09.04.2012. / 10:15

Autor: Deutsche Welle

DW

Neka nova Kolumbija

Da Kolumbija nije više što je bila mogu se uvjeriti svi koji ju posjete. Sliku o zemlji mafije i droge polako zamjenjuje slika jedne moderne zemlje u koju sve više dolaze i strani ulagači kao i sve više turista

Bogota (Wikipedia)Bogota (Wikipedia)Za 30 minuta, pomakli smo se svega 200 metara. U Bogoti lijeva kiša „kao iz kabla“, promet je gotovo u potpunosti kolabirao. Ceste su preplavljene, rupe na njima su dimenzija pravih kratera u koje čak i propadaju manji automobili. No, Kolumbijanci sav ovaj zastoj podnose s dostojanstvom i nevjerojatnim strpljenjem. Nije ni čudo – ovakvi prizori odigravaju se ovdje svakodnevno. Dva sata vožnje od relativno centralno smještene četvrti pa sve do glavnog trga je prosjek koji svatko mora uračunati. A ukoliko još i kiši, tada je naravno potrebno još više vremena i još više živaca.

Strani ulagači, prije svih - Nijemci

No, onda odjednom, doslovno iz vedra neba, oblaci nestaju i kiša prestaje. Kraljevski vrhovi Anda kojima je Bogota okružena pojavljuju se u novom sjaju i obasjani suncem. U tom trenutku konačno ulazimo u centar grada; butici Prade, Bossa, Guccija, automobili najskupljih kategorija ulaze u parkirališta. Znamo da Mercedesi i Audiji ne oslikavaju pravu sliku Kolumbije, no usprkos tome, oni jasno označavaju nešto drugo: u ovoj zemlji se upravo događa pravo ekonomsko čudo. Gospodarski razvoj je u usponu i iznosi godišnje oko 6 posto. „To ne vrijedi samo za Bogotu. Cijela regija trenutno cvate. Razvoj i uspon su ne samo u uzletu već su i stabilni“, objašnjava nam Thomas Voigt, voditelj njemačko-kolumbijske trgovačke komore. Navodi kako Kolumbija sa svoja 42 milijuna stanovnika za strane ulagače postaje sve privlačnija. „Ona ima izlaz na Tihi ocean i na Karipsko more, u susjedstvu ima Brazil, Peru, Panamu, Ecuador i Venezuelu. To znači da je pristup tržištu jednostavniji nego primjerice u Brazilu a i carine su niske, za neke proizvode ih čak niti nema. Sredinom godine će na snagu stupiti i ugovor o slobodnoj trgovinskoj razmjeni sa zemljama Europske unije“, dodaje Voigt.

A od zemalja EU-a koje već sada trguju s ovom južnoameričkom zemljom, Njemačka se nalazi na prvom mjestu. Ona joj je takoreći najvažniji europski partner. Ovih dana otvoren je pogon za montažu automobilskog koncerna Mercedes. „Sva poduzeća koja su ovdje aktivna, dobro zarađuju. Svaki proizvod koji se nađe na tržištu može se prodati. Ovakvu situaciju smo u Njemačkoj imali 50-tih godina prošlog stoljeća“, kaže Voigt. Ovakve informacije zvuče u prvom trenutku čudno. Kolumbiju se još uvijek prvenstveno povezuje s mafijom, ubojstvima, drogom. Godinama je osim toga borba sada već preminulog predsjednika Uribea s terorističkom organizacijom FARC kao i s raznim kartelima droge, zemlju držala u izvanrednom stanju. Godinama ovdje gotovo da nije ni bilo turista; Kolumbija je slovila za jednu od najopasnijih zemalja na svijetu.

Naoružani vojnici na ulicama

Danas se od svega toga još malo osjeća. Sigurnosna situacija u Bogoti nije ništa bolja ili lošija od ostalih velegradova Latinske Amerike – tako barem stoji na stranicama njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Na ulicama i cestama mogu se još uvijek vidjeti teško naoružani vojnici koji zaustavljaju vozila, vrše kontrole. Ali ima i onih koji putnicima žele zaželjeti samo ugodan dan.

U posljednje vrijeme popravili su se u odnosi između Kolumbije i Venezuele kao i s Ecuadorom. No konzervativni Juan Manuel Santos, predsjednik zemlje ne ulaže samo u dobrosusjedske odnose već i u gospodarski napredak s ciljem da svoju zemlju pretvori u regionalno gospodarsko središte. Grade se i nove prometnice, moderniziraju se i javna prometna sredstva.

Njemački investitori sve češći

Što se njemačkih ulagača tiče, oni u Kolumbiji postaju sve brojniji. U ožujku su primjerice doputovale delegacije koncerna Siemens i Herrenknecht kako bi dogovorile buduću suradnju i poslovanje. Lučki grad Carteganu posjetio je nedavno i njemački državni povjerenik Ministarstva za promet, Rainer Bomba. Njemački logistički koncerni su ovdje gradili i izgradili skladišta veličine oko 10.000 kvadratnih metara, no koje bi se trebalo proširiti. Brodogradilište iz Hamburga namjerava i ubuduće tijesno surađivati s kolumbijskim i modernizirati i proširiti ne samo luku u Cartageni već i u Medellinu.

Ovaj posljednji pretvara se sve više i u regionalno središte tekstilne i modne industrije. Dok je još prije nekoliko godina, Medellin slovio kao glavni grad narko mafije, to danas više ne vrijedi. Naprotiv, to je grad mladi, grad kreativnih. „Svatko tko ima neku ideju i želi je provesti u djelo, Medellin je takoreći pravo mjesto. Dvojca mojih poznanika su otvorili prvi restoran s kebabom i posao im je tako dobro išao da su već nakon nekoliko mjeseci otvorili drugi.“, priča Voigt.

Turisti konačno dolaze

„Za deset godina će Kolumbija postati i jednim od vrhunskih turističkih odredišta“, priča nam dalje Thomas Voigt a da se ne radi samo o pukim željama ili optimizmu, pokazuje nam i nedavno objavljeni članak u britanskom Financial Times posvećenom najmodernijim kafićima i barovima koji u Bogoti niču doslovno kao „gljive poslije kiše“. U njima sjede domaći međutim i sve veći broj turista. Stranci koji su donedavno Kolumbiju izbjegavali i zaobilazili u velikom luku, odjednom dolaze – zrakoplovima ali i brodovima. Luke u Cartageni i Medellinu svakodnevno ugošćuju desetke krstarica.

Kolumbija očigledno nije više što je bila, njezina slika se mijenja iz dana u dan i to na pozitivno.

Autor: Manuela Kasper –Claridge/ Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Cartagena: 16 američkih agenata i vojnika u skandalu s prostitutkama

Cartagena: 16 američkih agenata i vojnika u skandalu s prostitutkama

Američka Tajna služba u subotu je opozvala s dužnosti 11 svojih agenata osumnjičenih da su doveli prostitutke u hotelske sobe, tijekom priprema za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika