08.04.2012. / 13:17

Autor: Hina

Agencija Yonhap: Pjongjang planira novi nuklearni pokus

Sjeverna Koreja osim što namjerava lansirati satelitsku raketu usprkos rezoluciji UN-a, priprema i treći test nuklearnog oružja, objavila je južnokorejska agencija Yonhap u nedjelju.

Južna Koreja strahuje od nuklearnog napadaJužna Koreja strahuje od nuklearnog napadaSjeverna Koreja osim što namjerava lansirati satelitsku raketu usprkos rezoluciji UN-a, priprema i treći test nuklearnog oružja, objavila je južnokorejska agencija Yonhap u nedjelju.

Pozivajući se na neidentificirane obavještajne izvore, Yonhap prenosi kako Sjeverna Koreja "u tajnosti priprema nuklearni pokus" na istoj lokaciji na kojoj je izvršila i prva dva testa.

Yonhapov izvor izvješćuje kako satelitske snimke pokazuju da radnici na sjeveroistoku Koreje kopaju tunel u gradu Punggyue-ri u okrugu Kilju, kao dodatak rudnicima u kojima su, kako zapad smatra, izvršeni nuklearni pokusi 2006. i 2009. godine.

"Potvrdili smo da je rad na iskapanju stigao u finalnu fazu", citira agencija obavještajni izvor i navodi kako satelitske snimke pokazuju gomile iskopane zemlje i pijeska na ulazu u tunel.

Režim u Pjongjangu koji se prije tri godine povukao iz šesterostranih pregovora o prekidu razvoja svog nuklearnog programa, u veljači je pristala prekinuti nuklearne pokuse, obogaćivanje urana i lansiranje raketa dugog dometa u zamjenu za humanitarnu pomoću hrani i lijkeovima, otvorivši tako put mogućem ponovnom uspostavljanju pregovora.

U međuvremenu je otkriveno da Pjongjang tajno planira lansiranje rakete ovoga mjeseca, vjerojatno između četvrtka i sljedećeg ponedjeljka. Pjongjang tvrdi da će raketa samo lansirati meteorološki satelit u orbitu, međutim Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da je u pitanju pokus balističkog projektila.

Dva prethodna pokušaja lansiranja raketa dugog dometa nisu uspjela, ali Washington tvrdi da raketni program Sjeverne Koreje rapidno napreduje i da bi za manje od pet godina mogao zaprijetiti američkom kontinentu.

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika