08.04.2012. / 07:00

Autor: Hina

Kardinalova čestitka

Sretan Uskrs ljudima dobre volje!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u uskrsnoj čestitki da je Krist Bog života, unatoč industriji smrti, da je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u uskrsnoj čestitki da je Krist Bog života, unatoč industriji smrti, da je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti.

Kazavši da je bliz s onima, koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvuju u odgoju i obrazovanju, poručio je: "Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje".

U uskrsnoj čestitki upućenoj posredstvom elektroničkih medija, zagrebački nadbiskup poručio je neka riječ ove uskrsne čestitke odjekne i u nosivim institucijama hrvatskoga društva i u srcima najodgovornijih za postavljanje i čuvanje temelja pravednosti, zajedništva i solidarnosti u Hrvatskoj.

Kazavši da je Krist po svojem uskrsnuću postao temelj i graditelj života, kao i povijesti čovječanstva, istaknuo je: "On je kamen što ga mi graditelji ljudskoga društva često odbacujemo, a Bog ga je postavio kao zaglavni, ključni kamen, koji drži cijelu građevinu. Koliko god naprezali snage i trudili se ostvarivati nove zamisli, bez Boga ćemo se trajno susretati sa svojom nemoći da damo odgovor na pitanja koja se gomilaju oko nas i koja se rađaju u nama", naglasio je kardinal Bozanić, poručivši da je uskrsli Isus dohvatljiv samo u osobnome susretu i u prihvaćanju Božje riječi.

"Uskrsli dolazi k nama sa svojim Duhom, svojom snagom, svojim svjetlom, svojom jasnoćom, svojom životnošću. On je Bog prisutni i živi. On je naš prijatelj. On je Bog prisutni unatoč sveprisutnoj buci glasnika smrti koji u današnje vrijeme žele zatrti nadu i uništiti vjeru u to da je svaki čovjek dijete Božje i kao takav pozvan na vječni život koji počinje već na ovoj zemlji. On je Bog živi i Bog života, unatoč industriji smrti koja pod maskom borbe za ljudska prava, ozakonjuje i opravdava uništavanje ljudskoga života na samom njegovom početku. On je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti", navodi se, uz ostalo, u uskrsnoj čestitki kardinala Bozanića.

"Uskrs je radostan u svojoj otajstvenosti koja pokazuje neizrecivost bogatstva u siromaštvu koje nosi svaki čovjek. Stoga, moje su misli i molitve poglavito uz one koji su najprisnije združeni Kristu Patniku. Mislim na bolesne i starije koji teško podnose križ nemoći i teret godina; na tužne kojima je smrt oduzela zemaljsku blizinu najdražih; na one kojima je narušeno povjerenje u ljude i poljuljana nada; i na sve one koji ne vide smisao svoga križa i patnje", rekao je kardinal poručivši: Imajte snage pogledati na Kristov križ, da biste vidjeli Isusa koji je došao radi vaše muke.

"Bliz sam Vama koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvujete u odgoju i obrazovanju. Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje", poručio je.

Zaželjevši sretan Uskrs mladima, kardinal je rekao da s udivljenjem gleda njihovo sve snažnije traženje Boga te sve primjetniju privrženost Crkvi. "Ne bojte se težiti prema zreloj vjeri, a potičite na dobro i one koji se ne usude približiti Isusu i vidjeti da je njegov grob prazan".

Kardinal Bozanić je zaželio je svim vjernicima koji ispovijedaju vjeru u Isusovo uskrsnuće blagoslovljen Uskrs te sretan Uskrs svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života.

Vezane vijesti

'Broj nezaposlenih više nije taboo'

'Broj nezaposlenih više nije taboo'

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić u čestitki u povodu Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja ističe da je, 126 godina od čikaških… Više

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 08.04.12. 09:21

Hvala, ali baš sam nekako mrzovoljan jutros... jel to vrijedi onda i za mene? ;-)


registracija
23/1/12

maremare, 08.04.12. 09:42

zar nije pohlepa sva imovina crkve, Srakić voli zlato, srebro, kuhani bagrem


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 08.04.12. 10:24

Ništa gadljivije kad sirotinji....čestita onaj koji skriva zlostavljanje djece po crkvama.....ustašoid.....čovjek koji živi u izobilju....a ti isti kojim on čestita muku muče kako iz dana u dan priživjeti? Čestitke uputi ustašama,adzuvanima i onim koji dječicu zlostavljaju po crkvenim odajama,a nama ostalim ne!


registracija
26/11/09

CH2710, 08.04.12. 10:52

Stara popovska: Tko tebe kamenom... ti njega kruhom...

...a danas popovi dodaju: ...samo pazi da kruh bude star najmanje 3 mjeseca-;)


registracija
10/2/12

Hazu, 08.04.12. 11:54

Dobro je rekao Sretan Uskrs ljudima DOBRE VOLJE,jesu to oni koji mrze sve katoličko pod izgovorom kako su neki okaljali crkvu i sad bi ovi dajguzi Crkvu uništili.
Oni su ljudi od krvi i mesa ,ali da kazniti treba i maknuti iz javnosti te bolesne ljude,jer to je bolest da treba.
Ali najviše mi se gade kao i ovima tko im čestita meni se gade ovi pravdoljupci koji sebe vide kao anđele bezgrešne,a zna se tko su


registracija
10/2/12

Hazu, 08.04.12. 11:54

Sretan Uskrs ljudima dobre volje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika