09.04.2012. / 17:12

Autor: Hina

Seljaci traže isplatu preostalih poticaja

Moramo pregovarati s Vladom, jer ne možemo imati velike ulazne troškove, kao do sada, pa tražimo da se prije žetve točno izračunaju ti troškovi i na temelju toga definiraju cijene pšenice, uljarica i drugih proizvoda, rekao je Mlinarić

Photo: Maja Santosi/PIXSELL Photo: Maja Santosi/PIXSELL Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje zatražila je danas da se u idućih nekoliko dana isplati ostatak od prvih 50 posto poticaja, a radi bolje komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, predložila da se sastanci predstavnika Koordinacije i toga Ministarstva održavaju svakog prvog tjedna u mjesecu.

Nakon sastanka u baranjskom mjestu Novi Čeminac predsjednik koordinacije Dragutin Dukić izjavio je novinarima kako je, prema podatcima resornog Ministarstva, do sada isplaćeno oko 97 posto poticaja, a udruge očekuju ostatak u iduća dva do tri dana.

Dodao je kako Koordinacija smatra da se zemljišna politika, dok se eventualno ne donese novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, mora voditi prema postojećem zakonu, a da se komunikacija s nadležnim Ministarstvom mora poboljšati kako bi se problemi rješavali razgovorom, a ne na cesti.

Predsjednik đakovačke udruge "Brazda" Matija Brlošić rekao je kako udruge očekuju da se svi poticaji isplate zaključno do kraja svibnja, te da će isplata drugog dijela poticaja biti brža. Ustvrdio je da su pri isplati prvog dijela neki seljaci stavljeni u neravnopravan položaj, jer su poticaje dobili desetak dana nakon početka isplate, te je dodao da će na to upozoriti ministra Tihomira Jakovinu.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravčević smatra kako se zemljišna politika, posebice pitanje prodaje zemljišta, ne može rješavati Vladinim uredbama, već samo zakonom, i da su zbog toga moguće i sudske tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede. Najavio je kako su i dalje mogući javni prosvjedi, koje je ta udruga nedavno najavila, ako poticaji ne budu isplaćeni tijekom ovoga tjedna.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić rekao je kako koordinacija predlaže Vladi smanjivanje PDV-a na hranu, i to na 5 posto, jer u zemljama našega okruženja i u Europskoj uniji, iznosi najviše 8 posto.

Moramo pregovarati s Vladom, jer ne možemo imati velike ulazne troškove, kao do sada, pa tražimo da se prije žetve točno izračunaju ti troškovi i na temelju toga definiraju cijene pšenice, uljarica i drugih proizvoda, rekao je Mlinarić.

Vezane vijesti

Poticaj za posao - ili za nove prijevare?

Poticaj za posao - ili za nove prijevare?

Američki predsjednik je uvjeren kako je takozvani Jobs Act (što je kratica za Jumpstart Our Business Startups Act, Početna pomoć za novoosnovane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika