05.04.2012. / 10:49

Autor: Nacional.hr

Veličanstvena "Pasija" velikog Bacha i bezbroj uzvišenih glazbenih doživljaja

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Uroša Lajovica u srijedu 4.4. izvela je jedno od najvećih djela u povijesti glazbe - veličanstvenu Muku po Ivanu Johanna Sebastiana Bacha

ZAGREB - Nakon Mozartova Rekvijema i božićnih napjeva sa svih strana svijeta, Zagrebačka filharmonija nastavila je ovosezonski Bijeli ciklus izvedbom još jednog klasičnog remekdjela: Na Korizmenom koncertu nazvanom Pasija u srijedu 4.4. izvedena je veličanstvena Muka po Ivanu njemačkog genija Johanna Sebastiana Bacha!

Bachov dramatični prikaz posljednjih sati Isusova života uz Zagrebačke filharmoničare predstavili su cijenjeni vokalni solisti: sopranistica Ivana Lazar, međunarodno priznata altistica Bernarda Fink, potom tenori Dejan Maksimilijan Vrbančič i Martin Sušnik te basovi Kay Stiefermann i Berislav Puškarić. U izvedbi su sudjelovali i drugi cijenjeni hrvatski i inozemni glazbenici poput lutnjista Edina Karamazova, violončelista Smiljana Mrčele, slovenskog gambista Domena Marinčiča, čembalista Pavla Mašića i orguljaša Maria Penzara, a pridružili su im se i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić koji je uvježbao Luka Vukšić.

Izvedbom je ravnao ugledni slovenski maestro, prvi gost dirigent Zagrebačke filharmonije u recentnoj sezoni - Uroš Lajovic. Bio je to uzvišeni doživljaj korizmenog vremena i jednog odbez sumnje najvećih djela u cjelokupnoj povijesti glazbe.

Izvedbu je uz brojne druge uzvanike pratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Koncert je protekao u sjećanje na preminulog člana Zagrebačke filharmonije, violončelistaDarka Kovačevića, koji je cjelokupni radni vijek proveo u orkestru Zagrebačke filharmonije. U tom povodu, članovima obitelji i mnogobrojnim prijateljima nazočnima u dvorani, obratio se ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić.

Koncertni niz Zagrebačke filharmonije nastavlja se u petak 13.4. - kada u Plavi ciklus stižu karizmatični estonski maestro Kristjan Järvi i "blistavi" ruski violinist Mihail Simonjan!

Vezane vijesti

Sjajan završetak veličanstvene sezone

Sjajan završetak veličanstvene sezone

U srijedu 6.6. Zagrebačka filharmonija zaključuje 140. jubilarnu sezonu i za tuprigodu u Bijelom ciklusu "Eter" priprema veliku svečanost glazbe.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika