Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Robert Bajruši

Uoči Croatia Summita

Ministrica Pusić - prijateljica Sirije

Pozivom na summit u Dubrovniku uz svjetske političke lidere i šefova pet utjecajnih arapskih država Vesna Pusić želi etablirati Hrvatsku kao faktor stabilnosti na južnom Mediteranu

Sirijske izbjeglice u
jordanskom glavnom gradu Ammanu u molitvi prije demonstracija protiv diktatora Bashara al-AsadaSirijske izbjeglice u jordanskom glavnom gradu Ammanu u molitvi prije demonstracija protiv diktatora Bashara al-Asada“Došlo je vrijeme da imamo vanjsku politiku i prestanemo biti zemlja promatrač. Jasno je da u velikim svjetskim krizama nećemo biti u prvom redu, ali Hrvatska treba sudjelovati kad se odlučuje o važnim međunarodnim temama, jer to su i naši problemi”, rekla je ovih dana Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, u razgovoru za Nacional. Početkom srpnja u Dubrovniku će se održati Croatia Summit 2012 na koji su Zoran Milanović i Vesna Pusić pozvali premijere i ministre vanjskih poslova zemalja članice Europske unije, SAD-a, Rusije, Njemačke, Francuske, Turske i susjednih balkanskih država.

Ali ono po čemu će se ovogodišnji Croatia Summit razlikovati od prethodnih odluka je da se u Dubrovnik pozovu politički lideri pet utjecajnih arapskih država - Egipta, Libije, Tunisa, Maroka i Alžira. Pozivajući ih u Dubrovnik, Vesna Pusić planira dodatno etablirati Hrvatsku na međunarodnoj sceni, ovaj put kao stabilizacijski faktor na južnom Mediteranu. Nije najvažniji podatak kako postoji mogućnost da u Dubrovnik stignu Hillary Clinton, Sergej Lavrov i glavni tajnik NATO-a Anders Fog Rassmusen, nego je kudikamo značajnija namjera da se Hrvatska na najširoj međunarodnoj razini promovira u mediteransku zemlju od koje trebaju učiti države koje tek čeka tranzicija u koliko-toliko normalna društva.


Od Srbije i Bosne i Hercegovine pa do Egipta i Tunisa, na temelju iskustava što ih je Hrvatska stekla u pregovorima s Europskom unijom, svi oni mogu ponešto naučiti o izgradnji demokratskih institucija. “Ove države upravo provode reforme i grade institucije i vjerujem da im naša iskustva mogu pomoći”, rezonira ministrica Pusić. Uspije li njezin ambiciozni plan, ovogodišnji Croatia Summit trebao bi pozicionirati Hrvatsku kao malu, ali važnu zemlju, koja je u stanju postati faktor stabilnosti na području Mediterana.

UOSTALOM, POČETKOM prošlog tjedna Vesna Pusić vratila se iz Istanbula, gdje je sudjelovala na konferenciji Prijatelji Sirije, koja okuplja zemlje koje podržavaju političke promjene i odlazak s vlasti diktatora Bashara al- Asada. Prije toga šefica hrvatske diplomacije otputovala je u Washington, gdje je s Hillary Clinton razgovarala o angažmanu HV-a u Afganistanu, a na konferenciji za novinare, posve neočekivano, otvorila temu zaštite tamošnjih žena nakon odlaska NATO-ovih snaga. Nakon Washingtona, o Afganistanu je raspravljala i s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Fogom Rassmusenom. Diplomatski angažman oko sirijske pobune, prava žena u Afganistanu i stabilizacije prilika u arapskim zemljama potvrda su nove međunarodne strategije koju kao ministrica vanjskih poslova nastoji provesti Vesna Pusić. Njezina koncepcija stubokom se razlikuje od neangažirane politike kakvu je vodio Gordan Jandroković, u čijem se mandatu, prilikom većih međunarodnih kriza, sve uglavnom svodilo na ponavljanje stajališta SAD-a i Europske unije. Premda ni to nije bilo sasvim loše, jer Hrvatska se, barem, nije zamjerala euroatlantskim saveznicima, takva vanjska politika bila je neprepoznatljiva i, de facto, nije ni postojala. Jedina važnija odluka bilo je slanje kontingenta Hrvatske vojske u Afganistan, čime su ispunjene obaveze prema saveznicima u NATO-u.

HDZ-ova diplomacija izbjegavala je formulirati jasnu politiku, a kamoli umiješati se u rješavanje glavnih međunarodnih pitanja, poput zauzimanja jasnih vlastitih stajališta o Arapskom proljeću ili sudjelovanja u vojnoj intervenciji protiv režima Moamera Gadafija. Već prvih sto dana kao šefica diplomacije Vesna Pusić pokrenula je značajne (iako u većem dijelu medija nezamijećene) promjene u hrvatskoj vanjskoj politici. Pritom je za svoju novu strategiju uspjela pridobiti premijera Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića, koji su joj hijerarhijski nadređeni. Diplomatska doktrina ministrice Pusić svodi se na to da se Hrvatska mora na prepoznatljiv način angažirati u međunarodnoj politici. Sukob u Siriji, ljudska prava u Afganistanu i unutarnja demokratizacija arapskih država tri su područja na kojima je ministrica vanjskih poslova odlučila iskušati novu hrvatsku diplomatsku doktrinu.

KAO SUDIONICA SKUPINE Prijatelji Sirije, Vesna Pusić je u ime Republike Hrvatske na konferenciji u Istanbulu, zajedno s još 80 država, osudila nasilje koje provodi sirijski režim i zatražila trenutačnu i potpunu provedbu mirovnog plana posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Annanov plan trebao bi osigurati uvjete za prekid nasilja, humanitarnu pomoć, politički dijalog i početak demokratske tranzicije. U Istanbulu je Vesna Pusić predložila energičan angažman međunarodne zajednice u Siriji i trenutačnu provedbe plana bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Također je istaknula značaj zajedničkog djelovanja sirijske oporbe u zemlji i inozemstvu, koja u svoje redove treba uključiti i predstavnike svih etničkih i vjerskih skupina, čija prava moraju biti zaštićena u novoj demokratskoj Siriji. Izrazila je i spremnost Hrvatske za međunarodni angažman, ali i očekivanje da će biti zaštićeni ekonomski interesi inozemnih investitora u Siriji.

TREBA PODSJETITI da su Prijatelji Sirije prvi sastanak održali u veljači ove godine u Tunisu, kad je od sirijskog predsjednika Bashara al-Asada zatražen trenutačni prestanak nasilja nad civilima i omogućavanje dostave međunarodne humanitarne pomoći. Tom prilikom u Tunis nije pozvana hrvatska delegacija, ali u manje od dva mjeseca situacija se promijenila: Milanovićeva vlada naredila je obustavu Ininih aktivnosti u Siriji i eksplicitno poduprla inicijative koje vode prema smjeni režima Bashara al-Asada. Umjesto da izbjegava zauzeti jasan stav kao u vrijeme iračkog rata ili angažirati se prilikom intervencije u Libiji, sad se hrvatska diplomacija nedvosmisleno svrstala uz protivnike sirijskog režima. Iako je tako, na određeno vrijeme, ostala bez značajnih poslova i financijske dobiti, dugoročno se potvrdila kao vjerodostojan partner, koji vodi principijelnu politiku. Osim toga, u hrvatskoj vladi su sigurni da će Assadov režim prije ili poslije popustiti. Unatoč ppodršciRusije, sirijsko vodstvo neće dugoročno moći izdržati međunarodnu izolaciju i morat će popustiti. Kad se to dogodi, Bivša premijerka s Borutom Pahorom na prošlogodišnjem
Croatia Summitu u DubrovnikuBivša premijerka s Borutom Pahorom na prošlogodišnjem Croatia Summitu u DubrovnikuHrvatska će imati legitimitet da zatraži natrag poslove za Inu, a vjerojatno i druge kompanije koje će htjeti poslovati u Siriji. Hrvatska vanjska politika trebala bi biti principijelna i kad je u pitanju rješavanje krize u Afganistanu. Koliko god je tamošnji kontingent HV-a više puta dobio pohvale za dosadašnje rezultate, ipak je to mala vojna jedinica, koja nema velik utjecaj na sigurnosnu situaciju i rat protiv talibana. No radi međunarodnog pozicioniranja jako je važna odluka hrvatske vlade da HV, bez obzira ne opasnost od eskalacije tamošnjeg sukoba, ostaje u Afganistanu do 2014., za kad je predviđen odlazak postrojbi NATO-a i predaja ovlasti lokalnim vojno-policijskim snagama.

Da nova hrvatska vlada kani ostati saveznik Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdio je i sastanak Hillary Clinton i Vesne Pusić. U State Departmentu je Vesna Pusić najavila ostanak HV-a u Afganistanu, a prema informacijama kojima raspolaže Nacional otvoreno je lobirala i da američka vlada počne snažnije zagovarati ulazak Bosne i Hercegovine na summitu NATO-a u svibnju u Chicagu, gdje će svoju ulogu imati i Hrvatska kao punopravna članica te euroatlantske organizacije. Zbog dugogodišnje političke krize i uglavnom nefunkcionalnih državnih institucija NATO je suspendirao pristupni proces Bosne i Hercegovine. S hrvatskog gledišta, odnosi sa Sarajevom prvorazredan su interes i zato je Vesna Pusić lobirala kod Amerikanacau korist BiH. Hrvatska želi mirno susjedstvo, a to se može postići ulaskom Bosne i Hercegovine u demokratsku sigurnosnu organizaciju kakva je Sjevernoatlantski savez. Nije nevažno da ova doktrina ukazuje na jasnu razliku u politici Hrvatske i Srbije. Jer dok Srbija otvoreno podržava Republiku Srpsku i tamošnjeg secesionističkog lidera Milorada Dodika, Hrvatska uz pomoć međunarodne zajednice pokušava pomoći u stabilizaciji Bosne i Hercegovine. Ipak, Afganistan je puno važnija tema za odnose Hrvatske i SAD-a. “Hrvatska želi s Amerikom nastaviti partnerstvo u misiji u Afganistanu i stoga sam predložila i angažiranje civila za pomoć u obrazovanju žena i djece”, glasila je službena izjava hrvatske šefice diplomacije nakon susreta s Hillary Clinton u Washingtonu. U razgovoru za Nacional objasnila je zbog čega sve češće upozorava na pitanje žena u Afganistanu, što je tema koju izbjegava većina zapadnih političara: “Sve se svodi na činjenicu da je Hrvatska država i kao takva treba voditi autonomnu vanjsku politiku. A u Afganistanu postoji ozbiljna opasnost za žene koje će ostati u toj zemlji nakon odlaska međunarodnih vojnih snaga. Moji zahtjevi da se međunarodna zajednica i nakon 2014. nastavi brinuti o Afganistankama rezultat je stajališta da te žene ne smiju postati žrtve političkih okolnosti”, objasnila je Vesna Pusić za Nacional.

SLIČAN STAV zastupala je i na sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Osim što je najavila da će se hrvatski kontingent u Afganistanu početi smanjivati tijekom 2014., i u Bruxellesu je otvorila pitanje održivih promjena obrazovanjem žena i djevojčica u Afganistanu, kao faktorom trajne održivosti promjena. Treba biti realan. Hrvatska je mala država, koja tek pokušava prevladati gospodarske teškoće i potom se kvalitetnije pozicionirati na međunarodnoj sceni. Prvih sto dana nove diplomacije pokazalo je u kojem se smjeru namjerava razvijati vanjska politika u mandatu Vesne Pusić. Rezultati će biti vidljivi za nekoliko godina, ali već sad je izvjesno da Hrvatska ima novu, vrlo ambicioznu strategiju.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
13/1/11

Fenris, 15.04.12. 08:05

pa lijepo... nadajmo se uspjehu :-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika