07.04.2012. / 19:44

Autor: Hina

Ništa od Međunarodne nacionalističke konferencije

Međunarodna nacionalistička konferencija najavljena za 13. travnja u Zagrebu neće biti održana u prostorijama Matice hrvatske jer je ta nacionalna kulturna ustanova nakon niza negativnih reakcija, uključujući i vladinu, otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije Hrvatskoj čistoj stranici prava (HČSP).

Josip Miljanić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)Josip Miljanić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)Međunarodna nacionalistička konferencija najavljena za 13. travnja u Zagrebu neće biti održana u prostorijama Matice hrvatske jer je ta nacionalna kulturna ustanova nakon niza negativnih reakcija, uključujući i vladinu, otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije Hrvatskoj čistoj stranici prava (HČSP).

Nakon što je objavljena vijest da će u Zagrebu 13. travnja u Matici hrvatskoj biti organizirana međunarodna nacionalistička konferencija i dan kasnije u povodu godišnjice presude hrvatskim generalima u Haagu mimohod Zagrebom pod nazivom "Za generale" na društvenim mrežama i u medijima uslijedile su brojne reakcije protiv tog skupa i njegova održavanja u prostorijama Matice hrvatske.

Vlada je na twitteru napisala da sa sigurnošću može reći da nikakva manifestacija takvog karaktera neće biti financirana od strane Vlade, ali da se sve još provjerava pa moli za strpljenje. Navela je također da Ministarstvo kulture provjerava odluke financiranja i da je zgroženo informacijama iz medija.

Kasno popodne HČSP je izvijestio da im je Matica hrvatska otkazala dvoranu koju je zakupila za 13. travnja.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić potvrdio je da se razgovaralo s predstavnicima HČSP-a o iznajmljivanju prostora ali je naglasio da Matica ne iznajmljuje prostor za političke skupove. "Posve je sigurno da tog skupa u Matici neće biti", rekao je Zidić za zagrebački Radio 101.

Matica hrvatska potom se našla na meti HČSP-a koji ju je prozvao da "ničim ne zaslužuje svoje časno ime pa je žurno u strahu od partijske kritike otkazala dvoranu".

Tu instituciju prethodno su prozvali građani i grupe na društvenim mrežama nezadovoljni što se u prostorijama Matice hrvatske, koja se financira iz državnog proračuna i predstavlja kao vodeća kulturna institucija u zemlji, trebao održati skup ekstremnih nacionalista i neonacista iz nekoliko europskih zemalja.

Građanska akcija poručila je kako je mimohod tek "umotana fašistička manifestacija" i da će s ostalim grupama dati svoj doprinos da se taj mimohod zaustavi, ako treba i fizički postavljanjem živoga zida.

Crvena akcija navela je da bi na tom "naci-skupu", uz HČSP koji se voli predstavljati kao "prvak ekstremne desnice u Hrvatskoj", trebala biti i Nacionaldemokratska stranka Njemačke, "legalni organ njemačkog nacističkog pokreta i stranka koja je izravno povezana s nedavno otkrivenim brutalnim ubojstvima koja je počinilo tzv. nacionalsocijalističko podzemlje". Među sudionicima bi trebala biti i "zloglasna mađarska fašistička stranka Jobbik, koja osim progona Roma i drugih manjima zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja uključujući i više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta koja otvoreno negira Holokaust i brani kvislinški višijevski režim".

Iako se te stranke reklamiraju kao "nacionalističke" koje tobože prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled jasno pokazuje kako je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti i "legalnim krilima" pokreta izravno odgovornih za fašističke zločine danas, kaže Crvena akcija.

HČSP je nakon tog priopćenja prozvao Crvenu akciju da pod krinkom 'zabrinutih građana' na sav glas 'laje' protiv legitimne i legalne Hrvatske čiste stranke prava, te njezine međunarodne konferencije i mimohoda za nepravedno osuđene generale.

"Neki hrvatski mediji tu neregistriranu udrugu, znakovita imena, stavljaju pod znak ravnopravnog i legitimnog predstavnika građana hrvatske, koji se tobože suprotstavljaju neonacizmu i fašizmu koje producira HČSP", priopćila je ta stranka.

Komunikacija koja se putem medija i društvenih mreža danas odvijala između tih ideološki suprotstavljenih aktera protekla je uz međusobne uvrede.

HČSP je najavio da je tema skupa "Važnost povezivanja nacionalista Europe" o kojoj će kao domaćini govoriti Josip Miljak, Frano Čirko te Tomislav Sunić, te gosti iz srodnih organizacija iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Belgije, Francuske, Njemačke i Austrije. Za dan nakon konferencije, HČSP je najavio mimohod kojim želi jasno reći što misli o presudi hrvatskim generalima, a na kojem bi trebao govoriti i umirovljeni general HV-a Željko Glasnović.

Na web stranicama su objavili kako će se, unatoč otkazivanju dvorane, konferencija ipak održati, a naknadno će objaviti gdje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 07.04.12. 21:52

HČSP i njihovi gosti mogu samo naštetiti generalima.


registracija
14/11/07

laufer, 07.04.12. 23:17

Eto malo reklame za marginalnu grupicu luzera.


registracija
20/8/10

McCoy, 08.04.12. 18:28

"...nakon niza negativnih reakcija, uključujući i vladinu, otkazala gostoprimstvo organizatoru konferencije Hrvatskoj čistoj stranici prava (HČSP)."

Nakon? Znaci da nije bilo takvih reakcija, ne bi otkazali gostoprimstvo? A niko se ne pita zasto su im uopste i ponudili isto?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika