U suprotnom bi sadašnjost sasvim drugačije izgledala.Dakle,želim reći da je kritična masa sudjelovala u ,gotovo bih rekao,rušenju novostvorene države.Na ovaj ili onaj način.Kao drugo,ne prizivam rušenje Hrvatske(glupost-pa stvarao sam je ali ne sa ovim ciljem)već mora doći do radikalnih promjena u odnosu naroda spram politici i političkim "elitama"koji rasturaju državu ovim,kako oni zovu pravnim sustavom po čemu bi Hrvatska trebala biti neka država.To nije isto.A radikalno,znači radikalno.Lopov ne odustaje dok ga fizički ne spriječiš u naumu,zar ne !?I na kraju,pita se zaista može napraviti od govana!I Ovo i je sada pita od govana.Problem je što tu pitu ne jedu oni koji je napravioše od tog materijala, nego oni koji danas nemaju šta drugo jesti nego upravo tu i takvu pitu.I nije ovo apokaliptično promišljanje kako će Hrvatska nestati,ili neko jugonostalgičarstvo!Upravo suprotno!Ovo je poziv na promjene da bi Hrvatska bila onakva kakvu je svatko od nas želi ali je ,očigledno gradi na drugačije načine.A mnogi to upravo rade svjesno i namjerno kako netreba.Netko im mora stati na put.A nema tko drugi nego opet kritična masa koja želi drugačiju Hrvatsku.A to je i opet,samo narod.I to Hrvatski !


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.04.12. 11:41

fluid,
a da tu nije možda prisutan onaj odnos prema državi kao prema maćehi Jugoslaviji koju gotovo nitko nije prihvaćao emotivno kao svoju i kao trajnu. Pa kako naučili tako i nastavili. Ali danas više nema pomoći zapada i SAD-a, Markovićeva tiskanja dinara do besvjesti, inflacije od nekoliko tisuća postotaka pa do ne znam čega sve već ne. A kako narod naučio, tako i nastavio, nesvjestan da nema više bespovratnih milijardi podrške za nesvrstanost, Markovićeve "štamparije" i inflacije, koje će to bilančno neradništvo gutati do iznemoglosti.

Ono, što je meni najbitnije u cijeloj toj priči, što je narod (mrzim koristiti taj izraz) prihvatio ili barem zasad prihvaća tezu da Hrvatska nije uspjeli projekt, te da ju treba razgraditi ili barem utopiti u nešto drugo u čemu vide spas. Pri tome zatvarajući oči nad činjenicom da spas može doći jedino iz naroda, jeftino se ufajući da netko iz Bruxellesa ili regije može odraditi domaću zadaću. Time se učinili medvjeđu uslugu jugonacionalistima (kukuriku i Pantovčak) koji tu apatiju koriste za slaganje svojih snova o bratstvu i jedinstvu. Nisam paranoik ali, jeli normalno da taj isti razočarani narod, dovede ljude na vlast (pri tome mislim na sve vlade od 2000. do danas) koji tu državu ne podnose i koji nisu prstom mrdnuli kad se stvarala, ali danas s užitkom razgrađuju njene temelje? Dali možeš zamisliti Josipovića da ukida proslavu 29. novembra za vrijeme Jugoslavije? Ili dan ustanka? Ili da Tita optužuje za genocid, agresije, konglomerate loših politika, pljačku, da ne obilježavaju Jasenovac? NE, NE MOGUĆE, jer su oni emotivno vezani, neovisno o težini socijalne i gospodarske situacije, s onom državom a ne s ovom. Hrvatska je njima NEDONOŠĆE, činjenica stavljena pred njih s kojom ne znaju šta će, ali pri tome je nikako niti ne prihvaćaju!

Kod tebe mi je posebno ne jasno, budući prepoznajem domoljublje u tebi, kako ne vidiš te stvari? Osobnog sam stava, da ne postoji tako loša Hrvatska koju bi se smjelo zamjeniti, bilo kakvom drugom zemljom, integracijom, regijom ili čim god već ne! Hrvatska je konstanta, sve ostalo dolazi i odlazi, pa čak i ja i ti ponaosob! Vidiš, ja sam "emotivni Hrvat" i ovu zemlju mogu samo takvog pristupa ljudi graditi a ne neki "interesni Hrvati" ili, još gore, jugonostalgičari! A vjerujem da je većini naroda Hrvatska pri srcu, ali mu se opet, po treći put ponavlja (1918.,1945. i 2000.) da je daje na povjerenje ljudima čiji ona nikada nije bila cilj nego samo sredstvo za ostvarenje svojih bolesnih eksperimeneta!

Sretan Uskrs!


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 12:03

Zvonko@ Hrvatska tek treba biti konstanta,kako ti pokušavaš tvrditi.No za to treba više opstojnosti od 20 godina.Do sada Hrvatska prolazi katarzu osobnih promašaja kroz povijest.Nisu to bile zablude drugih.To su bile zablude samih Hrvata.Ne uvijek sa lošom namjerom.Okolnosti su bile vrlo varijabilne i nije uvijek bilo lako uopće postojati.Danas je slična situacija.Zaista treba imati pameti opstati ali ovako sami sebe uništavati po ovim Hrvatima ili onima,svejedno,to je zločin.Kakva jugonostalgija,to imputiraš,barem za mene.Nema nostalgije ali ima nostalgije za drugačijom Hrvatskom.A to nije jugonostalgija nego zdravorazumski način težnje ka najboljom državom na svijetu.Ovo nema veze sa tom vizijom.Josipović,Mesić,Tuđman..kakve god im namjere bile,samo sapliću noge Hrvatskoj.No Hrvatska će opstati baš zato i baš njima usprkos.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.04.12. 12:27

fluid,
ovo da nema nostalgije za Jugoslavijom sa sasvim konkretnim potezima i akterima, ne mogu vjerovati da ti je to neprepoznatljivo. Jel ti očekuješ da oni to javno izreknu, na način, "da, mi želimo obnoviti Jugoslaviju"!?
Zabrinjava koliko ima nepoznavanja povijesnih činjenica! Jel znaš da su se Titovi komunisti 30-ih godina zajedno sa ustaškim pokretom borili za Hrvatsku izvan ondašnje Karađorđevićeve Juge? Kako objašnjavaš činjenicu da je komunistička partija nakon rata poželjela čak i Bugarsku i Grčku ugurati u svoj Jugokondominij? Pa nije Hebrang ubijen zbog navodnog staljinizma ili prijetnje Titu kao lideru, nego kao komunist koji je prvo bio Hrvat i suverenist a onda revolucionar. Tzv. antifašizam se pojavljuje puno godina kasnije, kada se sravnavala bilanca za ratne odštete prema Njemačkoj! I nemoj biti tako samouvjeren da ovu Hrvatsku, na jednaki način kao i 1918. ili 1945. ne žele izbrisati s političke karte Hrvatske!

Imaš jako dobre tekstove, na fizzit.net-u, od Holjevca. Molim te, pročitaj i neka druga mišljenja...


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 12:46

Zvonko@ Sve što želim reći je da uopće više ne razmišljam o obnovi Jugoslavije.U tome je jedino srpska prijetnja svemu u okruženju.Do toga definitivno više nikada neće doći.Nekako sam uvjeren u to.Bez obzira na namjere i bilo kakve pokušaje bilo koga sa naše ili njihove strane.No da će se morati trgovati,susjedski živjeti to će biti.Kese i politika će biti razdojene,to sam siguran.U teritorijalne aspiracije Srbije i Srba uopće ne sumnjam ali sve će ostati samo na njihovim željama.Kao i talijanskim i inim.No da se bojim ovakvih Hrvata oko uređenja same Hrvatske,to sigurno da.Za 20 godina se obistinila Bušićeva "kletva" o pljački Hrvata nad Hrvatom do neslućenih razmjera.Dakle,mišljenja sam da nema šanse za obnovu Jugoslavije ali za sustavno usporavanje Hrvatske u razvoju,to je evidentno na djelu.Ponajviše mi smeta što to izvode pod geslom domoljublja.Kakvo domoljublje.To je najobičnija pljačka.Dakle najveća smo prijetnja sami sebi.U to sam se uvjerio u ovom razdoblju.Problem je i u tome što ne vidim ni minimum otrežnjenja od pijanstva otimačine i čerečenja Hrvatske iznutra.Promatram Hrvatsku kao komad ribe (keder u ribičkom žargonu) na koji su svi navalili kao morski psi.Jednostavno otkidaju komade onako kako im to omogućuje kvazi-pravni sustav uspostavljen baš u tu svrhu.A za mene začetnik takvog čerečenja,je samo jedan.Ostali su se uklopili.


registracija
6/4/12

keder, 06.04.12. 12:57

fluid i zvonko bi si trebali uzeti negdje sobu


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 13:59

keder@ Ova ti je dobra.Pozdrav!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 06.04.12. 17:52

@Zvonko,
po svojem običaju pišeš debele gluposti - pogotovo da netko od Hrvata želi obnovu Jugoslavije. Možda podsvijesno upravo to Ti želiš pa stalno spominješ jugonostalgičare.
Obnova Jugoslavije?
To je jednako ludo kao da netko traži obnovu Austro-Ugarske monarhije i da Hrvati opet budu sluge Budimpešte i Beča.
Tebi je Zvonko veliki košmar u mozgu kojeg - nažalost - prosipaš po ovom forumu.


registracija
12/1/11

siziff, 06.04.12. 20:39

FLUID.@

Hvala.
Nije neko veliko znanje.
Treba samo molo bolje gledati. Sve je vrlo vidljivo. Vdi se sa mjeseca.
Glede genetike i ostalog; mislim da si na dobrom tragu.
Uz lošu genetiku imali smo i jako slab odgoj. Narod se odgaja kao i dijete, a toga kod Hrvata nije bilo duga stoljeća.. Rezultati su tu.Najviše šta smo postigli u tom smjeru, postigli smo za vrijeme Austro-Ugarske, (pročitaj post iznad, vrlo poučno; sa čime se hrvatski puk hrani ponavljajući floskuletine bez puno pameti i razmišljanja)
Da se i javi nekakav preporoditelj, ala Ataturk kod Turaka, sumnjam da bi šta napravio jer ne bi skupio dovoljan broj ljudi koji bi ga podržali i koji bi mu čuvali leđa. Morao bi gadno kažnjavati, zatvarati i smjenjivati, a za tu vrstu djelatnosti moraš imati osiguranu pozadinu sa većim brojem poštenih ljudi, inaće brzo letiš u nebo
Kada bi se ta maštarija i ostvarila, da skupi kritičnu masu i da zbilja nametne temeljite promjene, trajni rezultati bi (tek) nakon dužeg vremena bili istinski
Kratkoročno; strah od drakonske kazne daje rezultate, ali to ne ostaje za duži rok. Mora ući U KOSTI. Kada se to dogodi, batina više nema puno posla


registracija
12/1/11

siziff, 06.04.12. 21:24

ZVONIMIR@


Tebi također hvala.
Kao šta rekoh u smijeru Fluid@, nije ovo neko otkriće. To se vidi, to se sve zna, samo karavene idu dalje dok psi tule, avaj, uzalud.
Sa tobom se slažem glede kazne, to sam već Fluidu rekao, samo se postavlja pitanje; tko će tu kaznu u našim uvjetima nepristrano i nekorumpirano odrediti, ako sudstvo kao moralna vertikala pokazuje ovakvo lice kakvo gledamo svakodnevno, gdje jedan Lozina sa još stotinjak kloniranik Lozina, pa još parstotinjak pod-Lozina ismjehiva sve ono šta bi sudstvo 21. st. moralo imati kao osnov, KAZNA ZA SVE JEDNAKA.

Ne misliš li kojim slučajem; da smo imali nekih organizatorskih i državnoupravljačkih sposobnosti, oni gore i puk koji ih je birao, da se to nebi pokazalo i odrazilo u ovih dvadeset godinica u nekom drugom svijetlu, nekim drugim rezultatom i sadržajem (?), ili misliš da su ljudski životi u prosjeku dvesto godina, pa mogu bez problema pričekati pravi moment kada će hrvatski brod sa sumanutim kapetanom i pijanom posadom uzeti pravi kurs ?

Nemoj nikada smetnuti sa uma: Na ovom svijetu stalno, samo mijena jest.
Promjene su neminovne u svemu. Društvo se transformira i transformirati će se i u buduće.
Država kao forma je imala svoje vrijeme i svoje mjesto u jednoj fazi razvoja ljudskog roda. To vrijeme je iscurilo. Dolazi vrijeme objedinjenja država u malo širem planu, u planu EU. Poslje, teško je reći kada, to će se desiti na svijetskom planu. SIGURNO. Tu ne treba biti veliki Nostradamus, pa da to predvidi.
Da kojim slučajem, nedaj bog i ne uspije ovo sadašnje ujedinjavanje, budi siguran da će drugo ujedinjenje, u drugom pokušaju sigurno uspjeti
Protiv vremena i protiv promjena nema "živuća sila" nikakve šanse, ma koliko ona nostalgična i konzervativna bila


registracija
11/10/10

agaSovulj, 07.04.12. 09:49

možda neki naši problemi i vuku korijene 100-tinjak godina unazad, ali za trenutne probleme ne treba kriviti daleku prošlost, a pogotovo ne genetiku. Jer ljudi su svugdje isti i mi Hrvati nismo iznimka. Kako inače objasniti radišnost i poštenje Hrvata koji rade drugdje po svijetu? Ili recimo, kako objasniti lopovluk ne-Hrvata u Hrvatskoj? Zar i oni imaju “nepoštena” krvna zrnca.
Tu se radi samo o tome da okviri stvorene države nisu izgrađeni po standardima kakvi postoje u demokratskim zemljama. Prije 20-tak godina imali smo šansu stvoriti pravu državu. Kažem pravu, jer je stvorena država samo u geografskom pogledu. To je važno, ali je isto tako važno, ako ne i važnije, unutarnje uređenje, tj okviri u kojima je ta država trebala ispravno funkcionirati. A o tome se vodilo malo računa. Stvoreno je uređenje koje je odgovaralo isključivo onima na vlasti, uređenje koje je dozvolilo sve, od grabeži pa do ubojstava. A trebalo je stvoriti okvire koji bi odgovarali svim građanima Hrvatske, a ne samo Hrvatima, a pogotovo ne njima 200-tinjak. Kao prvo, trebalo je izglasat dobar ustav i zakone. Zatim je trebalo izgraditi neovisno sudstvo i, naravno, neovisnu policiju, da osiguravaju dosljedno sprovođenje tih zakona. To je osnova SVIH poštenja i radišnosti. Bez toga država ode u propast. I mi svi zajedno s njom.


registracija
12/11/11

Janko1979, 07.04.12. 10:08

Hrvatine sve prodale,ostalo je jos malo.


registracija
9/2/12

bobance, 08.04.12. 20:12

SRETAN USKRS KOMSIJE.


registracija
26/1/08

Rampa, 09.04.12. 17:05

@Bobance

Nema ovdje "komšija"!!

Produži dalje!


registracija
12/12/10

Klarens, 10.04.12. 05:03

Stoko sitnozuba
........................................
Slijepa kuchad rumeno crne koalicije
.......................
Sav ovaj dvadesetogodishnji jad
....................................................
Je nedjelo Lutkarskog kazalishta KPJ
.......................................................
Crne lutke negativci
........................................................
Da li lutka ima dushu
.......................................................
Pitajte Pinocchia
...................................................


registracija
12/12/10

Klarens, 10.04.12. 05:10

Krivousti KOSovac
..........................................
Rasteretio je Evropu od bjelosvjetskih kriminalaca
............................................
Kao neki defektni Feniks
............................................
Cvijeche nacionalizma
..............................................
Za $1 treba upropastiti $1000
....................................................
A to je chisto LJUDOZHDERSTVO !!!!
.....................................................
CRVENO / CRNI VELEIZDAJICE
.................................................................
Pozhderali ste 22 generacije HRVATA
........................................................................
Prokleti i vi svi vashi
...............................................................
Da Bog da da vam se sjeme zatre


registracija
18/2/12

Mirni, 10.04.12. 16:48

Os stoljeća sedmog Hrvatska nema svoje države.Trinaest stoljeća ima tuđu državu, koju smo temeljito krali, varali, poreze neplaćali, hajduci su nam bili nacionalni heroji, turci su nas stalno nabijali na kolce (jer nismo htjeli raditi). I evo ti sada imamo našu državu, ali ostale stare navike i RASPALI PO DRŽAVI. Ostalo nam je eto i sami vidimo što!


registracija
19/7/11

bubba, 10.04.12. 22:34

šteta da baretić nije informiraniji kad piše ovakve članke, pa bi znao da je kardelj uveo više, dvo-stranačje i višestranačke izbore, ali to je funkcioniralo kako funkcionira i dan-danas - uvijek isti foteljaši na vlasti.

"najbolje" iz samoupravljanja je onaj dio koji je u stvari bio skretanje u tržišne odnose i kapitalizam, dok ja doista ne znam što smo to najgore iz kapitalizma usvojili, sva pljačka i beščašće nastali su zato što sud i policija rade po partijskim direktivama, umjesto da provode zakon.

"gadna" strana kapitalizma je da se ne mogu svi poslovi idealno platiti onako kako to stvarno odgovara njihovoj težini i složenosti, ali mi to nismo ni osjetili, jer u državnom sektoru nitko ništa ne radi, a u privatnom su svi oguljeni, zaslužili to ili ne.

u privatnike ne računam odvjetnike, bankare i javne bilježnike, jer sva njihova zarada ovisi isključivo o svakominutnom divlje bezobraznom protežiranju od strane države, da se uvede bilo kakav kapitalizam, 99% njih bili bi zadnji od zadnjih, jer su najnesposobniji i najneobrazovaniji dio društva, uvjeren sam da obrazovanja svakog bravara ili tapetara više vrijedi nego ono 99% odvjetnika i bankara, bilježnike da niti ne spominjem, u državi gdje su zakoni obični kupus smiješno je i postaviti tezu da bilo koji pravnik može biti stručnjak, za prodavanje magle u općoj anrhiji ne treba nikakva stručnost, ali za lijepljenje tapeta i te kako treba.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika