10.04.2012. / 12:00

Autor: Nacional.hr

Don Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

Podsjetimo kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, predložio kako bi vjeronauk u školama trebao biti održan prvi ili posljednji sat u školskom rasporedu, na što je oštro reagirao nadbiskup Srakić

Don Ivan GrubišićDon Ivan GrubišićSaborski zastupnik, Don Ivan Grubišić, protivnik je učenja vjeronauka u školama i mišljenja je kako je vjeronauku mjesto u crkvenim ustanovama, piše Novi list.

U razgovoru je ponovo istaknuo nužnost izmjene ugovora s Vatikanom. "Mislim kako je u financijskom smislu Hrvatska u takvoj krizi u kakvoj ona više ne može servisirati slične obveze. Treba pristupiti izmjenama ugovora s Vatikanom, ne samo što se tiče materijalnih davanja nego i svekolikog utjecaja kojeg Crkva ima na državu i hrvatsko društvo. Crkva je apsolutno privilegirana u odnosu na druge institucije. Treba oformiti zajedničku komisiju i preispitati ugovore. Vrijeme je za takav sastanak", rekao je Grubišić i pozvao na 'poštivanje hrvatskog Ustava, ali i kanonskih propisa jer prema njima Crkva mora izvještavati u što troši novac'.

Sociolog religije i hrvatski veleposlanik u Vatikanu, doktor Ivica Maštruko, isto se dotaknuo teme vjeronauka u školama i istaknuo kako je 'logično je da vjeronauk bude prvog ili posljednjeg školskog sata'. Za izjavu nadbiskupa Marina Srakića rekao je kako je 'bespredmetna'. Za izmjenu ugovora s Vatikanom kazao je kako 'Vlada ima mnogo važnijih i životnijih pitanja koje treba rješavati', ali se nada kako će to biti riješeno za vrijeme ovog mandata.

Podsjetimo kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, predložio kako bi vjeronauk u školama trebao biti održan prvi ili posljednji sat u školskom rasporedu, na što je oštro reagirao nadbiskup Srakić. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, Srakić, tražio je čak očitovanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića o tom prijedlogu. Preporuka ministra Jovanovića i nije tako besmislena s obzirom kako oko 15 posto učenika ne pohađa vjeronauk pa bi primjena doprinjela boljoj organizaciji školske nastave.

Dodajmo kako je premijer Milanović nedavno izjavio kako treba nadzirati novčana sredstva koja dobiva Crkva. Istaknuo je kako Državna revizija provjerava kako se troši novac političkih stranaka iz proračuna te kako bi se to trebalo odnositi i na ostala trošenja iz proračuna.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
21/4/11

Milankn, 10.04.12. 12:40

Evo nam i popa koji se protivi vjeronauku u školi (iako se radi o *izbornom* predmetu), i koji kaže da je beatifikcija "crkveni marketing". A osobno je u toj istoj crkvi, protv čijeg se učenja ovakvim komičnim partijskim rječnikom bori, *proveo 50 godina i zaslužio mirovinu*. Kako, pobogu!?

Po zadatku, naravno. Da nije tužno, bilo bi smiješno.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 14:56

Možda bi za promjenu trebalo pitati roditelje žele li ili ne vjeronauk ipak su oni najodgovorniji za odgoj svoje djece.
Ako nisu roditelji tko je? Država? To je mislio i Hitler i Tito i trugi diktatori. Djeca su bila izložena političkoj indoktrinaciji bez roditeljske privole.

Zašto se svi tako boje čuti volju naroda uključivo i don Grubišića kojemu ništa ne znači 85% volja roditelja da njihovo dijete uči vjeronauk.
Ako roditelj već plaća da uči sve i svašta onda može učiti i o vjeri jer kroz to će učiti i o moralu, etici i ostalom.


registracija
27/6/10

cuci, 10.04.12. 15:57

laudate, srićo moja...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 16:00

Vjeronauk je Mrak, šmirglanje i pjeskarenje nevinih dječjih mozgova pa instalacija srednjovjekovlja na tako pripremljenu sivu masu.
On služi samo i jedino prokreaciji Mraka, nasljeđivanju zatucanosti i retro-problema prohujalih vremena.

Taj bi proces proizvodnje teledirigiranih zombija bio opasan i za same temelje Civilizacije kada bi doista bio tako strašno prihvaćen , no, srećom, od 85% roditelja koji ga službeno toleriraju, veliki dio o njemu misli kao i ja, ili nešto vrlo slično.

Ipak živimo u 21. vijeku, pa nametnuti društveni model ponašanja ne može potrajati iz barem dva razloga:
1. Zato što je nametnut.
2. Zato što je evidentno ostao isti još od Konstantina, pa je koncept prirepka i plaćene podrške vlasti bjelodan i samim konzumentima te bajke.

Elem, 85% nesretne djece izložene zamračivanju mogu to trpiti potpuno jednako u bilo kojoj satnici. Njima bi trebalo biti potpuno svejedno je li bajkarenje prvi, treći ili peti sat.

Mrak insistiranjem na nelogičnoj satnici hoće pokazati svoju moć, silu kojom bi da maltretira djecu koju nema pod kontrolom, pa kao kaznu za razum roditelja bi im nametnuo lutanje po hodnicima.

To mu ne smije biti dopušteno.


registracija
30/11/10

jato, 10.04.12. 16:00

Ispiranje mozga jadnicima preko vjere--kojekakvi bogovi,anđeli,poslanici,...bla bla bla,...same gluposti za šupljoglave


registracija
15/8/09

vergilia, 10.04.12. 16:29

Roditelji koji žele vjeronauk trebali bi to osigurati u svojoj crkvi, pa im u svakom slučaju ne bi bila uskraćena odgovornost za odgoj svoje djece. Tko bi im branio i tko bi uopće mogao biti protiv da vode svoju djecu na vjeronauk u crkvu?? Gdje pohađaju vjeronauk djeca pravoslavne vjere, gdje židovske vjere, gdje djeca islamske vjere? Laudate – Hitler misli da zato što pripada katoličkoj većini može izložiti katoličkoj indoktrinaciji i diskriminaciji djecu koja po roditeljskoj odluci ne žele katolički vjeronauk u DRŽAVNOJ školi. „Volja naroda“ je floskula kojom se služe svi koji nemaju argumente, jer „volja naroda“ kao demokratski pojam predstavlja obavezu zaštite (i) različitih vjerskih manjina – onih islamske, pravoslavne vjere ili ateista, svejedno. „Zaštita“ se u ovom slučaju sastoji u tome da djeca koja ne pohađaju katolički vjeronauk provode u školi vrijeme beskorisno, iako im je škola DUŽNA osigurati uvjete kao i djeci koja polaze vjeronauk, te su prema poduci roditelja – katolika (tipa Hitler-Laudate) manje vrijedna i od strane jednog djela djece koja polaze na vjeronauk izložena raznim ponižavanjima tipa – nisi Hrvat, gorjeti ćeš u paklu i slično.
Volja naroda je SEKULARNA država, to je zapisano u Ustav koji je donio demokratski izabran Sabor. Da je volja naroda - katolička država, onda bi to pisalo i u Ustavu. Tuđman i crkva prevarili su narod sklapajući ugovore koji se temelje na lažnim premisama, štetne po narod i ne mareći za volju naroda iskazanu u Ustavu, jer katoličkoj crkvi daju mjesto i prava izvan Ustava, a sada s najgorim cinizmom se ta ista crkva poziva na te ugovore, a prisutnost na vjeronauku (85%) razni Laudate- Hitleri proglašavaju „voljom većine“. Kad bi se satnica vjeronauka stavila zadnji ili prvi sat, ili kad bi se za onih 15% osigurao drugi izborni predmet (građanski odgoj i etika) čije bi ocjene ulazile u zbroj ocjena, brzo bi splasnulo 85% na puno niže grane. Znam jako puno roditelja koji svoju djecu upisuju na vjeronauk kako bi ih zaštitili od diskriminacije, jer ocjenjuju i znaju da bi im dijete u suprotnom patilo zbog omalovažavanja. TO je crkvi jasno, crkva je najveći manipulator ljudima pod ovim svodom nebeskim, pa zato na jedan jednostavni i razumski prijedlog da se usklade satnice, reagira zmijskim ujedima i siktanjem. Razni srakići se sad cinično pozivaju na prava iz ugovora kako bi zadržali moć prisile na vjeronauk čak i onima koji vjeronauk za svoju djecu ne žele. Crkva se nikad nije odrekla svoje povijesno poznate prljave rabote privođenja ljudi jedinoj ispravnoj vjeri na kugli zemaljskoj.Uvijek nudeći – ili raj, ili – pakao!
Presvijetli Hitler-Laudate želi uvjeriti nekog da kroz učenje o vjeri će se učiti i o moralu i etici – ma, svašta! Vjeronauk je čista indoktrinacija, drilanje uma u cilju stvaranja poslušnih zombija koji će jednom, kad odrastu, a nesposobni da misle svojom glavom, postati dežurni apologete poput presvijetlog Laudatea.
Malo je pravih svećenika poput don Grubišića koji prvenstveno vode brigu o duhovnom, koji poštuju čovjeka i njegovu slobodu (ne)ispovijedanja vjere i koji mogu i žele govoriti istinu. Ustvari – ima li uopće još koji takav ovdje u Hrvatskoj?


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 17:15

Pravoslavna djeca također vjeronauk pohađaju u školi tamo gdje ima interesa i gdje se može formirati razred. Vjerojatno je i s drugim konfesija isto.

U totalitarnim sustavima se ne pita roditelje a u demokratskim pita.

U cijeloj Europi samo Slovenija i Francuska nemaju vjeronauk u školi. Pametnom dosta.

Militantni ateizam kao i druge aveti prošlosti koriste krizu i misle da je došlo njihovo vrijeme. No pasaran.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 17:51

Kroz Povijest, osobito onaj njen dio o kojemu redovnik ne želi čuti niti riječ, militantan je bio teizam. Ateizma, kada bi se gdje i pojavio, bi se ovakvi kao redovnik riješili lomačom.

Isti taj mentalitet je i danas, koliko je to moguće, svejednako agresivan.
Mozgopranje je nametnuto poratnom situacijom te nacionalnom homogenizacijom, verlo perfidno i sračunato miješajući te kategorije. Ta tehnika ne može biti duga vijeka, ali dok traje zaraziti će jedan broj nedužnih stanovnika 21. stoljeća.

Osim Francuske, Slovenije i Albanije, niz država ima vjeronauk protiv kojega ni ja ne bih imao ništa protiv. Recimo Švedska ili Češka. Tu se radi o znanstvenom pristupu fenomenu, predaju ga sociolozi religije a ne profesionalni vjernici, i sasvim sigurno se na školskom satu NE PRAKTICIRA nikakva vjera. Ima, doduše, i drugačijih primjera, ali roditelj uvijek ima mogućnost dijete dovesti u željenu okolinu bez naglašavanja razlika kako bi to ovdje da nametne Mrak.

Redovnikova zastranjenja je uvijek potrebno pojasniti, čak i kada barata činjenicama. Tako otprilike izgleda tendenciozno modeliranje situacije, a što mu je profesionalna deformacija, posljedica teških vjeronaučnih trauma...


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.04.12. 17:59

Pa ovaj čovjek se zamjerio sa crkvom, baš kao i Mesić sa svojim prethodnikom, pa sad, uvrijeđen kao sobarica Stipe, ovisnički liječi frustracije!

Nije sporno demokratsko iznošenje svojeg mišljenja, kako iznosi Grubišić, nego je sporna fiksacija i opsjednutost samo s jednom temom, baš kao da je ugovor s vatikanom jedini problem ove besparice. Iako mogu razumjeti posljedice promišljanja 50-godišnjeg klerovanja, ono što meni pada u fokus, je pozitivan medijski tretman ovog Dona. Tuđinski mediji u Hrvatskoj, poput i samog Nacionala, legitimiraju neokumuniste iliti jugonacionaliste na ovakvim pitanjima. Dok se ismijava preobraćenje jednog Zdravka Tomca dotle se Dragu Pilsla idealizira. Isti taj Pilsl je sudjelovao i u Donovoj i u Jovinoj kampanji. Znači, crkva smije sve samo ako nema veze s Vatikanom (Tito-Stepinac) i bilo čim hrvatskim. Onog trenutka kada crkva odustane braniti granice Hrvatske a preuzme braniti granice Jugoslavije, uslijediti će mir između Kaptola i (ovakvog) Pantovčaka/Banskih dvora!

Na svakom koraku se primijeti matrica pro i anti hrvatstva! Mnoge, ta osovina crkve i Hrvata, smeta čak i u samim crkvenim redovima, pa u određenju apostolskog i ideološkog, biraju ono ideološko. Kako bi volio vidjeti UDB-in dosje o Don Grubišiću. Možda bi njegovim iščitavanjem sve postalo jasnije! Ako su mogli poljski biskup Stanislaw Wielgus i kardinal Jozef Glemp, surađivati s poljski komunističkim UDBA-ma...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 18:19

Laudate govori i ponaša se kao profesionalni vjernik. Ako i nije redovnik, a sve mi nekako miriše na to, u nakakvoj kaptolskoj formaciji se vrlo vjerojatno ipak nalazi.

Ali Zvonko: čisto sumnjam da taj čovjek fizički postoji. Vjerojatno je riječ o ideliziranoj apstrakciji neke grupe rigidnih desničara, ili kakvom oglednom primjerku proto-desničara sa studija psihologije.

Čisto sumnjam da bi u jednu jedinu glavu stale tolike zavjere, da se ali baš svaka pojavnost može smjestiti u kontekst UDBE, jugonostalgičara i komunjarizma, te da je cijeli svijet sazdan upravo i samo od tih pojmova...


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 19:32

Vjeronauk u crkve, van iz škole.
Kaj god. Povijesno vjernonauk je uvijek bio u školama do dolaska komunizma.

U zemljama koje nisu iskusile komunizam vjeronauk nikada nije ni izišao iz škola.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 19:44

Povijesno, Zemlja se nije okretala oko sunca skroz do dolaska elementarne pameti.

Francuska nije imala nikakav oblik komunizma, pa je vrlo pametno obuzdala Mrak u ograđeni mentalni prostor.


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.04.12. 19:50

iso,
drž se ti vještica a kani se politike. Kad apostrofiraš srednji viek onda pogledaj u kalendar.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 21:05

Zvonkec, vještice su ti podla Staljinova izmišljotina, vjerujem da to znaš.
Kasnije je to preuzela UDBA i nastavila blatiti Crkvu, Njegov najveći dar ljudima.

Staljin, inače vrstan teolog, je to tako dobro slagao da je čak i IP II povjerovao, pa se ispričao za pola milijuna zapaljenih vještica. Izgleda, a to si dobro primjetio, da mu je grupica infiltriranih jugonostalgičara podvalila julijansku verziju astečkog kalendara, u kojoj se nije odmah snašao, pa otuda ta zabuna.

Još je i blaženi Bakunjin upozoravao na neusklađenost evanđelja i crkvene prakse kroz barem 1500 godina. Stane Dolanc je na prevaru od sveca pripravnika Stepinca (obećao mu je svetu relikviju , dlaku Isusova magarca) iščupao objašnjenje: Bog osobno je stavio off line kompletan statut (evanđelja) Petrove stijene iz nepoznatih razloga, pa se predomislio tek negdje iza II koncila...
Mogli bi , zapravo, reći da je sve prije toga bila tek generalna proba, a još uvijek se traže dokazi da su iza svega toga, na neki način, komunisti.

Sasvim sam siguran, Zvonkec, da si ti kapacitet da nađeš tu vezu, bez obzira na kalendar, fiziku, logiku i razum...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.04.12. 21:56

Bog je, kaže Bakunjin, "...najzavidniji, najkrvoločniji, najnepravedniji, najkrvožedniji, najveći despot, najveći protivnik ljudskog dostojanstva“.
Zašto bi jedan takav bog bio povezan sa državom? Opasnost od vjere Bakunjin prvenstveno vidi kroz vjeronauk: "..ove apsurdne priče i monstruozne doktrine uče su u devetnaestom vijeku u svim javnim školama Evrope, na isključive zahtjeve države... Nije li jasno da su ove vlade sistematični trovači, zaglupljivači masa?“

Vjeronauk usporava prirodno odumiranje Mraka, no, dok god taj mehanizam postoji, koristan je državi, odnosno jednoj od varijanti vlastodržaca.

Zato još uvijek postoji vjeronauk.
I zato više ne bi trebao postojati.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.04.12. 07:51

Zvonko ja vjerujem da si ti još ministrant i da voliš lizati svećeničke kite. Samo naprijed, ja te u tom neću sprečavati. I ne samo njihove nego i kradezeovske. Don Ivan je najsvjetlija točka duhovnog svijeta u Hrvata. I naravno, čim se protivi nečemu što KRADEZE smtatra "hrvatstvu" odmah se na njega istresaju isfrustrirani jadnici koji misle da su oni "bogom dani" građani i katolici. To je samo dokaz da oni podržavaju sustavno uništenje zemlje zbog čega smo tu gdje jesmo i svaka dalja osuda istih je bespotrebna. Odi ti Zvonkec u svoju Bosnu pa tamo glumi vjernika.


registracija
12/1/11

siziff, 11.04.12. 15:49

Moje skromno mišljenje; vračevi tipa Laudatić and Srakislav and comp budu zazivali velikog Manitua udarajući u veliki bubanj sve dok bude od toga koristi

Kada veliki Manitu presjeće izdašnu materijalnu pomoć, kako od države posredstvom malih Manituića, tako i od kvazi vjernika, zazivanje i udaranje u veliki bubanj bude na brzaka utihnulo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika