05.04.2012. / 14:32

Autor: Hina

Zagreb uzor gradovima po energetskoj učinkovitosti

Gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja i Tirane potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju čiji je cilj uspostava mreže energetski učinkovitih glavnih gradova u jugoistočnoj Europi istaknuvši primjer Zagreba koji je najdalje odmakao u provedbi programa energetske učinkovitosti.

Milan BandićMilan BandićGradonačelnici i zamjenici gradonačelnika Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja i Tirane potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju čiji je cilj uspostava mreže energetski učinkovitih glavnih gradova u jugoistočnoj Europi istaknuvši primjer Zagreba koji je najdalje odmakao u provedbi programa energetske učinkovitosti.

Projekt usmjeren na racionalno korištenje i upravljanje energetskim resursima posebice na području stanogradnje, javne rasvjete i gradskog prijevoza realizira se na temelju pisma namjere koje je 2009. godine potpisano u Zagrebu i kojega podupiru ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj Njemačke, Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) i grad Freiburg koji prednjači u provedbi projekata energetske učinkovitosti, posebice na planu uporabe obnovljivih izvora energije.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je kako je u cijelom projektu uzor svima postao Zagreb koji je za protekle tri godine najdalje odmakao u provedbi programa energetske učinkovitosti.

"Sve veće cijene energije, sigurnost opskrbe energentima i ograničenost zaliha samo su neki od izazova s kojima se moramo suočiti i na koje zajednički moramo naći odgovore", kazao je Behmen.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je podsjetio kako je glavni grad Hrvatske, uz potporu Freiburga i GIZ-a, stručno i organizacijski pomagao razvitak odgovarajuće upravne strukture u Sarajevu, Podgorici i Skoplju te im je prenio svoja iskustva na planu energetski održivog razvoja.

Tako su, među ostalim, izrađeni zajednički akcijski planovi energetski održivog razvoja do 2020. godine, ustrojene potrebne organizacijske cjeline u gradskim upravama te izrađeni registri emisije CO2.

"Danas potpisanim memorandumom stvaramo preduvjete za utemeljenje stalne mreže energetski učinkovitih glavnih gradova jugoistočne Europe", kazao je Bandić.

Istaknuo je kako je riječ o dugoročnom projektu koji traje daleko dulje od mandata jedne gradske uprave pa je stoga važno održati kontinuitet cijelog procesa.

Bez obzira na napore i ulaganja koja treba realizirati korist je nedvojbena, smatra Bandić zaključujući kako je nemjerljiva korist koja će proisteći iz financijskih ušteda i smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Sudinici potpisivanja sarajevskog memoranduma istaknuli su kako je mogućnost suradnje otvorena i svim drugim glavnim gradovima jugoistočne Europe koji još nisu pristupili projektu uspostave energetske učinkovitosti.

Vezane vijesti

Trogodišnji rezultati vladina programa "Dovesti svoju kuću u red"

Trogodišnji rezultati vladina programa "Dovesti svoju kuću u red"

Voditeljica vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" Vlasta Zanki rekla je da su njegovi najvažniji rezultati uključivanje gotovo 8000 djelatnika… Više

Komentari

registracija
26/2/12

okvardz, 06.04.12. 09:18

a milan je uzor stevi karapandži kako se kuhinjom može odlično živjeti, bez rada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika