07.04.2012. / 21:21

Autor: Hina

Rusija se pridružila Europi u misiji na Mars

Rusija će se pridružiti Europskoj svemirskoj agenciji u lansiranju rakete prema Marsu na kojem će se u uzorku tla tražiti znakovi života, pošto se iz tog projekta povukla američka NASA, objavila je ruska svemirska agencija.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRusija će se pridružiti Europskoj svemirskoj agenciji u lansiranju rakete prema Marsu na kojem će se u uzorku tla tražiti znakovi života, pošto se iz tog projekta povukla američka NASA, objavila je ruska svemirska agencija.

Unatoč opisu projekta EcoMars kao Svetoga grala istraživanja Marsa, NASA je u veljači izašla iz toga projekta teškog 1,3 milijarde dolara, uz obrazloženje da nema dovoljno novca, te da joj je fokus rada promijenjen.

Europa nije imala previše izbora i okrenula se Rusiji i Kini da dobije raketu koja će lansirati misiju od dva svemirska broda za uzimanje i donošenje uzorka tla s Crvenog planeta na Zemlju.

Lansiranja se očekuju u 2016. i 2018. godini.

Direktor Ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin i šef europske agencije ESA-e Jean-Jacques Dordain nakon razgovora u Moskvi najavili su suradnju na tome projektu, rekla je Popovkinova glasnogovornica.

ESA nije komentirala tu vijest uz obrazloženje da je riječ o veoma osjetljivu pitanju.

Još je ostalo previše nejasnoća u vezi s opsegom ruske suradnje i sa ruskom spremnošću da podijeli i financijski teret.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika