09.04.2012. / 10:36

Autor: Hina

Neredi zbog preseljenja Roma

Sukobi u Beogradu 'rasistički motivirani'

"Nigdje gdje su doseljene romske zajednice na području grada nije dolazilo do izgreda i Romi u tim naseljima nikada nisu predstavljali bilo kakav problem, prijetnju ili brigu za građane s kojima žive. Neredi koji se događaju u Resniku isključivo su rasno motivirani i to je ozbiljan problem o kojem moramo glasno i jasno govoriti'', istaknuo je beogradski gradonačelnik

IlustracjaIlustracjaDvanaest beogradskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se već drugi dan protive odluci gradskih vlasti da u to naselje presele Rome koji trenutačno žive u jednom nehigijenskom naselju na području Novog Beograda.

Nakon sukoba policije s građanima okupljenima na ulazu u to naselje, koji su policajce zasuli kamenjem, privedeno je, kako javljaju beogradski mediji, 15 osoba, dok je 11 od 12 ozlijeđenih policajaca pušteno kućama pošto im je na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji ukazana medicinska pomoć. U neredima je ozlijeđeno i dvoje stanovnika Resnika.

Stanovnici Resnika, u kojem već živi brojna romska populacija, protive se postavljanju metalnih stambenih kontejnera u kojima bi trebali živjeti Romi doseljeni iz Novog Beograda, te kao razlog protivljenju navode kako bi im zemljište, na kojem bi trebali biti postavljeni kontejeneri, trebalo biti vraćeno u procesu restitucije.

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je povodom izgreda u Resniku da u Beogradu zakon mora važiti za sve, te ustvrdio kako je zahvaljujući radu gradske vlasti na rješavanju problema romskih naselja, mnogo romskih obitelji u protekle četiri godine dobilo krov nad glavom, osobne dokumente, socijalnu skrb i, što je najvažnije, redovito školovanje za većinu svoje djece.

"Nigdje gdje su doseljene romske zajednice na području grada nije dolazilo do izgreda i Romi u tim naseljima nikada nisu predstavljali bilo kakav problem, prijetnju ili brigu za građane s kojima žive. Neredi koji se događaju u Resniku isključivo su rasno motivirani i to je ozbiljan problem o kojem moramo glasno i jasno govoriti'', istaknuo je.

Dodao je kako nema nikakvih pregovora sa Romima koji su se naselili na lokacije koje su neophodne za razvoj gradske infrastrukture i da oni sa tih lokacija moraju biti iseljeni, ali da ''nema i neće biti ni pregovora s onim građanima Beograda koji smatraju da imaju pravo sprječavati naseljavanje nekoliko romskih obitelji na kilometar udaljenosti od svog naselja''.

U Beogradu će, kako je ustvrdio, kao i dosad, važiti ista pravila za sve i nitko tko poštuje zakon zbog boje kože neće imati nikakve povlastice niti će zbog toga biti građanin drugog reda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 11:44

Antropološki gledano,Srbi imaju bitna obilježja romske genetike.U kulturološkom smislu ,kao i mentalitetu,također je to vidljivo na svakom koraku.Pogledajte ,na primjer Stanimirovića ili koga god već hoćete) !Nema li on sve karakteristike Roma?Dakle Srbima su Romi odjednom neprihvatljivi iako se preklapaju između sebe već jako ,jako dugo.Ovaj dio indijske rase,ima isti problem i u Indiji.Zbog takvog(nomadskog)načina života,su i u svojoj matičnoj zemlji nepriznati i prezreni kao niži sloj ljudi.Budu to Srbi već riješili.Čim usvoje fašizam,zajedno sa Dražom Mihailovićem,imati će rješenje samo po sebi u novom sustavu vrijednosti svoje države.


registracija
19/11/10

CROSTOJKOVIC, 09.04.12. 11:44

U SRBIJI SUKOB S POLICIJOM ZBOG NASELJAVANJA ROMA



Neredi su ispali u beogradskom predgrađu Resnik, zbog odluke gradskih vlasti da u njihovo naselje presele novih 20-tak obitelji Rome iz Bellville.
Romi su dovezeni u policijskim vozilima.

(Bellville bivši je grad u Western Cape pokrajini Južna Afrika, to je sada dio većeg Cape Town gradskog područja.U 1861 je preimenovan Bellville, nakon mjernik general Charles Bell. Grad se nalazi u sjevernim predgrađima veće Cape Town području, tj. općini.)

Srpski građani su ljuti jer gradska vlast je u protekle četiri godine rešavajući problem romskih naselja napravila više za romsku zajednicu - nego što je učinjeno u Beogradu za poslednjih 20 godina.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je: Napadi u Resniku isključivo su rasistički motivirani. Svi oni koji su napali policajce moraju biti kažnjeni.
Mnoge romske porodice u protekle četiri godine dobile su krov nad glavom, lične dokumente, socijalnu brigu i, što je najvažnije, redovno školovanje za većinu svoje djece.

U sukobima je ranjeno 12. policajaca i desetak građana. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da u Beogradu zakon mora da važi za sve i da onaj ko odluči da napadne drugog čoveka i nanese mu povrede kamenicom ili flašom time prestaje da bude građanin koga štiti zakon i postaje huligan.

U Bjelovaru, 09.04.2012. godine

Vođa pokreta ŠTIT
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
00 385 (0) 95 814 82 90
CROATIA / BJELOVAR
brankostojkovic152@yahoo.com
------------------------------------------


registracija
20/3/11

realandobola, 09.04.12. 12:17

@fluid
O, la, la
Da li je to znameniti znanstvenik i genetičar, bivši ministar Dragan Primorac dobijo konkurenciju u svojoj oblasti???


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 13:35

realandobola@ Ma ne ! Ovo je zeza !


registracija
20/6/11

etna47, 09.04.12. 14:27

Čudo da danas nema koomentara od Vasivljevića, a morao bi se javiti jer se ovdje radi o njegovima.


registracija
10/2/12

Hazu, 09.04.12. 20:42

srbi su fašisti koji nisu os poraza protiv Hrvata u Oluji proli katarzu.

Katarza je jedini liek iza Oluje za srbadiju nepismenu


registracija
10/2/12

Hazu, 09.04.12. 20:43

a gdje ćeš većih cigana od srba koji sebe srbima nazivaju a sve cigani i poturice hahahaahaa


registracija
24/7/11

mrvek, 09.04.12. 20:52

Činjenica je da su srbi dijelom romi i sad mi nije jasno otkud pobuna. Oni i Rumunji imaju velik broj romskih gena. A jadni valjda ne bi voljeli da ih netko smatra ciganima. Nisu ni svjesni da ih smatraju istima.


registracija
20/8/10

McCoy, 09.04.12. 23:55

I Romi su ljudi kao i svi ostali.
A sto se tice gena na koje se ovde neki pozivaju, pa Hrvati i Srbi dele isti gen, naucno dokazano :)


registracija
24/7/11

mrvek, 10.04.12. 07:48

McCoy sad si lupio i ostao živ. Daj malo prouči genetiku Hrvata i Srba pa onda seri. Ne možeš pričati o nečemu na osnovu tvog uvjerenja ili na osnovu nečega što si pročitao u nekim srpskim medijima. Jedino ako ti smatraš da imaš srpske gene. Ja ih nemam i ne daj bože da imam jer bi se odmah ubio.


registracija
20/8/10

McCoy, 10.04.12. 18:22

@mrvek
Ucini to sto bezbolnije...

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/braca-srbi-blizu-istine-imamo-veliku-genetsku-slicnost.html

http://m-i2.org/index.php?option=com_content&view=article&id=179:how-similar-are-people-in-balcan-&catid=1:latest-news&Itemid=1&lang=en

Na osnovu ovog istrazivanja se doslo do tih rezultata:

http://www.academicjournals.org/JCPFM/PDF/Pdf2010/Mar/Jakovski%20et%20al.pdf

Da imam vremena nasao bih jos linkova, ovo je vest iz 2010. ali je trebalo cak godinu dana da se rezulatati senzacionalisticki pojave u stampi.
E sad, sto to mnogima ne odgovara, jbg, iz ove koze se ne moze....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika