10.04.2012. / 15:34

Autor: Hina

Čestim rentgenskim snimanjem zuba do tumora mozga

Osobe koje češće rentgenski snimaju zube imaju veće izglede oboljeti od tumora mozga, utvrdili su američki znanstvenici sugerirajući da snimanje svake godine i nije najbolje rješenje za većinu pacijenata.

Nije dobro često snimati zube rentgenomNije dobro često snimati zube rentgenomOsobe koje češće rentgenski snimaju zube imaju veće izglede oboljeti od tumora mozga, utvrdili su američki znanstvenici sugerirajući da snimanje svake godine i nije najbolje rješenje za većinu pacijenata.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cancer pokazalo je da su osobe kojima je dijagnosticiran tumor mozga meningiom i koje su svake godine rentgenski snimale zagriz imale 1,4 do 1,9 puta veće izglede razviti takav tumor u odnosu na ostale osobe.

Snimanje zagriza uključuje stavljanje filma i držača između zuba na oko pola minute.

Također utvrđeno je da osobe kojima su zubi snimani izvana kako bi se napravila snimka svih zuba imali 2,7 puta veće izglede razviti tumor.

Meningeom je uglavnom benigni i sporo rastući tumor mozga no može voditi do invaliditeta ili stanja koja ugrožavaju život.

Znanstveni tim predvođen Elizabeth Claus sa sveučilišta Yale obradio je podatke 1.433 pacijenata kojima je postavljena dijagnoza tumora u dobi od 20 do 79 godina.

Iako su pacijenti danas prilikom snimanja izloženi slabijem zračenju stomatolozi trebaju preispitati potrebu svakog pojedinog snimanja, kaže Claus.

Američko stomatološko udruženje preporučuje kod djece rentgensko snimanje najviše jednom u jednoj do dvije godine, za tinejdžere jednom u svakih godinu i pol do tri godine, a za odrasle jednom u dvije do tri godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika