05.04.2012. / 17:24

Autor: Hina

Titanic pod UNESCO-ovom zaštitom

Ostatci Titanica, koji je prije stotinu godina potonuo nakon sudara s ledenjakom u sjevernom Atlantiku, odsad su pod zaštitom UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, priopćila je u četvrtak ta organizacija.

Ostaci TitanicaOstaci TitanicaOstatci Titanica, koji je prije stotinu godina potonuo nakon sudara s ledenjakom u sjevernom Atlantiku, odsad su pod zaštitom UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, priopćila je u četvrtak ta organizacija.

"Stotinu godina nakon potonuća, ostatci broda su pod zaštitom UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine", priopćio je UNESCO.

"Ostatci Titanica leže na dubini od 4000 metara. Budući da su u međunarodnim vodama, nijedna država ne može zatražiti isključivo pravo nad nalazištem", podsjetio je UNESCO.

"Sve dosad Titanic nije bio zaštićen tom konvencijom jer se ona odnosi samo na nalazišta starija od stotinu godina", priopćio je UNESCO, dodajući kako sada potpisnice te konvencije mogu zabraniti uništavanje, pljačkanje, prodaju i dijeljenje predmeta pronađenih na mjestu potonuća te poduzeti sve mjere kako bi zaštitile ostatke.

Konvenciju je potpisala 41 zemlja radi zaštite podvodnoga kulturnog naslijeđa, a primjenjuje se od 2. siječnja 2009.

Titanic je potonuo na prvoj plovidbi iz Southamptona u New York pošto se u noći s 14. na 15. travnja 1912. sudario s ledenjakom, a poginulo je od 1500 od 2200 ljudi.

Vezane vijesti

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

U sklopu međunarodnog sajma turizma CroTour, 10.5.2012. u 19.00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, organizatori projekta MATERINA… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika