10.04.2012. / 08:39

Autor: Deutsche Welle

Nova golferska ofenziva na Dubrovnik

Nastavak razvoja golfa pod izlikom širenja turističke ponude u Dubrovniku donosi, pored unosne trgovine nekretninama kao suštinske pozadine projekta, i daljnje oblike grubog političkog zanemarivanja javnog mnijenja

ArhivaArhivaNakon godinu i pol dana pauze u pripremi projekta, krajem ožujka u Dubrovniku je obnovljena procedura razvoja golfa kao budućega dodatnog turističkog sadržaja. S tim donekle iznenađujućim upravnim činom, oslobođen je i novi val građanskog otpora projektu čiji se razvoj u najširim krugovima često interpretira kao – stagnacija samoga grada, prouzročena obimnom "apartmanizacije" iza paravana Golf parka. Ideja obogaćivanja dubrovačke turističke ponude kroz golf razmjerno je stara, no tek u posljednjih sedam do osam godina izaziva žestoke rasprave u javnosti. Suština istih može se sažeti na pitanje: čijem interesu koristi prenamjena zemljišta na sjevernim obroncima brda Srđ, tik ponad grada? Inače, riječ je o jedinom preostalom slobodnom terenu uza sami Dubrovnik, a koji taj grad uopće još može rabiti za bilo kakvu svrhu.

Ekološki rizici projekta

Povrh uzurpiranja prostornog resursa, često se spominje i ekološki aspekt. Jer, savršeno njegovane autohtone biljke za golf-park, na izrazito propusnoj kraškoj podlozi kao što je ona na Srđu, zahtijevaju goleme količine nove zemlje, pesticida, umjetnih gnojiva i vode. Moguće opasne posljedice drastične intervencije u tako osjetljivi biotop, nitko nije u stanju predvidjeti.

Ključni argumenti investitora – formalno, izraelskog biznismena Aarona Frenkela – kao i njegovih zagovornika u politici, pak, temelje se na činjenici nove gradske atrakcije, i na potrebi za novim radnim mjestima. I dok se drugo uslijed ekonomske krize može braniti, mada je riječ o slabije plaćenom radu poput sobarskog ili vrtlarskog, ono prvo suočava se s kontratezom da najpoznatijem hrvatskom gradu ipak ne treba "dodana vrijednost" u vidu golfa. K tome, Društvo arhitekata Dubrovnika oštro se protivi gradnji na Srđu.

Nedemokratičnost dubrovačkog gradonačelnika

Najnovijom odlukom dubrovačkog Gradskog vijeća o nastavku izrade Urbanističkog plana uređenja Golf parka na Srđu, međutim, javnosti je posve uskraćeno sudjelovanje u predstojećoj fazi te procedure. Povrh svega je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pogazio vlastitu, više puta izrečenu najavu da će građanima omogućiti referendumsko izjašnjavanje o golfu. No, građanstvo se umnogome okupilo uz inicijativu Srđ je naš, s čijim smo koordinatorom Đurom Caporom porazgovarali o tome.

Capor kaže da se ta inicijativa neće predati, ignoriranju javnosti usprkos. "Da u Hrvatskoj funkcioniraju pravni i demokratski sustav, imali bismo i transparentne investicije prema željama i potrebama građanki i građana. Ali, ovim se projektom umjesto rekreacijskog prostora za potrebe sviju nas, podvaljuje izgradnja i prodaja vila i apartmana tamo gdje oni inače ne bi smjeli biti, niti bi se drukčije – bez golfa kao opravdanja – tamo mogli naći", rekao je Đuro Capor za Deutsche Welle.

Biznis s nekretninama, zaključuje on, lažno se predstavlja kao turizam, a uporno zaobilaženje javnosti i generalno javnog interesa – uz određena proceduralna kršenja zakona - navodi na potrebu da se ovim projektom ozbiljno pozabave Državno odvjetništvo i USKOK. Korupcijski elementi čitave kampanje, mišljenje je Capora, dadu se pored jasnih naznaka klijentelističkog odnosa gradske uprave, također uočiti u napadnoj medijskoj dominaciji investitora.

Nekretnine važnije od sporta

Apartmanizacija kao ključna riječ projekta nameće se slijedom službenih podataka koji otkrivaju da bi golf-terene pratili brojni boravišni objekti: i do 15 tisuća turističkih ili čak stambenih ležajeva, čime bi vlasnik novog naselja u hipu postao najjači nekretninski subjekt u Dubrovniku. I dok kvadratura golf-terena u pripremi čak opada s vremenom, ona koja se odnosi na stambene kvadrate neprestano raste.

Naposljetku bi se moglo dogoditi da golf jednog dana "ispadne" iz upotrebe, kao što već nagađaju Dubrovčani, no da stambene jedinice ostvare trgovačku svrhu. Špekulativnu dobit ovaj projekt već i ostvaruje, budući da mu je vrijednost – mijenjajući formalne titulare i fizičke gabarite – u međuvremenu sa 400 stotina milijuna eura porasla do sadašnjih oko milijardu i 200 milijuna.

Pave Župan-Rusković, najpoznatija dubrovačka turistička menadžerica te bivša ministrica turizma RH, mišljenja je da pitanje golfa treba odvojiti od popratnih nekretnina na Srđu: "To što se planira s apartmanizacijom je daleko iznad održivog razvoja i apsolutno je neprihvatljivo. Istodobno, građanima Dubrovnika ne smije se oduzeti jedina preostala slobodna lokacija na rubu grada. Doista ne znam u čijem to može biti interesu", izjavila je Župan-Rusković za DW.

Političari navijaju za golf

Posebno neobično zvuče stavke u rashodu gradskog proračuna, prema kojima će sami građani platiti veliki dio energetske, prometne i druge infrastrukture za projekt na Srđu, počevši od velike trafostanice koja se već gradi. Ujedno to podsjeća na kontroverzni Zakon o igralištima za golf, otprije nekoliko godina, prema kojem se vlasnicima određenog zemljišta isto smije nasilno izvlastiti – uz netržišnu kompenzaciju - ukoliko to ide u prilog nekom golferskom projektu.

U svemu se ključnom pokazuje podrška političara investitorima u golf i popratne apartmanske sadržaje, i to političara svih razina i svih vodećih stranaka. U dubrovačkom slučaju, i u aktualnim zbivanjima, čini se kako je presudno ono što je nedavno istaknuo sam dubrovački gradonačelnik: konstelacija u kojoj su on i novi glavni vladin operativac, potpredsjednik joj Radimir Čačić – koji se također izjasnio u korist golfa - članovi iste stranke, HNS-a.

Autor: Igor Lasić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 10.04.12. 10:24

Dubrovnik nema ni riješenu opskrbu strujom stanovnika, niti odvodnju, niti opskrbu vodom, niti parking, niti adekvatni javni prijevoz - baš ništa od toga. Turistički je Dubrovnik pretrpan, gradnja golf terena i apartmanizacija je nepotrebno ruglo, Dubrovniku to ne treba! Na Srđu se još koze uzgajaju i to bi trebalo zadržati, prekrasni su to predjeli koji će nestati - nepotrebno!


registracija
6/10/10

rondalo, 10.04.12. 11:54

Čačić je u 100 dana postao ono za što je Sanaderu trebalo 20 godina...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika