08.04.2012. / 19:12

Autor: Hina

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Sjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice koja smatra da se zapravo radi o pokusnom lansiranju balističkog projektila, izvijestili su u nedjelju strani novinari iz svemirskog centra u Tongčang-riju.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice koja smatra da se zapravo radi o pokusnom lansiranju balističkog projektila, izvijestili su u nedjelju strani novinari iz svemirskog centra u Tongčang-riju.

Sjevernokorejske vlasti prvi su put dopustile stranim novinarima i izvjestiteljima obilazak novog svemirskog centra izgrađenog na poluotoku Čolsanu, od kineske granice udaljenom oko 50 km. Do centra su prebačeni posebnim vlakom.

Političkom odlukom o dopuštenju novinarskog posjeta centru, sjevernokorejske vlasti žele pokazati da raketa Una-3 nije balistička raketa, kako smatraju i tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici, osobito Južna Koreja i Japan.

Novinarima je dopušteno da se približe na 50 metara od lansirne rampe, a lansiranje rakete predviđeno je u razdoblju između 12. i 17. travnja.

Raketa visoka 30 metara, promjera 2,5 metra trebala bi u orbitu izbaciti satelit za promatranje Zemlje, kojim će se omogućiti informacije o obradivim površinama, o šumama te o prirodnim resursima Sjeverne Koreje. Strani izvjestitelji su izbliza pogledali i satelit težak 100 kg, opremljen s pet antena i solarnim pločama.

SAD i saveznici optužuju Sjevernu Koreju da se sprema za pokus lansiranja balističke rakete.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika